בלעדי לאשדוד נט: נתוני הפשיעה החמורה באשדוד נחשפים לראשונה
17.04.19 / 10:15
ירידה בפשיעה באשדוד? לבקשת אשדוד נט, לראשונה נחשפים נתוני הפשיעה החמורה בעיר בהם מקרי רצח, עבירות מין, הונאה ועוד. הנתונים שמוצגים הם החל משנת 2015 ועד סוף שנת 2018 ומצביעים על עליה בתיקי עבירות מין, מרמה, פגיעה בגוף וסדר ציבורי
נתוני המשטרה שמוצגים לציבור בחתך לערים ומוצגים באתר משטרת ישראל, אינם כוללים את נתוני הפשיעה החמורה שאיננה פשיעת רכוש. בנתונים שמוצגים לציבור (שכוללים גניבות רכב, התפרצות לדירות ועסקים, מטרדי רעש ודיווחים דומים למוקד 100) ניכרת ירידה משמעותית במספר התיקים ופניות התושבים למוקד 100.
אך מה קורה עם נתוני הפשיעה החמורה בעיר? רצח, ניסיונות רצח, עבירות אלימות קשות, סמים, עבירות מין, הונאה ועוד?
לראשונה, מערכת אשדוד נט חושפת את הנתונים הקשים באמת של הפשיעה בעיר. הנתונים התקבלו במערכת במסגרת פניה למשטרת ישראל דרך "חופש המידע", וכשרות לציבור אנו חושפים אותם כאן באתר.
הנתונים שמוצגים הם משנת 2015 ועד סוף שנת 2018 - מחולקים לפי שנים ותת קטגוריות ומצביעים על עליה בפשיעה החמורה בעיר:
בעזרתו של עו"ד יוסי בוקר, איש משטרה בעברו (ימ"ר מרכז ומפקד תחנת לוד) ועורך דין פלילי בהווה, אנו מנתחים את הנתונים - שכיום נחשפים לראשונה.
"עבירות ביטחון נוגעות בכל מה שקשור לשוהים בלתי חוקיים" מתחיל ומסביר עו"ד בוקר את טבלת הנתונים שהועברה לעיונו על ידי מערכת אשדוד נט. עבירות כלכליות הן עבירות הקשורות בהלבנת הון ומיסים.
עבירות כלפי המוסר, הן עבירות שבעיקרן עבירות סמים. "אני יכול להגיד לך שמבחינת המשטרה, עבירות סמים הן עבירות חשיפה. ישנה מגמה ברורה של ירידה של כמעט 30%, כפי שעולה מהנתונים. זאת אומרת שחושפים פחות, יוזמים פחות בעבירות סמים".
עבירות רכוש הן עבירות של התפרצויות לבתים ועסקים, פריצות לרכבים וכדומה - ובעבירות מסוג זה אכן ניתן לראות ירידה בפשיעה ובכמות התיקים.
בעבירות מין ניתן לראות עליה בנתונים ולמעשה מדובר במספר התיקים הגבוה ביותר משנת 2015. "רואים עליה בעבירות מין, אלימות, מרמה וסדר ציבורי - אלה דברים שמושפעים מהמצב הכלכלי, מהמצב האישי ובכלל. אם המצב הוא קשה, אנו רואים עליה בנתונים אלה".
עבירות מרמה, נתון נוסף שהוא בשיא של השנים האחרונות ועם עליה משמעותית בשנת 2018.
בעבירות נגד אדם - עבירות מסוג רצח, ניסיונות רצח ואירועים דומים בחומרתם - נרשמה ירידה משמעותית לעומת הנתונים מהשנה הקודמת.
עבירות נגד גוף - עבירות פגיעה בגוף של אחר, כולל דקירות, פגיעה פיזית במהלך קטטה, תקיפה סתם וכדומה. בנתונים ניתן לראות עליה במספר התיקים שנפתחו בשנת 2018, וגם כאן מדובר במספר התיקים הגבוה ביותר שנפתח בשנים האחרונות.
עבירות על הסדר הציבורי - התנהגות פסולה במקום ציבורי ופגיעה בשלטון החוק. עליה משמעותית במספר התיקים שנפתחו בשנת 2018 לעומת השנים הקודמות.
עו"ד יוסי בוקר:
"בהנחה שהמשטרה לא מצטמצמת בכוח אדם, וכל שר שמגיע רוצה לתת יותר שוטרים, יותר ניידות, יותר טכנולוגיות - מין הסתם הייתה צריכה להיות ירידה. לא בעבירות מוסר, שם המגמה הפוכה, יוזמים פחות. אנחנו רוצים משטרה יוזמת, ולא משטרה שיותר מגיבה - ולכן אנחנו רואים את המגמה בנתונים אלה".
לדברי עו"ד בוקר, אנשים פחות פותרים בעיות בדיבורים ויותר משתמשים בידיים. על פי הנתונים, אי אפשר לומר שהפשיעה בעיר ירדה. "זה המצב של הנתונים שהוצגו. אין ספק שהשוטרים עובדים קשה. כאחד ששירת במשטרה, בגדול המשטרה לא השתנתה מבחינת כוח האדם ועדיין אנחנו בגירעון מבחינת כמה שוטרים יש לכל 1000 תושבים".
עו"ד בוקר מציין לטובה באשדוד את השילוב של השיטור העירוני, לדבריו מדובר במכפיל כוח רציני של פקחים עירוניים ושוטרים. עוד מציין בוקר כי גם בנושא המתנדבים, ככול שיותר מתנדבים בשורות המשטרה - כך ניתן לראות כמה איכפת לתושבים מאיכות חייהם.
הנתונים, שנחשפים כאן לראשונה באשדוד, אומנם לא מעודדים ומצביעים על עליה בפשיעה הקשה, אך נקודת האור היא העבודה הקשה שמשקיעים הן בעיריית אשדוד והן במשטרת אשדוד על מנת לשפר את מצב הביטחון האישי, וכפי שאמר עו"ד בוקר - יעידו על כך שיתופי הפעולה בין השתיים.