האם הממשלה משלימה עם חידוש בניית המנהרות מעזה לישראל?
29.01.16 / 10:24
המנהרה שקרסה השבוע, רק ממחישה שושב ושוב, למי שעוד תהה, כי החמאס מתכוננים במלוא המרץ למערכה הבאה. עבור חמאס, המנהרות הן הנשק שיאפשר לארגון לבצע "מכת פתיחה", כזו שתייצר תמונת ניצחון בכל סבב לחימה עתידי מול ישראל. אולם גורמי בטחון מרגיעים שבשלב זה לא צפוי סבב חדש וראש הממשלה מסביר שהחמאס נרתע מעוצמת צה"ל
חמאס יצא לראשונה בהודאה רשמית כי מנהרה גדולה שהוא בנה קרסה וכי ישנם נעדרים והרוגים.
לפי הודעת הזרוע הצבאית של החמאס, קרסה אחת המנהרות כתוצאה ממזג האוויר הסוער. בחמאס נמנעו מלפרסם את מספר הנעדרים בעקבות הקריסה.
מיקומה של המנהרה בשכונת תופאח בצפון מזרח העיר עשוי להעיד על כך שמדובר במנהרה התקפית משום שהיא נמצאת בחלקה המזרחי של העיר עזה לא רחוק מגדר המערכת עם ישראל, אולם לזרוע הצבאית יש מערך מנהרות פנימי בתוך הרצועה שדרכן מגיחים הפעילים ובורחים אליהן במקרה של לחימה מול כוחות יבשה של צה"ל.
חמאס ברצועת עזה נמצא כעת בנקודה שבה הוא שיקם את עצמו, והוא מוכן שוב למערכה מול ישראל אם יידרש לכך. הוא שיקם את המנהרות, את מערך ירי הרקטות, איסוף המודיעין, התצפיות, ולמעשה הוא מוכן ליום פקודה.
פאיז אבו שימאלה, עיתונאי המקורב לחמאס, פרסם בדף הפייסבוק שלו על פגישתו עם מפקד מקומי בזרוע הצבאית של הארגון:
"הוא הודה בפניי. כי הם ממשיכים לעבוד לילה ויום, סביב השעון... והמערכה שעומדת בפניהם תהיה של להיות או לחדול, של חיים או מוות, ואין להם ברירה אלא לעבוד בכל התנאים".
מפקד בזרוע הצבאית של החמאס טוען:
החמאס כבר חידש את מלאי הרקטות שלו ומוכן שוב לקראת מערכה חדשה.
לטענתו, בסבב הבא של הלחימה, חמאס יפעל בתוך שטחי 1948, כלומר, בכוונות הארגון לעשות פיגועים גם באמצעות מנהרות ע"י יציאה של קבוצה גדולה של חמושים ממנהרה, בסמוך לבסיס או יישוב ישראלי, למטרת פיגוע המוני.
נכון, שעזה תאלץ לשלם מחיר כבד, הוא אומר, אך חמאס יוכל לטעון לניצחון.
עם זאת, טוענים בכירים בצה"ל כי בשלב זה חמאס לא מעוניין בעימות עם ישראל וכי הוא דווקא הגורם הממתן ברצועה.
גורמי ביטחון מציינים כי למרות מוכנות חמאס, בשלב זה הארגון איננו מעוניין בלחימה עם ישראל ואף מנסה להשתלט על ארגונים סלפיים קטנים, שמנסים להפר את השקט בין ישראל לחמאס.
במקביל, המראה לעתיד שמציבים גורמי הבטחון היא שסבב הלחימה הבא הוא רק עניין של זמן ושאלת המוכנות של הצד השני.
האם המדינה משלימה עם קיום המנהרות?
סוגיית המנהרות הוותה למעשה את הטריגר המרכזי ביציאה למבצע 'צוק איתן' לפני כשנה וחצי. ההבנה היא כי מנהרות התקפיות יכולות לשמש לפיגועי ענק בהשתתפות עשרות ואף מאות מחבלים באזור היישובים בדרום, הטרידה בזמנו את הקבינט הבטחוני.
היום כבר ברור כי מלאכת חפירת המנהרות על ידי חמאס התחדשה ביתר שאת לאחר שישראל הכריזה על סיום מבצע 'צוק איתן'.
אם בעבר חפירת מנהרה נעשתה בחשאיות גמורה ובמקום מסתור, הרי שלאחרונה, חמאס עושה את הדברים בצורה גלויה. אזור מסוים בסמוך לגדר מוכרז על ידי חמאס כ'שטח צבאי סגור', אין יוצא ואין בא, ומיד לאחר מכן מתחילים לחפור בו מנהרה.