העוקץ המתוחכם נגד יוצאי חבר העמים נמשך – צעירה מאשדוד נעקצה ב-40 אלף ש"ח
19.07.23 / 12:15
במשטרה כבר חשפו בתחילת השנה את שיטת הפעולה המתוחכמת ואף נעצרו 4 חשודים שבינתיים הספיקו להשתחרר מבלי שיוגש נגדם כתב אישום, אך נראה שהתופעה ממשיכה ביתר שאת ובאין מפריע כאשר אלמונים מתחזים לנציגי חברת האשראי ולחוקרי משטרה ובאמצעות כך מפילים בפח אזרחים תמימים. "אני לא ישנה בלילה כבר שבוע" - אמרה אותה צעירה, אמא ל-3, בשיחה עם אשדוד נט. תלונה הוגשה במשטרה
אמא ל-3 ילדים תושבת אשדוד נפלה קורבן לעוקץ מתוחכם לאחר שאלמונים שיצרו עמה קשר בטלפון, התחזו לנציגי חברת האשראי ולחוקרי משטרה ועל ידי לחץ ומניפולציות שהפעילו עליה גרמו לה להעביר לידיהם סכום של 40 אלף ש"ח - בידיעה שהיא עושה זאת לכאורה כדי להגן על כספה.
בתחילת השנה המשטרה חשפה את שיטת העוקץ המדוברת ואף דיווחה על מעצרם של ארבעה חשודים בתיק שבינתיים אגב שוחררו, אולם נראה כי אותה שיטת פעולה מתוחכמת ממשיכה ביתר שאת, ועוד קורבנות - יוצאי חבר העמים כולם - נופלים בפח.
זה התחיל בשיחת טלפון ראשונה כשבעבר השני אדם אלמוני הציג את עצמו כנציג של חברת האשראי והתריע בפניה שהכרטיס שלה נפרץ. כדי לרכוש את אמונה, הוא שאל אם לפני כמה רגעים ביצעה תשלום באשראי בעסק פלוני – מה שאכן קרה.
מיד לאחר מכן הוא שאל אם ניסתה להעביר 250 דולר, היא אמרה שלא תוך שהיא נכנסת לאפליקציה ונדהמת לראות שאכן בוצע חיוב בסכום זהה כמה רגעים קודם לכן.
כך, אותו אדם גרם לה להאמין כי אכן מישהו מנסה לעקוץ אותה. לאור זאת, ובהחלטה משותפת לכאורה, הוא "חסם" את כרטיס האשראי ועדכן שיצור איתה קשר מאוחר יותר וכן שייצרו איתה קשר מהמשטרה – מה שקרה זמן קצר לאחר מכן.
לדבריה, גם החוקר וגם אותו נציג דיברו שניהם בשפה הרוסית. כששאלה מדוע הם לא מדברים בעברים הם השיבו לה שהם יודעים שהיא דוברת את השפה ולכן הרגישו בנוח לדבר ברוסית.
עד כאן הכל היה נראה לה תקין כאורה. מה גם שהיא ערכה בדיקה בגוגל כדי לאמת את מספר הטלפון שהופיע לה על הצג ואכן ראתה שמדובר במספר של המשטרה במחוז תל אביב – מה שעוד יותר חיזק את אמונה באותם אנשים.
אלא שאז החל "החוקר" להפעיל עליה לחץ, ואמר שהיא נמצאת תחת חקירה ולכן אסור לה לספר לאיש את שקרה. "הוא אמר לי שאסור לי לדבר עם אף אחד מחשש לשיבוש חקירה והסביר שמדובר בהונאה פנים ארגונית ככל הנראה בתוך חברת האשראי ושאין לי מה לדאוג כי הכסף לא ירד".
במקביל חזר אליה אותו נציג והנחה אותה לעשות פעולות שלכאורה יגנו על כספה. הוא אמר שהזמין לה כרטיס אשראי חדש ושכעת עליהם להעביר את הכסף מהכרטיס הישן שנפרץ לכאורה אל החדש.
לדבריה, הוא הסביר לה שהיא תקבל הודעות מחברת האשראי ויהיה עליה לאשר את הפעולות ולמסור לידיו קודים שנמסרו לה לצורך ביצוען. רק בדיעבד היא הבינה שהיה מדובר בהתרעות אמיתיות של חברת האשראי שניסתה לברר אם היא זו שמבצעת את הפעולה.
"אני לא יודעת למה זה לא הדליק לי נורה אדומה כבר בשלב הזה" -היא אומרת. "זה מרגיש כאילו הם השתלטו לי על המחשבות והתודעה".
מה שלבסוף הדליק לה נורה אדומה שמשהו אינו כשורה הייתה העובדה שביום למחרת לא הגיע שום נציג עם כרטיס האשראי החדש, אבל כבר היה מאוחר מידי. היא ניסתה לחזור אל אותם נציגים של המשטרה וחברת האשראי אך ללא הצלחה.
כשניסתה להבין מול חברת האשראי אם עוד יש סיכוי להציל את הכסף, נאמר לה שזה בלתי אפשרי מאחר והיא אישרה בעצמה את כל אותן עסקאות שבוצעו בכרטיס – עסקאות שבאמצעותם רכשו העוקצים מטבעות דיגיטליים.
"סיפרתי לנציג בדמעות את מה שקרה, אבל הוא הוא חזר אליי עם תשובה שלילית" – היא אומרת. "ביקשתי לדבר עם המנהל כי הכסף גם עוד לא ירד, והוא הסביר לי בשיחה שהם לא לוקחים אחריות במקרה של עוקץ, ואין להם מה לעשות".
חסרת אונים פנתה הצעירה להגיש תלונה במשטרה ואף שכרה עורך דין בניסיון להבין אם ואיך תוכל להציל אפילו חלק מהכסף שנלקח ממנה, אולם הסיכויים אינם לטובתה.