ראש העיר למען התושבים- המחלקה המשפטית נגד
31.08.09 / 07:28
בחודשים האחרונים גל תלונות הציף את כלי התקשורת המקומיים בנושא דוחות החניה שמחולקים באשדוד שלא כדין. בעקבות מחאת התושבים, הקים ראש העיר אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי, ועדה שתבחן את נושא החניה בעיר. פרוטוקול אחת הישיבות הגיע לידי כתב המגזין שנדהם לגלות שלמרות כוונות והנחיות ראש העיר להקל ולבטל חלק מהדוחות הלא חוקיים, במחלקה המשפטית חושבים אחרת ואף מציעים תחבולות ותכסיסים, הכל כדי לא להחזיר את הכסף שנגבה שלא כדין
פרוטוקול של אחת הישיבות שהגיע לידינו, מאשר שנמצאו תמרורים רבים לא חוקיים ושדוחות ניתנו לתושבי העיר בהסתמך על תמרורים וסימונים, לכאורה לא חוקיים, כפי שטען תקופה ארוכה יו"ר ועד רובע א', גבי עזור. עוד עולה מהפרוטוקול שנציג המחלקה המשפטית של העירייה בוועדה, בחלק שעוסק בביטול הדוחות הלא חוקיים, מציע לא לגלות לתושבי העיר שקיבלו דוח חניה ורוצים לדעת אם הוא חוקי, אם אכן הדוח חוקי או לא.
כך אומר נציג המחלקה המשפטית בוועדה, כאשר הם דנים על ביטול דוחות החניה: " אם יש תוכנית בועדת התמרור ומה שבשטח לא תואם להחלטה- יש בעיה. ולכן ברגע שמקבלים פניית תושב יש להשיב שלא נמצאה החלטת וועדת תמרור לגבי התמרור הנ"ל". עוד מציע נציג המחלקה המשפטית: "מה גם מי ששילם את הדוח כאילו הודה בעבירה. לגבי תמרורים קיים מה שנקרא "חזקת תקינות המעשה המנהלי" והמשמעות שגם אם לא נמצא פרוטוקול וועדת תמרור, עדיין אין משמעות הדבר כאילו שהוא הוצב שלא כדין ומי שטוען אחרת, צריך להוכיח זאת בבית המשפט".
בהמשך דבריו מציע נציג המחלקה המשפטית: "בתשובה לפונים אין לציין קביעה לגבי תמרור כי אינו חוקי, אלא יש להיצמד לעובדות ולציין האם נמצא פרוטוקול ועדת תמרור או לא והאם קיים מסמך אחר התומך בהצבת התמרור במקום".
אתם הבנתם את זה? מה שמוצע ע"י המחלקה המשפטית הוא פשוט לא לספר למי שפונה שהתמרור לא חוקי, ובכך ייתכן והוא יימנע מהגשת ערעור וקבלת כספו בחזרה. מה גם שלא ברור כיצד מצפים במחלקה המשפטית שאזרח מהשורה שקיבל דוח חניה, ידע שהתמרור במקום אינו חוקי אם אפילו פקחי החניה כבר לא יודעים מה חוקי ומה לא. כך מתאר זאת במהלך הישיבה מר אהוד מויאל, מנהל הפיקוח על החניה: "הפקח בשטח לא אמור לדעת על איזה תמרור יש ספק, התמרור קיים בשטח והעירייה הציבה אותו". עוד מציין מויאל: "יש לבצע בדק בית בכל נושא הצבת התמרורים ואישורם". אז אם הפקח לא יודע מה חוקי ומה לא, על אחת כמה וכמה התושב מהשורה, שמאמין שאכן עבר עבירה וממהר לשלם את הדוח. טענת המחלקה המשפטית שמי ששילם דוח חניה כאילו הודה באשמה, הייתה נכונה במידה והתמרור הוצב כדין במקום, אך במקרה והתמרור או הסימון אינם חוקיים, מדובר מלכתחילה בגבייה לא חוקית.
הועדה מצאה עשרות ואף מאות תמרורים וסימונים לא חוקיים בעיר, כך על פי סיכום הביניים שהוצג במועצת העיר. אלפי שקלים נגבו כתוצאה מתמרורים הללו. במחלקה המשפטית כנראה חושבים שזה ראוי לגבות כסף מתושבים שלא כחוק. האם במקרה הפוך, בו התושב היה עובר על החוק שכתוצאה מכך היה מקבל כספים מהעירייה שלא כדין, האם גם אז הייתה ממליצה המחלקה המשפטית להקל ראש ולוותר על הכספים?
אך למרות המלצות המחלקה המשפטית, חברי הוועדה החליטו לקבל את המלצות ראש העיר בנושא החניה בעיר. בין ההמלצות :ביטול כל דוחות החניה שניתנו בעיר החל מחודש יולי, סריקת כל הדוחות שניתנו החל מחודש ינואר 2009 והגשת ערעור בשם כל מקבלי הדוחות שלגביהם קיים ספק. החלטות אלה ואחרות צפויות להיות מאושרות במליאת מועצת העיר הבאה.