נחל לכיש – הסיפור שאינו נגמר

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('3f41eb4f-888e-46e5-9013-0c80cab60317','/dyncontent/2024/12/2/801195ab-1e3f-4e89-8ce0-eb96f2627393.jpg',18771,'משכן עונת המנויים ילדים אייטם כתבה ',525,78,true,20608,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('3f41eb4f-888e-46e5-9013-0c80cab60317','/dyncontent/2024/8/27/9d7f959a-bbf3-4870-ac1e-bb6b597a0e74.jpg',18332,'אלפרד טניס אייטם כתבה ',525,78,true,20608,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('3f41eb4f-888e-46e5-9013-0c80cab60317','/dyncontent/2024/12/5/b3b4cf46-95a6-4f0a-bc3e-be01567f2c0e.gif',18239,'עירייה אייטם ',525,78,true,20608,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('3f41eb4f-888e-46e5-9013-0c80cab60317','/dyncontent/2024/12/12/cc29f6c5-8b6f-44ae-83f2-5b270e1cf99c.jpg',18806,'תדהר אייטם כתבה משרדים',525,78,true,20608,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('3f41eb4f-888e-46e5-9013-0c80cab60317','/dyncontent/2024/8/7/5067193b-26d8-471b-8cdb-027b2ddffd67.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,true,20608,'Image','');},15]]);})
להאזנה לתוכן:

הוא היה כאן לפנינו, לפני המפעלים המזהמים שהרסו אותו, לפני איכלוס העיר ששפכיה זיהמו אותו. בתחילת ההתיישבות עוד שחו ושטו בנחל, אחר כך הוא זוהם ונזנח במשך שנים רבות. היו כתבי אישום בדרך, עבודות ניקיון ופיתוח ועד לחילופי השלטון שהחזירו את התקווה לנחל שהתממשה – ולאחר השקעה של מיליוני שקלים אושר שייט בנחל. בינתיים סירה אחת לא שטה בנחל ועכשיו הוא שוב מזוהם, הסירות היחידות ששטות בו אלה הסירות לאיסוף הדגים המתים. נחל לכיש – תמצית הסיפור שאינו נגמר

בראשית ימיה של אשדוד היה נחל לכיש אתר משמעותי בחיי התושבים. הוא שימש כמקום בילוי, שייט, דייג ורחצה ורבו הסיפורים הרומנטיים שנרקמו סביבו.

מאז, מפעלי תעשייה רבים הוקמו באזורי התעשייה של העיר והחלה הזרמה בלתי מבוקרת של שפכים תעשייתיים לאפיק הנחל, באמצעות נקזים שנבנו כחוק ובהזרמות ל"נקזים" פרטיזנים. כך הלך הנחל והדרדר עד ששוב לא יכלו התושבים ליהנות ממנו.

מאז שנות ה60 וה70 חולמים באשדוד לפתח את השיט בנחל לכיש, היה גם מי שחלם בשנים אלו לפתח את השיט סביב כל העיר אשדוד וליצור בו אטרקציה תיירותית מרשימה שסביבה העיר אשדוד תתפתח ותבנה – הנחל היה אמור להיות המשאב השני בחשיבותו באשדוד אחרי הים.

1996:

החל משנת 1996 הוקמה מנהלת ייעודית לפרויקט שיקום הנחל במשרדי איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד וחבל יבנה. במסגרת פעולות השיקום הופסקה הזרמת השפכים לנחל, האפיק נוקה והגדה הדרומית של הנחל יוצבה וטופחה. זהו למעשה פארק לכיש- אשדוד (פל"א) – רצועת ירק צרה שהפכה לאתר בילוי ונופש, וריאה ירוקה לעיר אשדוד.

בכל מערכת בחירות נושא הנחל עלה שוב ושוב וכרגיל אחרי הבחירות הרעיונות נגוזו כמו שעלו....

2008 ההכרזה:

עם חילופי השלטון בשנת 2008 הכריז ראש העיר יחיאל לסרי כי הוא יעשה כל מאמץ על מנת להחזיר את המרחב הציבורי לתושבים. ראש העיר זימן ישיבה רבת משתתפים על מנת לדון בתוכנית האסטרטגית לשימור הנחל וסביבתו.

נטלו בה חלק נציגים מכל הגופים והארגונים הרלוונטיים לאיכות הסביבה: עיריית אשדוד, תאגיד יובלים, עמותת צלול, הפורום הציבורי לאיכות הסביבה, משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה, איגוד ערים לאיכות הסביבה, חברת חופית, אנשי חינוך והסברה וד"ר מוקי שפר – נציג חברת אשל אשר הציג את טיוטת התכנית האסטרטגית.

מהנדסת לשכת הבריאות המחוזית שיבחה את התוכנית שתהפוך את מתחם הנחל למקום קייט ונופש והביע נכונות לסייע באכיפה כנגד מזהמים.

מר ויטאלי ברודצקי מהמשרד להגנת הסביבה אמר: "זו מסגרת כללית וצעד חשוב המגדיר מטרות ויעדים, אך יש ליצור קישור עם תוכנית האב לניקוז ולהציע חלופות".

ברוח זו התבטאו למעשה כל המשתתפים .

ד"ר יחיאל לסרי, ראש העיר ציין כי "העירייה תקצה את כל המשאבים התקציביים והאנרגטיים, כאשר שילוב הכוחות יאפשר להגיע ליעד של נחל נקי וצלול לאורך זמן. הודעתי למנכ"ל העירייה שזו משימה ראשונה במעלה ומחייבת". מבחינת ראש העיר אם כן, היעד הוא אחד: "נחל צלול לאורך זמן".

יולי 2009 - : ראש העיר מצהיר - אפשר לשוט בנחל לכיש

בדיקות שנערכו בנחל לכיש מצאו נחל שהוא עומד בתקן שמתיר שייט בנחל ואף טוב מכך. במסיבת עיתונאים מיוחדת, הושקו הקיאקים הראשונים בנחל לאחר שנים שתושבי העיר והארגונים הירוקים נלחמו נגד מזהמי הנחל.

"מפעל שיזהם את הנחל, אני אסגור אותו!"

ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, הכריז במסיבת העיתונאים מיוחדת על גדות נחל לכיש על תחילתו של פיילוט לקיום שייט בנחל. מנכ"ל חופית, אדי בן ליש וסמנכ"ל צלול, עזר פישלר, התכבדו בשייט ההיסטורי. במהלך מסיבת העיתונאים אמר לסרי כי מפעל שיימצא מזהם את נחל לסרי הוא ידאג לסגירתו.

(סיקור וידאו ממסיבת העיתונאים)

אוגוסט 2009 – הנחל מזוהם ע"י מפעל תעשייתי ועמותת צלול פונה לראש העיר

עמותת "צלול" בפנייה דחופה לראש העיר אשדוד: "הטיפול באירוע זיהום נחל לכיש, מעיד על אדישות וחוסר הרצון מצד הגורמים השונים בעיריית אשדוד להתמודד עם אתגר שיקום הנחל ופתיחתו לשייט".

לשכת ראש העיר: "רוה"ע נחוש במדיניותו לשמור על נחל לכיש, והתוצאות של מדיניות זו יובהרו בקרוב"

עזר פישלר, סמנכ"ל עמותת "צלול", במכתבו ללסרי טוען כי אופן פעולתם של צוותי השטח והנהלת העירייה בעקבות האירוע, מנוגדת בתכלית להצהרותיו המפורשות של ראש העיר, במסגרתן התחייב לנקוט בגישה של "אפס סובלנות" כלפי גורמים אשר יזהמו את נחל לכיש. עדות לכך טמונה בהבטחותיו עת עדכן את הציבור במסיבת העיתונאים מיום 6.7.09 כי עיריית אשדוד מתעדת לפתוח בהליכים משפטיים נגד מפעל תעשייתי בעירו אשר ידוע כי הוא זיהם את נחל לכיש וקיימת לגביו תשתית ראייתי מוצקה דיה. חרף הבטחה זו עד עצם היום הזה לא דווח לעמותת "צלול" האם המפעל המזהם אכן הועמד לדין וכן אילו סנקציות אכיפה נוספות ננקטו במסגרת הטיפול בסוגיה.

יולי 2011-  האכזבה – הנחל מזוהם מתמיד

שנתיים אחרי הכרזת ראש העיר על תחילת השייט בנחל לכיש, כאשר ציירו לכולנו תמונה ורודה, היסטורית והחזרתו של הנחל לתושבים, הנחל המשיך להיות מזוהם, ואפילו יותר מאשר בשנתיים הקודמות לו.

הקיאקים היחידים ששטו בנחל בשנים האחרונות, היו אלה של מנכ"ל חופית ושל סמנכ"ל צלול, שלצורך הצילומים נכנסו למים עם כלי השייט שלהם.

מתוך 22 בדיקות שנערכו באותה השנה 19 נמצאו כמזוהמות. הבדיקה מצאה רמת זיהום גבוה בנקז בזק ובמרכז הצפרות, זאת כתוצאה מזרימת ביוב מוגברת לנחל דרך נקז בזק.

המקור של זיהומים אלה היו תקלות ביוב. אחת גדולה מהם התרחשה  ביוני 2011 והזרימה כמויות גדולות של ביוב אל הנחל והתוצאות לא איחרו לבוא. מספר הקוליפורמים הצואתיים במים זינק באופן משמעותי.

בחודש מרץ 2011  דיווחה העירייה על הקמת "תחנת קיץ" באזור נקז בזק, שמטרתו למנוע גלישת ביוב לעבר נחל לכיש מנקז זה. בינתיים נקז בזק, המשיך להזרים קוליפורמים צואתיים לנחל לכיש.

סמנכ"ל העירייה דוד הרטום: " עם השלמת ביצוע "נקזי הקיץ" בחודשים הקרובים, תאפשר החזרת הנחל לשימוש מלא של הציבור הרחב".

תגובת ד"ר ענת רוזן, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה: " כל עוד לא הושלמה מלאכת הקמתן של ה "תחנות לאיסוף זרימות קיציות" בנקזי העיר, יתכנו עדיין "אירועי" זיהום מקומיים.

צריך לזכור שבנחל אין זיהום תעשייתי כלל, והוא מלא בדגים חיים בכל עונות השנה.

אוגוסט 2013  – שוב הנחל מזדהם:

ב- 6.8.13 גילו שוחרי ציפורים באשדוד את הזיהום מתחת לשדרות בני ברית. הם מיהרו לתעד במצלמה את הכתם השחור, דליפת מזוט שהתרחשה מצינור, ואת הציפורים שקיננו בנחל ואשר נפגעו מהנוזל השמנוני. בעקבות הגילוי הוזעק למקום מפקח היחידה הסביבתית בעיריית אשדוד וכונן חומרים מסוכנים באיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד - חבל יבנה ומצא כי מדובר בשלולית רדודה וכי מקור הזיהום לא נמצא. העירייה ניקתה את השלולית, ודומה היה שהבעיה נפתרה. אבל שלושה שבועות לאחר מכן, שוב נמצאו שלוליות ע"י חובבי הטבע והציפורים שסיירו בנחל ומצאו את הציפורים המכוסות בנוזל השחור.

זה כבר נראה כמו מחדל סביבתי ולא מפגע זמני.

משרד להגנת הסביבה העביר הנחיות לשאוב את הנוזל ואז לחפור ולמצוא את הצינור ולטפל בו לטיפול של הבעיה, אך העירייה הפעם אינה ממהרת לבצע את העבודות ניקוי ובמשרד להגנת הסביבה שוקלים להוציא צו ניקוי.
 

2014 - הבשורה הגדולה:

אחרי שנים של מאבק עיקש לטיהור נחל לכיש, השקעת מיליונים רבים בטיפול והקמת מחסומים שימנעו את זיהומו, ביוני 2014 בישר ראש העיר כי מאמציו השתלמו - משרד הבריאות אישר את השייט בנחל לכיש. ההיתר של משרד הבריאות תקף לשלוש השנים הקרובות, והוא כפוף להמשך ביצוע הדיגומים בנחל באותה המתכונת שמבוצעת בשנים האחרונות.

לסרי: "אנו מקווים שכבר השנה נוכל לקיים שייט מסודר בנחל לרווחת תושבי אשדוד"

שש שנים של עבודה קשה מאוד של גורמים רבים, בהשקעה של מיליוני שקלים, אפשר לומר שנחל לכיש חזר לתושבים.

ראש העיר אמר לאשדוד נט בעקבות אישור השייט (הוידאו המלא של דבריו בסוף הידיעה): "זאת בשורה גדולה מאוד לעיר, אחרי שש שנים- הצלחנו לנקות את הנחל, וקיבלנו את אישור משרד הבריאות שהנחל כשיר לשייט. מדובר בקפיצת מדרגה מאוד משמעותית מכל הבחינות, קודם כל פעילות הפנאי של תושבי אשדוד שיוכלו להגיע בקרוב לשייט בנחל. הנחל הוא אחד המשאבים הטבעיים החשובים של העיר, סבלנו המון שנים מהעובדה שהוא לא היה נקי, גם בריחות וגם בנושא של דגירת יתושים. המפגע הזה חלף. זה לא היה זול, מדובר בהשקעה של שישה שבעה מיליון שקלים וצוותים רבים שעסקו בניקוי הנחל. ביקשתי ממנכ"ל חופית, אדי בן ליש, שיזרז את הטיפול בקיום השייט, אני מקווה שנספיק השנה זה דורש בניית מזחים וכלי שייט מיוחדים".



ספטמבר 2015 – צינור הביוב הראשי של העיר קורס ואלפי קובים של ביוב מוזרמים לנחל

שנתיים לאחר קבלת אישור השייט, סירה אחת לא שטה בו עדיין, והנחל מזוהם שוב בביוב של תושבי העיר. במשך 10 שעות מוזרמים לנחל כל השפכים של העיר אשדוד, זאת לאחר שצינור הביוב הראשי קרס.

התוצאות לא איחרו לבוא, למחרת החלו לצוף במי הנחל אלפי דגים מתים שנפגעו מהזרמת הביוב. המראות והריחות קשים מאוד. פסטיבל היין שאמור היה להתקיים על גדות הנחל, מועבר ממקומו לגבעת יונה. ארגוני הסביבה ממהרים לדווח על נזק אקולוגי כבד לנחל, שהיה משגשג בחיים ועדות לכך היא כמות החי שמתה בעקבות הזיהום הכבד. בעמותת צלול מדווחים כי כל האירוע יכול היה להסתיים אחרת, אילולא בירוקרטיה בין משרדים שמונעת הקמה ושימוש בצינור חלופי.

חברת המועצה הלן גלבר, בעמוד הפייסבוק שלה כותבת כי שיגרה מכתב אל ראש העיר, בו היא מבקשת לקבל הבהרות מדוע צינור חלופי, שעל הקמתו הוחלט לפני 4 שנים, טרם הוקם.



הנחל ינקה את עצמו

עוד מעט חורף והטבע יעשה את שלו וינקה את הזיהום מעשי האדם שפגע קשות בטבע. ייקח זמן עד שהמערכת האקולוגית שנבנתה בשנים האחרונות בנחל תשוב. גורמים עימם שוחחנו אומרים כי הנחל, כמו באירועים קודמים, יודע לנקות את עצמו. הטבע אכן מנסה להתאושש בכל פעם מהנזקים שיוצר האדם, משתקם ומשגשג חיים ... עד הזיהום הבא.

על הנחל:


נחל לכיש בצפון העיר אשדוד - לפני שפך הנחל לים התיכון, משתרע מגשר בני ברית מערבה, עד לחוף הים. אורך הנחל כ-70 ק"מ מתוכו כ-10 ק"מ עוברים בתחום השיפוט של העיר אשדוד. כניסת הנחל לתחום השיפוט של העיר מתחיל ליד גשר עד הלום, עובר צפונה בשטחי "המשולש החקלאי" ומאיזור גשר בני ברית (צומת הנמל) פונה מערבה עד השפך לים התיכון. למרות העובדה שאין בקטע הרטוב של הנחל זרימה קבועה של מים, הצליח להתפתח בתוך גוף המים, מגוון מינים של חי וצומח בעלי מאפיינים של גוף מים חי.

שתי גדות הנחל בחלקן טבעיות ובחלקן מופרות ומאופיינות בצמחייה של בתי גידול לחים, כשהצמח הבולט ביותר הינו קנה מצוי. באתר פעילות ענפה של ציפורים ובמיוחד ציפורי מים, כאשר בקבוצות עצי אקליפטוס לאורך הנחל, מושבות דגירה ולינה של מספר מיני אנפות. בנחל נמצאים מיני זוחלים כגון צב ביצות ודו חיים כגון צפרדע הנחלים, קרפדה ואילנית (כולם מינים בסכנת הכחדה). לאחרונה נצפה צב אדום אוזן שמוגדר מין פולש, כלומר שמסתגל בקלות לסביבות מחיה שונות, ומסוגל לדחוק מינים ישראליים, כמו צב ביצה מצוי, מבית גידולם. לאורך הנחל פעילות ענפה של יונקים – נמיות, שועלים תנים ועוד. במהלך חודש מרץ, סמוך לפארק אתגרים, ניתן לצפות בפריחת אירוס הארגמן. כ-150 מטר צפון מזרח מגשר פארק אתגרים הוקמה מעגנה היוצרת שלולית חורף ובה צמחיית ביצה ופעילות רבה של ציפורים ודו חיים.

באתר נצפו עופות מים רבים, איזור השפך מהווה גם אתר קינון למספר מינים כגון סופית סיקסק ועוד. במהלך עונת הנדידה והחורף, עופות רבים משתמשים בשפך הנחל כתחנת עצירה חשובה.

 
$(function(){setImageBanner('f7325049-1046-438d-9f7f-e3ccf35c1c8e','/dyncontent/2017/6/1/c41baeb6-e29b-4415-b67b-b3940dd9bdf5.gif',1807,'אייטם אירועים 525-60',525,78,false,19242,'Image','');})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה