השינויים בקווי התחבורה הציבורית: התושבים מתוסכלים - בעירייה מבטיחים לשנות (וידאו)
28.01.22 / 10:05
שבוע לשינויים בתחבורה הציבורית באשדוד והתלונות לא מפסיקות לזרום אל מערכת אשדוד נט. התושבים ממשיכים להיות מבולבלים, לא מרוצים ורבים נאלצים לדבריהם לנסוע במוניות ספיישל ליעדם. "המרוויחים הגדולים אלה נהגי המוניות בימים אלה", אמר תושב העיר. תושבת נוספת, נאווה סטרכילביץ' בת ה-81: "העירייה צריכה לממן את הנזקים שהיא גרמה לאוכלוסיית הקשישים". בעיריית אשדוד אומרים כי הם קשובים לפניות הציבור וכבר מוכנסים שינויים בקווי התחבורה החדשים
שבוע עבר מאז החלת השינויים אשר נכפו על ציבור משתמשי התחבורה הציבורית באשדוד, ללא ידיעתם של רבים אשר גילו זאת כדרך אגב, והמחיר שהם נאלצים לשלם, גם אם באופן זמני, הוא כבד מאוד עד כדי בלתי נסבל מבחינתם.
הנוסעים זועמים אמנם, אך בעיקר מתוסכלים נוכח החלטת העירייה שנחתה עליהם כרעם ביום בהיר. ההמתנה לאוטובוס שאולי יגיע, הקווים הוותיקים שבוטלו וחוסר המידע באשר לשינויים – כל אלו הם רק חלק מהסיבות שהפכו את משתמשי התחבורה הציבורית באשדוד לחסרי אונים.
"התכנית נבנתה ללא שיתוף ומיפוי של צרכי התושבים על כל קבוצות הגיל" – אומרת נאווה סטרכילביץ' בת ה-81 לאשדוד נט. "אני מייצגת את קבוצת הגמלאים של רובע י"א באשדוד שלא יכולים יותר להגיע יותר למכללת הגמלאים ברובע ו' מכיוון שבוטל קו 15".
לדבריה, ביטול הקו הביא לפגיעה קשה באוכלוסיית הקשישים ברובע, אך לא רק. "קו 15 שירת את אוכלוסיית המבוגרים בכל רחבי אשדוד וביטולו הביא לניתוקם מהרבעים השונים" – היא אומרת. "אנשים צריכים להגיע לקופת החולים, אבל אין אוטובוס שלוקח אותם לשם".
"הניתוק הוא לא רק תחבורתי, אלא גם תרבותי" – היא מוסיפה, "אני למשל לא יכולה יותר להגיע לקריית צילקר מאחר ואין אוטובוס שעובר ברובע ומגיע לשם. אני דורשת להחזיר את קו 15 לרווחת תושבי הרובע ובעיקר לאוכלוסיית הקשישים, שזהו אמצעי התחבורה היחידי שמשמש אותנו".
"השינוי בפעילות הקווים הביא את התושבים לבלבול רב" – כתבה לנו נוסעת אחרת בשם מעיין. "לא טרחו לשנות את מפת הקווים ואל התחנות מגיעים אנשים מבוגרים שלא קיבלו שום מידע על מפת האוטובוסים החדשה ונותרים מבולבלים".
"בכלל בתחנות מסוימות המפות בכלל לא מעודכנות ועלוני המידע קשורים רק לאותו הרובע בו הם מחלוקים. אני למשל גרה ברובע י"א ולא קיבלתי אפילו עלון אחד עם מידע שקשור לרובע זה. למה לא לצייד את דיילי ההסברה בעלונים עם מידע על כל הרובעים או לאגד את הכל לחוברת אחת?"
הביקורות ברשתות החברתיות והתגובות הן זועמות במיוחד. אחד התושבים שפנה למערכת אשדוד נט, סיפר כי הוא נאלץ להשתמש במוניות ספיישל על מנת להגיע לעבודתו. במקרה אחר, קשיש שהמתין והמתין לאוטובוס שייקח אותו למרכז הרפואי לצורך בדיקות - בסופו של דבר נאלץ לקחת מונית ספיישל כדי לא לפספס את הבדיקה. "ללא ספק, נהגי המוניות הם המרוויחים הגדולים פה", אמר לנו אחד התושבים.
אך לא רק נהגי המוניות מרווחים, מתברר כי גם משרד התחבורה מרוויח מהשינויים האלה, שכן, תושבים שהיו לוקחים קו אחד ליעדם, נאלצים כעת להשתמש לפחות בשני קווים - מה שמייקר עבורם את הנסיעה. בעניין זה אומרים בעיריית אשדוד כי הם מכינים סרטון הדרכה לציבור לשימוש באפליקציות לשם תכנון נסיעה באופן מיטבי, כולל זמן נסיעה ותדירות, ולא פחות חשוב שהתשלום באמצעותן מוזל באופן משמעותי ואף מקנה נסיעה בתעריף אחד למשך 90 דקות.
תושבת נוספת שפנתה למערכת אשדוד נט, סיפרה כי בסמוך לביתה ברובע ב', בפינת הרחובות הרצל - ז'בוטינסקי, הציבו תחנה חדישה על ציר התחבורה המועדף. אך לדבריה, קו 10 שחוצה את העיר ונוסע בציר ההעדפה לתחבורה ציבורית, כלל לא עוצר במקום. "למה אני צריכה ללכת מאות מטרים בקור ובגשם לתחנה אחרת? למה הציבו פה תחנה אם האוטובוס לא עוצר פה בכלל?". לדבריה היא פנתה למוקד העירוני, שם הפנו אותה לאפיקים. "עושים פינג פונג ואין מענה. פשוט לא ברור".
עיריית אשדוד: קשובים לתושבים ופועלים לבצע שינויים נדרשים
בתגובה לפניית אשדוד נט, אומרים בעיריית אשדוד: "אנו קשובים ונמשיך לעשות התאמות בתקופת ההרצה, על בסיס המידע מהשטח וכמובן נמשיך להסביר ולידע את הציבור".
עוד מוסיפים בעיריית בתגובתם: "בתום 5 ימי הפעלה ואיסוף תובנות, גם של גורמי המקצוע וגם של הציבור, נתקבלו החלטות אלה:
- משרד התחבורה יסייע לאפיקים לאשר בהליך מזורז הוספת תחנות על מסלול נסיעה קיים, במקומות בהן יש תחנות ועלה הצורך בהוספה, על מנת לצמצם מרחקי הליכה של הנוסעים.
- יש מספר מקומות שנדרש להשלים בהם תחנות. על מנת לקצר את הליכי האישור וההצבה הורה ראש העיר להציב בשלב זה עמודי תחנה ללא סככה. הסככה תוצב בהמשך ובהקדם האפשרי, אולם הצבת עמוד תאפשר שיפור של איסוף והורדת נוסעים במקומות בהם חסר מענה כרגע, כדוגמת המע"ר ורחוב שבט לוי ברובע י"ב. זהו הליך שדורש אישורים בעירייה ובמשרד התחבורה וגם כאן יעשה מאמץ לצמצם את לוח זמנים הנדרש.
- יתוגבר מערך הדיילים בנוסף ל-50 המועסקים כיום, לטובת הדרכה צמודה לנוסעים שמתקשים בהיכרות עם התכנית החדשה.
- יערכו שינויים נוספים בהמשך, גם בחלק ממסלולי הנסיעה הקיימים שעלה ויעלה הצורך לשנותם, בשבועות ההפעלה הראשונים. על שינויים אלה תפורסם הודעה נפרדת לכשיאושרו על ידי כל הגורמים.
- העירייה תדאג לסרטון הדרכה לשימוש באפליקציות לשם תכנון נסיעה באופן מיטבי, כולל זמן נסיעה ותדירות, ולא פחות חשוב שהתשלום באמצעותן מוזל באופן משמעותי ואף מקנה נסיעה בתעריף אחד למשך 90 דקות".
תגובת משרד התחבורה:
"משרד התחבורה פועל רבות בשנים האחרונות לשיפור מסיבי ולקידום מערך התחבורה הציבורית בעיר אשדוד, באמצעות ייעול מסלולי הקווים והוספת קווים חדשים, סלילת נתיבי תחבורה ציבורית, הקמה של סככות ומסופים חדשים ועוד. מאמצים אלו נעשים במטרה לייעל את מערך התחבורה הציבורית בעיר ובמטרה לאפשר תחבורה טובה יותר לתושבי ולתשובות העיר.
בימים אלה, מערך ההסברה נותן מענה לתושבי ולתושבות העיר באמצעות מפות רובעיות, הפצת עלוני הסברה ברובעים ובמוקדי מידע. כמו כן, מערך ההסברה מפעיל דיילים ועובדי עירייה אשר מקיימים מוקדי הסברה במקומות מרכזיים הומי אדם וכן באמצעים דיגיטליים ובפוסטרים בתחנות אוטובוס בעיר. בנוסף, בימים אלה עיריית אשדוד מפעילה חמ"ל ייעודי לנושא ומוקד 106 והאתר העירוני עומדים לשירות הציבור.
תכנית התחבורה הציבורית באשדוד נבנתה על ידי מיטב המומחים לתחבורה ציבורית בישראל. גם לאחר תאריך ההשקה, צוות התכנית ממשיך לעבוד, לעלות על מסלולי הקווים ולעקוב אחר איכות השרות, כך שכל טענה והצעה לשיפור תיבחן במלוא כובד הראש".