[object HTMLHeadingElement]

סיפורו של אליהו חסין ז"ל מאשדוד שנלחם על ביתו עד מותו


להאזנה לתוכן:

20 שנה נלחם אליהו מול כל הרשויות כדי לרכוש מעמיגור את הדירה באשדוד שברובע ו', בה הוא גר וגידל את משפחתו ו6 ילדיו במשך 35 שנה. הצדק היה איתו, אבל הבירוקרטיה היבשה מסתבר חזקה יותר מכל צדק טבעי אנושי – אליהו הלך לעולמו בגיל 91 כשהוא לא מצליח להגשים את חלומו - בית משלו ולמשפחתו בארץ ישראל. למה לכולם אפשרו לרכוש את הדירות מעמיגור ורק לאליהו לא?

רוב הסיפורים מסתיימים בניצחון ההתמדה והצדק, כי אנחנו רוצים להאמין שסופו של הצדק לנצח – אבל לא במקרה של אליהו שלנו, תושב אשדוד שעלה ממרקש לארץ ישראל ב56', שירת בצבא, נפצע והוכר כנכה צה"ל. עשרות שנים בכל חודש בחודשו הוא שילם שכירות לחברת עמיגור, עשרות שנים הוא טורטר בין ממסד אטום לבתי משפט בגלל סעיף אחד קטן.

דירתו של אליהו הייתה מגיעה לו לפי חוק הדיור הציבורי שאומר - זכאים אזרחים המשכירים דירה מחברת דיור ציבורי, כמו אליהו, לרכוש את דירתם במחיר מסובסד כאשר הם עומדים בתנאים הזכאים לכך.

אליהו ובני משפחתו, כיאה לדרישות החוק, עמדו בתנאים הזכאים לכך ונאבקו במשך שנים על זכאותם להיות הבעלים של ביתם ברחוב נתן אלבז 24, על פי החוק. אך נדמה, משום מה, שלחברת עמיגור הדבר לא היה הכי נוח, ובכל פעם מחדש החליטו בשלל תירוצים מתסכלים שכולנו מכירים ממערכות המדינה והבירוקרטיה, שאליהו ובני משפחתו אינם זכאים לביתם שלהם.

צילום: אלבום משפחתי
צילום: אלבום משפחתי

עו"ד של אליהו, משה קריף, מספר שלטענת חברת עמיגור, דירתו של אליהו אינה עומדת בזכאות לחוק, כאשר ע"פ החוק הדירה חייבת להיות עד 100 מ"ר ודירתו של של אליהו בגודל של 116 מ"ר. לאחר דרישת עמיגור וטענת הנגד של אליהו, שמכיר כל פינה בדירתו וידע שלא נכון הדבר, הגיעו פעמיים מודדים עצמאיים מוסמכים, הוכיח אליהו שדירתו לא עולה על 97 מ"ר. אך לעמיגור זה לא הספיק והם, משום מה, התעקשו על שלהם בצורה לא מוסברת.

מודד מטעם עמיגור שנשלח לבדיקת הדירה, ורצינות עבודתו לא סיפקה את המשפחה, קבע שבברוטו, הדירה היא אכן לא 116 מ"ר אלא 106 מ"ר, והחוק דורש שבשביל למכור את הדירה, היא חייבת להיות פחות מ100 מ"ר ברוטו. חשוב לציין, בדירה אין מרפסת, חניה או מחסן ולא ברור על מה מדובר בברוטו, כאשר כל דירה בביניין עומדת לפי הטאבו על כ47 מ"ר וכאן מדובר בדירה מאוחדת מראש. בנוסף לכך, בביניים זהים ליד, בהם המצב אותו הדבר, כן הסכימה חברת עמיגור למכור.

למעלה מ20 שנה שאליהו נאבק במערכת למען זכאותו ובצדק, אך סיפורו נגמר בעוול מתמשך שנעשה לו. חברת עמיגור יכלה לחסוך לתושב העיר שגם כנכה צה"ל פעל למען בניית המדינה בחברת סולל בונה, המון טרחה, מאבק מיותר ועוגמת נפש.

פעמיים קיבל אליהו ז"ל אישור מעמיגור לרכישת הדירה. בפעם הראשונה, לאחר שקיבל את האישור וביצע את דרישות עמיגור, השקיע אליהו, באישור עמיגור, 70,000 ש"ח בשיפוץ הבית. אך לאחר מכן סורב, תחת הטענה החדשה שכעת צריך ש2 מילדיו שגרים בבית יהיו מתחת לגיל 18. וילדיו, שגדלו כבר מאז החל את התהליך והבקשה, לא עמדו בדרישה החדשה של עמיגור. בפעם השניה, הגיעה פקידה מטעם עמיגור (היום מנהלת) עם מסמכי רכישה במעמד חתימה לדירתו של אליהו, והחליטה על דעת עצמה ממבט עיניה, שהדירה גדולה לה מדי והיא מסרבת למכור לאליהו את הדירה.

"בבית משפט אין צדק" - אליהו חסין ז"ל

נתן אלבז 24, לפני התמ"א
נתן אלבז 24, לפני התמ"א

בשלב מסויים, לאחר המון שנים בבית המשפט, הוצע לאליהו ז"ל להגיש פניה לוועדת הערער של עמיגור במקום להתקדם עם המשפט, והסכים אליהו מתוך הציפייה ששם הדברים להם הוא זכאי סוף סוף יסתדרו. אך הדחיה לא איחרה לבוא, ואליהו הרגיש נבגד עוד יותר. לא אחרי הרבה הוא חזר לבית המשפט מול עמיגור עם עו"ד משה קריף וגלי בן זקן אשר התמסרו למקרה בכאב וללא עלות. על אף כל הראיות החליטה השופטת, בצער, לפצל את דירת חייו של אליהו ולתת לו רק חצי ממנה בטענה למצוקת דיור באשדוד והעובדה שילדיו גדלו מאז שהיה זכאי לדירה. על אף כל התסכול שחווה, העוולה שנעשתה לו מצד עמיגור תחת טענת הבירוקרטיה אשר לא תאמה.

עורך דינו של אליהו ז"ל, משה קריף, יחד איתנו ועוד רבים מאיתנו, תוהה לעצמו בעיקר מדוע המערכת כל כך מתעקשת להקשות את חייהם של אנשים מבוגרים כמו אליהו, אשר כמותו אלפי אזרחים במדינה. אליהו ניסה הכל; פנה לשר השיכון, שר הדתות, שר הבטחון, ראש העיר וכמובן לעמיגור, בנוסף לעתירות וערעורים בבתי משפט שנדחו על הסף. כך שנותר אליהו בן ה91, מטורטר, עייף, ובהרגשה קשה שהמערכת הפנתה לו עורף שלא בצדק - סביב אינספור תירוצים תמוהים. עד שויתר, יחד עם משפחתו על אשר היה זכאי לו ע"פ חוק.

"איך זה יכול להיות שאת הזכות הבסיסית הזאת לא נותנים לו?" מספרת בדמעות איילה, ביתו של אליהו חסין ז"ל כשנזכרת ברגעיו של אביה לאחר הסירוב האחרון בבית המשפט. אליהו נשבר, ונכנס לתענית מאוכל במשך שלושה חודשים עד יום מותו, כאשר 6 ילדיו סעדו אותו במשמרות בדירתו החצויה אשר נשברה לה, עקב התמ"א המתחולל בעיר ופוגע בדירות, בנוסף לפיצול של עמיגור בביתו.

"לא היינו צריכים לבוא לפה, פשוט רימו אותנו" אליהו חסין ז"ל.

אליהו חסין ז"ל ועו"ד משה קריף במחוזי בבאר שבע
אליהו חסין ז"ל ועו"ד משה קריף במחוזי בבאר שבע

אנחנו לא צריכים לחדש לכם את חשיבותו של מאבקו של אליהו כלפי בעלות על הדירה שלו. בין אם זה על הצדק שלו הוא היה זכאי ויכל להפתר אילו חברת עמיגור הייתה עושה את עבודתה נאמנה ושולחת מודד שימדוד ויתקן את המדדיות השגויות שבידה, ואפילו על החשיבות שראה אליהו בלהיות בעל הדירה עבורו ועבור ילדיו, כשידוע לכולנו מה החשיבות של להחזיק דירה במצב הכלכלי הרווח במדינה ועליית המחירים הגורפת ולא נגמרת.

אליהו חסין ז"ל היה מלח הארץ והאמין במדינה שעזר לבנות אותה במסירות והקרבה. איש צדק ואמת, אשר במותו יצא מהעולם בתחושה שהמדינה בגדה בו. "קול הצדק שלך עוד יישמע, ר' אליהו" עו"ד משה קריף ספד בהלוויתו של אליהו, אשר נאבק את מאבקם של האנשים הקטנים כדי שהמערכת תפסיק לרמוס אותם, ואנחנו באשדודנט יחד עם שאר תושבי אשדוד - לצידו גם כן. בשביל אליהו חסין ז"ל, בשביל כל אלו שוויתרו, כל האנשים שנאבקו ונרמסו ובעיקר - כדי למנוע את המקרה הבא בין האנשים שלנו מול המערכת הגדולה שכל עיקרה הוא לבוא לעזרה של האזרח הקטן.

צילום: אלבום משפחתי
צילום: אלבום משפחתי

 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות