תרופה לאלימות – מתכון מנצח של תנועה לשקט
31.05.12 / 17:03
מזה מספר שנים פועלת ב-5 בתי ספר באשדוד תוכנית "תנועה לשקט" שמטרתה היא שינוי האווירה בבית הספר על ידי הקניית כלים להשקטה עצמית, הן של התלמידים והן של צוות המורים. במציאות היום, שבה האלימות גואה, ילדים ומבוגרים חשים חרדות ופחדים קיומיים, יותר ויותר ילדים מתמודדים עם קשיי קשב וריכוז, תנועה לשקט נותנת כלים פשוטים וקלים ליישום, להרגעה, הפגת מתחים וחרדות, הסבת אלימות והעלאת הריכוז. כל זה נעשה בתחומי בית הספר ובכיתות יחד עם צוות המורים, מתוך מטרה לשלב את שפת תנועה לשקט כחלק מהשפה הבית ספרית היומיומית.
הכלים והטכניקות משמשים את התלמידים והמורים בביה"ס, בבית עם המשפחה, במרחב המוגן ובמגרש המשחקים.
הכלים והשפה הייחודית של תנועה לשקט נאספו ופותחו ממגוון שיטות, מתוך הבנה שכל אדם וכל ילד נרגעים בדרכים שונות, אחד יתרגל נשימות, האחר מדיטציה והשלישי צריך מגע מטפל של חבר. התרגילים לקוחים מתחומי המגע, מדיטציה, דמיון מודרך ויוגה ונלמדים ומתורגלים בכיתות האם. גם צוות המורים עובר הכשרה וליווי כדי להטמיע את הטכניקות בחיי היומיום הבית ספרי ולשימושם הם. כולנו משפיעים ומושפעים. השפה הייחודית יוצרת אווירה של ריכוז ולמידה, מאפשרת את קבלת האחר והשונה ומרחיבה את האפשרויות שיש לכל אחד מאיתנו להתמודד עם פחדים וכעסים.
בבתי הספר בהם מתרגלים תנועה לשקט השיעור נפתח בטקס שכולל הרפיה ותרגילי מיקוד וריכוז, הילדים והמורה מתחילים את השיעור בשקט וברוגע. מספרת אחת המורות שעל הלוח בכיתה היא מציירת נקודה שנקראת "נקודת ריכוז", וכל אחד בכיתה, כולל המורה פשוט מתבונן בה וחוזר לריכוז. גם מחוץ לשיעורים תרגילי תנועה לשקט באים לידי ביטוי. למשל בטקס שנערך לאחרונה באחד מבתי הספר היתה לילדים הפעלת ריקודים, אחרי חצי שעה סוערת עלתה מדריכת תנועה לשקט על הבמה ובצלצול פעמון אחד השקיטה 400 תלמידים משולהבים והחלה בתרגול.
כותבת אחת התלמידות:" אני אוהבת תנועה לשקט כי כל פעם שאני עצבנית או עצובה אני הולכת לחדר שלי ועושה כמו שאנחנו עושים בשיעור וזה מרגיע אותי מאד מאד, ואפילו במצבים חמורים מאד. אני אוהבת [תנועה לשקט] מכיוון שזה מרגיע והכל שקט ונעים, אני מציעה לכל מי שאני מכירה טיפול והם [המורים בתנועה לשקט] אומרים מתי שאנחנו נהייה עצבניים נעשה את זה [את התרגילים]. אני אוהבת בעיקר שאנחנו עושים טיפולים אחד לשני".