חברות הסלולר מרוויחות על חשבון התמימים
חברת פלאפון, שמשווקת את מוצריה בשיטת "מדלת לדלת", מוכרת מכשירים וחבילות תוכן לכל מי שמשתכנע, אפילו אם מדובר בקשישים שאינם מבינם על מה הם חותמים. מדובר בניצול גס של תמימותם של החלשים, הזקנים והעולים שנותרים עם פלאפון דור 3.5 ביד אחת, וחשבון מנופח ביד השנייה. ל- א', קשישה בת 70, יש כבר שלושה מכשירים כאלה, והיא אפילו לא יודעת לחייג בהם
אחת הדרכים לשיווק אגרסיבי של חברות הסלולר הינה בשיטת DOOR-TO-DOOR או בעברית מדוברת "מדלת לדלת". בשיטה זו מגיע נציג החברה ומציע מגוון רחב של מבצעים, שדרוגים ושאר דילים מפתים. מרבית האנשים חוששים לפתוח את דלת שמא הנציג יגזול מזנם היקר, ינסה לשכנע ובסוף ימכור, ולכן על מנת להימנע ממצב לא נעים אומרים בקול ילדותי "אמא לא בבית", בדרך כלל זה עובד. אנשים שמעוניינים באמת לשמוע על מבצעים, לרוב יגיעו לנקודות המכירה, אבל ישנם גם כאלו שזה "באה בזמן". קבוצה אחרת הינה של אנשים נחמדים שקשה להם לסרב לבקשת הנציג ומקשיבים בנימוס, אך בסוף לא קונים. ויש את האנשים התמימים כדוגמת א', אישה בת 70 מאשדוד שהתקשתה לסרב להצעתה של נציגת חברת פלאפון "לקבל מכשיר חדיש במתנה".
א' הינה אישה כבת 70, יוצאת הודו שמתגוררת ברובע ג' באשדוד. את מרבית זמנה היא מבלה בחברת החברות בנות אותו הגיל יוצאות העדה, מתפללת בבית הכנסת או צופה בערוץ ההודי. היא עלתה אומנם לפני זמן רב, אך זה כבר היה בגיל מבוגר כאשר עוד לא הייתה תוכנית אולפן או שפשוט לא היה לזה זמן. מיותר לציין שהעברית שלה היא די בסיסית והיא אינה שולטת בקרוא וכתוב למעט שפת האם שלה, ההודית.
אבל לנציגת חברת פאלפון, שמקבלת תגמולים על פי המכירות, הדבר לא היה חשוב כלל. לכן כאשר התדפקה על דלתה של א' שמתגוררת לבדה בדירת "עמיגור" קטנה, לא היה קשה במיוחד לשכנע אותה לפתוח את הדלת ואת הכיס. בהתחלה אמרה לה א' שיש ברשותה כבר שני מכשירי טלפון והיא אינה זקוקה לעוד מכשיר. אבל הנציגה מיהרה להציג בפניה "חבילה מיוחדת בה המכשיר הינו חינם". מי לא אוהב דברים חינם? רק שלמודי הניסיון יודעים שגבינה חינם היא רק במלכודת העכברים.
הנציגה הוציאה מספר מכשירים חדישים ונוצצים ואמרה לא' שהמכשיר מתנה והיא אינה משלמת עליו, אלא על השיחות בלבד. מכאן א' הבינה שכמה שהיא תדבר, כך היא גם תשלם, ולכן לאחר שכנועים רבים הסכימה א' שהחבילה אכן משתלמת ומתאימה עבורה, במיוחד כשהמכשיר חדיש ונוצץ, אפילו שהיא כלל לא יודעת להפעיל אותו.
נציגת פלאפון החתימה את א' על חוזה בעיברית צפופה בעל 15 עמודים, שבדיקת המגזין גילתה שנפלו בו פגמים רבים, ומלהט ביצוע העיסקה, שכחה הנציגה להחתים את א' על החוזה. בחוזה מסמנת נציגת פלאפון את החבילה ( כאמור ההבטחה היא "חינם") שכוללת מכשיר חדש יחסית, קטן וצבעוני בעלות של 40 שקלים לחודש, מסלול בעלות של 60 ש"ח שעבורם זכאית א' לשיחה מזוהה, שיחת ועידה, מענה קולי ועוד הרחבות מיוחדות, חבילת גלישה חופשית בעלות 24 ₪ ( לקשישה בת 70?), הטבה לשיחות בין משפחה בתשלום חודשי של 20 ₪. מיותר להזכיר את החוסר יכולת של האישה לקרוא ולהבין חוזה בן 15 עמודים בניסוח משפטי באותיות קטנות.
אכן חבילה משתלמת ומתאימה, רק לא לאישה בת 70 שבקושי מדברת עברית שלא נדבר על גלישה חופשית באתרי האינטרנט במכשיר הסולולרי. היא גם תוכל לעשות שיחת ועידה עם כמה חברות שתרצה אפילו מבלי לצאת מהבית. כן, ממש...על כל התענוג היא תשלם רק 144 ₪ בחודש אשר יתקזזו על חשבון השיחות וזמן אוויר, ואם היא לא תדבר, היא תשלם את מלוא החבילה .
לילדיה של א' נודע דבר הרכישה "המוצלחת" רק כאשר היא קיבלה הודעת חוב מהחברה. כאשר אחת הבנות התקשרה לחברת פלאפון והתעניינה עבור מה החוב ולמה לא שולחים לה פירוט חודשי, נאמר לה ע"י המוקדנית החביבה : "מה בעיה? היא יכולה לראות באינטרנט". הבת מציינת בפני המוקדנית שמדובר בבת 70 שבקושי יודעת איך לעשות חיוג. המוקדנית השתכנעה והסכימה לשלוח לא' פירוט חשבון. החוב בינתיים טפח והגיע לסכום של כ-1000 ₪. א' מתקיימת מקצבת זקנה ותוספת של השלמת הכנסה. ההכנסה החודשים שלה מסתכמת בפחות מ-2000 ₪. בכל בנק המכבד את עצמו מבינים שאדם בעל קריטריונים כמו א' אינו כשיר מבחינה כלכלית לקיים מסגרת אשראי גבוהה או הוצאות אחרות שעלולות להביא עליה אסון וקריסה כלכלית, שתגרום לתגובת שרשרת.
תגובת השרשרת באה לידי ביטוי באי חיוב של תשלומים חודשיים בהוראת קבע שלא כובדו עקב חריגה ממסגרת האשראי, והדבר גרם להצטברות חובות נוספים. אבל לחברת פלאפון זה לא ממש איכפת כי הם יודעים להוציא את החוב בעזרת סוללת עורכי הדין שלא יהססו לשלוח עיקול בהזדמנות הראשונה, גם לקשישה בת 70 חסרת כל. ביתה של א' ביקשה כצעד ראשון לנתק את כל השיחות היוצאות מכל הפלאפונים שנמצאים ברשותה של א', אך גם כאשר א' לא דיברה היא שילמה לפלאפון 144 ₪ בחודש רק עבור הפלאפון החדיש, וחיובים נוספים עבור המכשירים הנוספים שברשותה, סה"כ כ- 400 ₪ מבלי לדבר כלל. התשלום הוא עבור חבילת שיחות, סמס, אינטרנט וכו' שמעולם לא ניצלה.
כאשר פנתה א' בליווי בנה לשירות הלקוחות של חברת פלאפון באשדוד, במטרה לבטל עסקה, נאמר להם שביטול יביא לקנס בגובה 1000 ₪ שאותו יש לשלם במקום, זאת כיוון שעבר זמן רב מאז רכשה את המכשיר. לשאלתו של הבן, כיצד שולחים נציג לאישה קשישה שמשכנעת אותה ומוכרת מכשיר, בעוד שברשותה 2 מכשירים של אותה החברה? נציגי פלאפון טענו שהם אינם אחראים על החברה שביצעה את העיסקה, שמנסה למקסם את רווחיה. אגב, אותה החברה שמכרה את הפלאפון ל-א', כלל אינה נמצאת באשדוד, כנראה שמאוד משתלם להגיע מחוץ לעיר, לעקוץ ולברוח. נציגי פלאפון הציעו ל- א' ובנה לכתוב מכתב בקשה לחברת פלאפון. לאחר דין ודברים בין נציגי פלאפון לבנה של א', הסכימו נציגי החברה לפחות להוזיל ל-א' את החבילות. כך שא' לא תשלם סכום של 400 ₪ מבלי לדבר כלל.
בנה של א' מגלה להפתעתו שהחוזה עליו "חתומה אימו", כלל לא חתום על ידה. "נציגת פלאפון רשמה את פרטי אימי על החזה אך החתימה של אימי לא נמצאת על המסמכים, אז כיצד בחברת פלאפון מכבדים הסכם כזה, שמביאה להם חברה קבלנית?" שואל בנה של א'.
בפלאפון הבטיחו ליצור קשר עם נציגי החברה שמכרה את המכשיר לקשישה, ואף הבטיחו לבנה של א' שנציגי החברה יחזרו אליו. מעל לשבועיים חלפו, כנראה שמיותר לציין שאיש לא חזר לבנה של א' ובפלאפון ממשיכים לצחוק כל הדרך אל הבנק.
בעקבות פניית "המגזין אשדוד" ואתר "אשדודנט", טענו בחברת פלאפון ש-א' לא פנתה אליהם בנוגע לביטול העיסקה. עוד אמרו בחברת פלאפון של-א' הייתה האפשרות לבטל את העיסקה 14 יום מחתימת החוזה. לפנים משורת הדין, ביטלו בפלאפון את העיסקה ו-א' החזירה את מכשיר הדור 3.5 בחזרה לחברת פלאפון.