מרבית ליקוי הבטיחות בענף הבנייה: עבודה מסוכנת בגובה ומחסור במנהלי עבודה
אלפי הדיווחים שהתקבלו במהלך השנה במוקד "קו החיים" של המוסד לבטיחות ולגיהות עולה כי 35% מהליקויים נובעים מעבודה לא בטוחה בגובה וכ-28% ממחסור במנהלי עבודה, כאשר תל אביב מובילה בהיקף הדיווחים - גם אשדוד מופיעה בדיווחים • בשנה החולפת נהרגו 70 עובדים בתאונות עבודה בישראל • ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות וגהות: "לדיווח שמתקבל במוקד יכול להיות ההבדל בין חזרה הביתה בשלום לבין אסון מיותר"
בצל האטה בענף הבנייה, מחסור בכוח אדם וירידה בהיקפי הפעילות מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", דוח סיכום 2025 של המוקד הלאומי "קו החיים" במוסד לבטיחות ולגהות (המוס"ל) מציג תמונת מצב מדאיגה.
על פי נתוני המוס"ל, במהלך שנת 2025 התקבלו 1,528 דיווחים על ליקויי בטיחות באתרי עבודה, רובם בענף הבנייה. מאז הקמת המוקד התקבלו מעל 13 אלף דיווחים, במוס"ל מדגישים כי הירידה היחסית במספר הדיווחים לעומת שנות השיא אינה מעידה בהכרח על שיפור בטיחותי, אלא גם על צמצום פעילות הבנייה והירידה במספר העובדים והאתרים הפעילים.
עבודה בגובה ממשיכה להוביל את רשימת הליקויים
גם בשנת 2025, העבודה בגובה ממשיכה להוות את מוקד הסיכון המרכזי בענף הבנייה. על פי דוח סיכום 2025 של המוקד הלאומי "קו החיים", הבעיה באתרי הבנייה ממשיכה להיות היעדר נוכחות של מנהלי עבודה בשטח. מתוך כלל הליקויים שאובחנו השנה באתרי בנייה, כ־ 28% נגעו ישירות להיעדר מנהל עבודה.
הליקויים השכיחים ביותר שנמצאו השנה:
- סולמות ועבודה בגובה – 337 ליקויים
- חוסר במנהל עבודה – 266 ליקויים
- שילוט וגידור – 200 ליקויים
- ציוד מגן אישי – 196 ליקויים
- פיגומים – 170 ליקויים
- עגורנים ומנופים – 130 ליקויים
- ליקויי חשמל – 68 ליקויים
- בורות, פתחים ומדרכות – 63 ליקויים
מוקד סיכון מרכזי נוסף, ואף החמור ביותר מבחינת היקף, הוא תחום העבודה בגובה. מהנתונים עולה כי ליקויים הקשורים לסולמות ולעבודה בגובה מהווים כ־35% מכלל הליקויים שאובחנו בשנת 2025 – השיעור הגבוה ביותר מכלל תחומי הבטיחות. מדובר בעבודות המתבצעות ללא אמצעי מיגון נאותים, שימוש בסולמות לא תקניים, עבודה על פיגומים לא מאובטחים והיעדר הגנות בסיסיות, כאשר שילוב של עבודה בגובה ללא ניהול מנהל העבודה מייצר, לדברי אנשי המקצוע, "מתכון בטוח לאירוע הבא".
הערים המובילות בדיווחי ליקויים למוקד "קו החיים" בשנת 2025
- תל אביב–יפו - 246 ליקויים
- ירושלים - 176 ליקויים
- ראשון לציון - 70 ליקויים
- אשדוד - 64 ליקויים
- בני ברק - 60 ליקויים
- רמת גן - 52 ליקויים
- חיפה - 46 ליקויים
- פתח תקווה - 46 ליקויים
- בת ים - 41 ליקויים
- נתניה - 38 ליקויים
- רחובות 32 - ליקויים
במוסד לבטיחות ולגהות מבהירים כי מספר הליקויים גבוה אינו מעיד בהכרח על מסוכנות גבוהה יותר, אלא על מעורבות אזרחית, מודעות האזרחים ושימוש במוקד כאמצעי למניעת תאונות.
הערים שבהן נמצא חוסר בנוכחות מנהל עבודה באתרי הבנייה במהלך ביקור מדריכי המוס"ל
לצד המודעות הציבורית, הדו"ח מצביע גם על פערים מדאיגים בנוכחות מנהלי עבודה באתרי בנייה, ליקוי חמור העלול להוביל לתאונות ותקלות מסכנות חיים.
על פי נתוני 2025, תל אביב–יפו מובילה גם בהיקף המקרים שבהם נמצא חוסר בנוכחות מנהל עבודה, עם שיעור של כ־39.7% מהמקרים שבהם אותר ליקוי. ירושלים אחריה עם 18.5%, ראשון לציון עם 9.9% ,בני ברק עם 8.6% , אשדוד עם 7.9%. בערים בת ים, רמת גן ו־נתניה נרשמו שיעורים נמוכים יותר, בעוד פתח תקווה ו־חיפה מציגות שיעור נמוך במיוחד של כ־2% בלבד של חוסר בנוכחות מנהל עבודה.
מנגד, העיר פתח תקווה וחיפה הבולטות לטובה עם הקפדה גבוהה על נוכחות מנהלי עבודה באתרי הבנייה במהלך ביקורי מדריכי המוס"ל בשנת 2025.
במוס"ל מדגישים כי הקשר בין שני הליקויים ברור: אתרי בנייה שבהם אין נוכחות של מנהל עבודה הם גם האתרים שבהם נמצאו יותר ליקויי עבודה בגובה. לדבריהם, מדובר בליקויים שניתנים למניעה כמעט מלאה באמצעות ניהול נכון, הקפדה על נהלים בסיסיים ונוכחות מקצועית בשטח- ולא באמצעים טכנולוגיים מורכבים או השקעות חריגות.
ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות:
"המוסד לבטיחות ולגהות הקים את מוקד 'קו החיים' עבור הציבור הישראלי מתוך תפיסה ברורה שבטיחות בעבודה היא אחריות משותפת של המדינה, המעסיקים והציבור כולו. כל אחת ואחד יכולים לקחת חלק פעיל במלחמה בתאונות העבודה והצלת חיים - לדווח על מפגעי בטיחות, על סיכונים ועל ליקויים במקומות העבודה, בטלפון או באתר, ללא צורך בהזדהות ותוך שמירה מלאה על אנונימיות.
המוקד הלאומי מסייע למזער את הפגיעות והתאונות, בכל יום אנו נתקלים בסיכונים שיחלו להיגמר בתאונה קשה ועד מוות וחיי עובדים ניצלו כתוצאה מפעילות מדריכי המוס"ל במקומות העבודה וחניכת המנהלים במזעור הסיכונים. שיתוף הפעולה ההדוק בין מוקד 'קו החיים', משרד העבודה, מינהל הבטיחות, מפקחי העבודה ומדריכי הבטיחות שלנו במוס"ל מאפשרים טיפול מהיר, מקצועי ויעיל במפגעים ובסיכוני בטיחות – יחד אנחנו פועלים להציל חיים הלכה למעשה."
המוקד הלאומי "קו החיים" לדיווח על מפגעים וסיכוני בטיחות במקומות העבודה, פניות למידע וידע בנושאי בטיחות ומניעת סיכונים:
- https://mapa.osh.org.il/#/start
- 9214*
- וואטסאפ 052-6839214-
הדיווח מתבצע בצורה פשוטה, זמינה וללא צורך בהזדהות, תוך שמירה מלאה על אנונימיות.
