למרות התוכניות: המצודה באשדוד הפכה לפח זבל (וידאו)
06.09.10 / 06:32
לפני הבחירות המוניציפאליות האחרונות, הוצגו תוכניות גרנדיוזיות לשיקום פיסת ההיסטוריה בחופה הדרומי של העיר. שנים אחרי עצוב לראות כיצד ממשיכה המצודה להיות אטרקציה למנגליסטים וצעירים שעורכים במקום מסיבות פרועות. את הזבל אחריהם הם כמובן שלא מנקים. קשה להאמין אבל ככה מתייחסים באשדוד לפיסת היסטוריה
שאריות מזון, שרידי מדורות, צרכים של בני אדם, שקיות, ניירות, בקבוקי בירה – אלה רק חלק מהמלאי של הטינופת שמוצאים בתוך שטח המצודה בחוף אשדוד.
המראה העצוב של המצודה איננו חדש וכבר נכתב עליו רבות בתקשורת המקומית, אך בכל פעם זה עצוב מחדש.
המצודה שהוקמה במאה ה- 8 לפני הספירה, הפכה מוקד משיכה עבור רבים שעורכים במקום מסיבות, מנגלים וחפלות. הגישה למצודה אינה מוסדרת והיא רחוקה מהעין ובתי התושבים, לכן איש אינו יודע בדיוק מה מתרחש שם בלילות. אך מהמראות שנגלו לנו בשישי האחרון, אפשר רק לתאר מה מתרחש במקום.
פיסת היסטוריה, שרק לפני מספר שנים סיפרו לנו על תוכנית לשקמה ולבנות במקום מרכז מבקרים ובתי קפה, הולכת ונקברת תחת ערימות אשפה. מעט ההיסטוריה שנותרה במקום נרמסת בכל יום ברגל גסה של אנשים שלא ממש איכפת להם שהמקום בו הם רוקדים את ריקוד הטכנו שלהם, הוקם לפני אלפי שנים.
קצת היסטוריה על מצודת אשדוד ים
אשדוד ים הוקמה במחצית השנייה של המאה ה-8 לפנה"ס ושימשה כעיר נמל פלשתית לממלכת אשדוד שמרכזה העיר אשדוד.
ממלכת אשדוד נזכרת בתעודות מימי סרגון ה-2 מלך אשור (721-705 לפנה"ס). בתעודות אלה נזכר ימנ מלך אשדוד שהשתלט על הממלכה ומרד באשורים. בין הערים שביצר ימנ נזכרות הערים: אשדוד, גת ואשדוד ים. ממלכת אשדוד ובתוכה אשדוד ים נכבשו בשנת 712 לפנה"ס במסע עונשין שערך המלך סרגון. הדים לאירוע נזכרים גם במקרא בספר ישעיהו. אשדוד ים נושבה גם במאה ה-6 לפנה"ס וככל הנראה הייתה חלק מממלכת יהודה בתקופתו של המלך יאשיהו (640-609 לפנה"ס). אשדוד ים חרבה כנראה במסעם של הבבלים לארץ ישראל בשלהי המאה ה-6 לפנה"ס. המקום נושב מחדש כעיר נמל במאה ה-4 לספירה בתקופה הביזנטית (324-638 לפנה"ס) ושמו בתקופה זו היה אזוטוס פראליוס (אשדוד חוף). עיר זו מתועדת גם במפת מידבא (מפה של ארץ ישראל משובצת ברצפת פסיפס מהמאה ה-6 לספירה, הנמצאת כיום בכנסייה בעיר מידבא שבירדן).
בתקופה הערבית הקדומה (638-1099 לספירה) נבנתה במקום מצודה ששרידיה נראים עד ימינו. בעבר העריכו החוקרים כי המצודה היא מהתקופה הצלבנית אם כי היום אין ספק כי המצודה נבנתה עוד בתקופה הערבית הקדומה. מצודה זו נודעה בפי הערבים בשם קלעת אל מינה (מצודת הנמל) ובפי הנוצרים קסטל ברוארד. מצודת אשדוד ים הייתה חוליה אחת בשרשרת מבצרים שנבנו לאורך חופי הים התיכון בתקופה הערבית הקדומה, במסגרת מערך ההגנה של אזור החוף מפני התקפות הביזנטים מן הים. מבצר אשדוד ים נושב גם במהלך התקופה הצלבנית (1099-1260 לספירה).
[nggallery id=588]