אופניים חשמליים: הכללים לרכיבה בטוחה
09.04.18 / 17:49
אפשר להבין למה האופניים החשמליים תפסו בצורה כל כך מהירה וחזקה: עבור בני הנוער הם משמשים כסוג של קטנוע מבלי שיצטרכו ללמוד את חוקי הכביש, עבור מבוגרים הם משמשים תחליף מוצלח למכונית בתוך העיר, פלוס היתרון האדיר שלא צריך לחפש חנייה. אבל אופניים חשמליים הם גם מקור בלתי פוסק לתאונות.
המנוע החזק שהופך כל זוג אופניים סטנדרטיים לכלי רכב לכל דבר שעובר את ה 25 קמ"ש (בניגוד לחוק), הרכיבה על המדרכות וסיכון הולכי הרגל, חוסר הידע המוחלט של בני הנוער בחוקי הכביש (יכולים לרכב בכביש חד סטרי נגד התנועה ואפילו לא להבין את זה) וכו'. החלטתם בכל זאת לקנות לילד שלכם או לעצמכם אופניים חשמליים? לפחות תהיו מודעים לכללי הרכיבה הבטוחה. כיום, אגב, הפרה של הכללים לא מהווה רק סיכון של הבריאות שלכם אלא גם גוררת קנס.
רכיבה – רק מעל גיל 16
התקנה קובעת שרק מגיל שש עשרה מותר לרכב על אופניים חשמליים. אם רכיבה מתחת לגיל זה עלולה לגרור קנס.
רכיבה במסלול שמיועד לאופניים
בערים רבות כבר סללו שבילים מיוחדים לרכיבה על אופניים. למשל בהרצליה יש לרוכבי אופניים אופציה לרכב כמעט לכל אורכה ורוחבה במסלול אופניים שמנותק מהכביש, ולכן מהווה אופציה בטוחה לרכיבה. מאחר והולכי רגל לא אמורים לצעוד בשביל האופניים, מתמעט הסיכון שבדריסתם.
לימוד כללי הנסיעה בכביש
אתם לא יכולים לעלות על הכביש, ולא להכיר את החוקים. גם אם אתם רק בני שש עשרה, פתחו ספר תיאוריה שנועד ללימוד כללי נהיגה (יש גם באינטרנט ובחינם), ולימדו על תמרורים, כיכרות, מסלולי נהיגה ועוד.
אם אין מסלול לאופניים, רכבו בצד ימין של הכביש
לא בכל מקום יש מסלול אופניים. במידה וכך, בחרו את צד ימין של הכביש ורכבו עליו בזהירות, ותוך מודעות לכך שמכוניות עלולות לעקוף אתכם בכל רגע.
אסור לרכב על המדרכה
כמעט כל התאונות בין הולכי רגל ואופניים חשמליים התרחשו בזמן רכיבה על המדרכה. הימנעו לחלוטין מרכיבה על המדרכה. אם אתם חוששים מרכיבה בכביש, כנראה שאתם לא אמורים לרכב עדיין על אופניים חשמליים. זה עד כדי כך פשוט.
איתות לפני כל פנייה
אל תשכחו שנהג המכונית מאחוריכם לא יודע לקרוא מחשבות, זה אומר שאם אתם רוצים לפנות ימינה או שמאלה אתם צריכים לאותת לו, כדי שהוא לא יפגע בכם בטעות בזמן שאתם משתהים שבריר שנייה לפני הפנייה.
אורות דלוקים ותקינים
משעות אחר הצהריים אתם חייבים להדליק אורות באופניים. גם כך, אתם רוכבים על מתקן צר שלא בהכרח רואים מרחוק, הדבר האחרון שאתם רוצים זה שלא יראו אתכם בכלל. הקפידו על עוצמה נאותה של פנסים, ותקנו אותם אם הם חלשים או מהבהבים.
איסור להרכיב "טרמפיסטים"
התקנות החדשות אומרות שבין היתר, אסור לבני נוער להרכיב על האופניים שלהם. אם שוטר או פקח יתפסו אתכם כשאתם מרכיבים חבר, אתם תקבלו קנס גבוה.
קסדה
אתם יודעים מה ההבדל בין ניצולי תאונת אופניים חשמליים ובין אנשים שנהרגו בתאונה כזו? ניחשתם נכון. הקסדה שומרת על החלק הכי חשוב בגוף שלכם, במיוחד שבנפילה מאופניים הראש חוטף את המכה הכי חזקה. גם חבישת קסדה היא כלל ברזל, שאי אכיפתו גוררת קנס.
ביטוח תאונות אישיות
אומנם אין ביטוח רכיבה כמו ביטוח רכב, אבל יש ביטוח תאונות אישיות, שבתור רוכבי אופניים כדאי שתעשו אותו. ביטוח תאונות אישיות מגן עליכם במקרה של תאונה, ולא רק במקרה של תאונה קשה אלא אפילו תאונה שבה אתם שוברים יד ולא יכולים ללכת לעבודה. הביטוח מכסה את ימי המחלה שלכם, את הטיפולים שאתם נזקקים להם, את התרופות שמחוץ לסל ועוד. מדובר בביטוח זול למדי, שמתגלה כנחוץ ויעיל בכל מקרה של תאונה, קלה או קשה. אגב, גם מי שלא רוכב על אופניים זקוק לביטוח תאונות אישיות: מספיק שתחליקו בבית ותנקעו את המרפק, או שהכלב ימשוך אתכם בזמן הטיול בפארק, תעופו ישירות לתוך האגם של הברווזים ולא תוכלו להזיז אחר כך את הצוואר במשך שבוע (זאת דוגמא ספציפית למדי, כן, כותבת שורות אלה חוותה בדיוק את זה). ביטוח תאונות אישיות מעולה לא רק לרוכבי אופניים או חובבי אקסטרים, אלא לכל מי שיוצא מהמיטה בבוקר.