בשל העיצומים בנמל: האניות פורקות בנמל חיפה והתעשיינים בהפסד של מליוני שקלים
27.02.18 / 09:35
העובדים בנמל אשדוד עצרו את פריקת האוניות ביומיים האחרונים במחאה על כך שההנהלה העבירה אליהם חלק מקנס שהוטל על הנמל בשל זיהום. התעשיינים שצפויים להנזק במליונים דורשים משר התחבורה להתערב באופן מיידי
כפי שמתפרסם הבוקר בכלכליסט:
סקטור המינהל של הנמל, לו תפקיד מכריע בארגון פריקת ואחסון המכולות, עצר את העבודה במסגרת העיצומים שהחלו בנמל אשדוד בשבוע שעבר. ומכיוון שעובדי הנמל על הרציף לא יכלו לפרוק את המטען, עברו האוניות לנמל חיפה.
הגדולה מבין האוניות היא אוניית ג'מבו שמובילה 14 אלף מכולות, שתוכננה להגיע וכבר הודיעה שתפליג לחיפה.
בכירים בנמל אשדוד מייחסים את מקור הסכסוך להוראה של מנכ"ל הנמל יצחק בלומנטל לקנוס חלק מהעובדים על עבודה ללא ציוד מתאים ופגיעה לכאורה באיכות הסביבה. זאת, לאחר שהמשרד להגנת הסביבה קנס לאחרונה את הנמל ב־10 מיליון שקל על זיהום ופגיעה בטבע. ההנהלה גילגלה חלק מהקנס על העובדים, ולכן אלו משבשים את העבודה.
התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר שיגרו מכתב בהול לשר התחבורה ישראל כץ, בדרישה שיתערב מיידית בסוגיה כי הם מתחילים כבר להרגיש פגיעה של מיליוני שקלים בעקבות סכסוך העבודה בנמל.
במכתב, שעליו חתומים שרגא ברוש מצד התעשיינים ואוריאל לין מצד לשכות המסחר, הם מכנים את המצב כ"עיצומים מתמשכים בנמל אשדוד", שנובעים לטענתם מ"אי סדר בפעילות השוטפת של הנמל, כאשר מטענים בייבוא ובייצוא לא מועמסים ונפרקים מאוניות בפרק זמן סביר. אי סדר זה פוגע באופן ישיר במגזר העסקי ובכלכלת מדינת ישראל".
עוד הם כותבים "הבעיות בנמל נובעות מפעילות לא תקינה של סקטורים מסוימים בנמל שמנצלים לרעה את כוחם כדי להכתיב את רצונם להנהלת הנמל. כתוצאה מהתנהלות של חלק מעובדי הנמל, כלל המגזר העסקי נפגע, כאשר מטענים וחומרי גלם מעוכבים", ועד לרמה בה נרשמת "פגיעה בכושר הייצור של המגזר העסקי, פגיעה בלקוחות של היצואנים בחו"ל שלא מקבלים את הסחורה בזמן, פגיעה ביבואנים וביבוא לישראל, תשלומי אחסנת מכולות בנמלים המושתים על בעלי המטענים, תשלומים על שינוע מכולות לנמל חיפה בשל החשש מעיכובים בנמל אשדוד ועוד".
הבעיה הגדולה היא שהעיכובים בשחרור הסחורות גורמים לנזק למשק מכיוון שמחירי המוצרים מגלמים גם את עלויות השביתה. בהתאחדות התעשיינים מזהירים את כץ ש"הנזק למשק הישראלי גדל מדי יום. לדוגמה, היטלי צפיפות שהוטלו על ידי חברות הספנות בעקבות המצב התפעולי בנמל אשדוד מגיעים לכ־7 מיליון שקל בחודש, היטלי אחסנה בשווי אלפי שקלים לעסק, נזק כלכלי עבור עסקים שלא הצליחו להוציא משלוחים בזמן וסובלים מעיכוב בתשלומים ואיבוד לקוחות, ובנוסף נזק שנוצר כתוצאה מאוניות שדילגו על נמל אשדוד והסחורה נשארה עליהן או שהורדה בנמל חיפה ויש לשנעה בעלויות נוספות ומיותרות - מאות שקלים למכולה".
תגובת חברת נמל אשדוד:
״ועדי העובדים בחברת נמל אשדוד בחרו, בגיבוי ההסתדרות, בדרך של שביתות פתע ועיצומים אשר משבשים לאחרונה את הפעילות בחברה וגורמים לנזקים כבדים לשירות הניתן ללקוחות.
דרך זו אינה מקובלת והנהלת החברה נחושה להחזיר את הנמל לתפקוד מלא וסדיר. זו הסיבה שההנהלה נאלצת לפנות מפעם לפעם לסעדים משפטיים אשר יחזירו את העובדים לעבודתם.
חשוב לציין כי ועדי העובדים בנמל אף אינם מכבדים במלואם את הצווים השיפוטיים שמוציאים להם בתי הדין לעבודה״.