עובדים – האם אתם יודעים מהן הזכויות שלכם?
11.08.23 / 16:41
רוב העולם מורכב מאנשים שעובדים כשכירים, בין אם במשרות קבועות או פחות, בין אם כעובדי מדינה או בחברות פרטיות ועסקים משפחתיים – לכולם יש חובות כעובדים אבל לכולם גם יש זכויות. פעמים רבות עובדים אינם מודעים לזכויותיהם, ובעוד שמדובר על תחום רחב במיוחד, ננסה בכתבה זו לדבר על הזכויות העיקריות של עובדים בישראל, זכויות שכל העובדים חייבים לדעת.
זכויות עובדים בקבלה לעבודה
בעת קבלה לעבודה אין להפלות אנשים על פי מוצאם או מעמדם. לדוגמה, אסור להפלות הורה יחיד אם הוא מסרב לעבוד בעבודת לילה, כמובן אין להפלות עובד כי סירב לעבוד ביום המנוחה השבועי או בחג. אין להפלות אנשים עם מוגבלות, אין לשאול שאלות בראיון שיכולים להצביע על שיקולים מפלים לקבלה לעבודה, לדוגמה האם יש ילדים צעירים בבית או האם האישה מתכוונת להביא ילדים לעולם בקרוב. יש לחתום עם עובדים על חוזה עבודה המסדיר את תנאי ההעסקה ויש לחתום עמם למן היום הראשון על טופס 101 ויש להודיע מראש על תנאי העבודה.
זכויות שכר עבודה
תשלום השכר עבור העבודה יהיה גם עבור תקופת ההכשרה וההתלמדות וגם על זמן ההכנה למשמרת. יש לשלם גמול על שעות נוספות, יש לשלם לעובדים דמי חופשה, דמי הבראה, דמי חגים ודמי מחלה. יש גם לשלם עבור גמול עבודה ביום חג או ביום המנוחה השבועית – מה שאנחנו מכירים כאחוזים הגבוהים יותר לשכר בימי עבודה אלה.
יש לשלם החזר הוצאות נסיעה, יש לנהל פנקס מסודר של שעות העבודה והמנוחה בעבודה ועובדים עם תוספת ותק במקרים רבים זכאים לתשלום נוסף עבור עבודתם, במקרים בהם הם עובדים תחת הסכם קיבוצי. יש לשלם את השכר עד ה-9 לחודש העוקב לחודש העבודה, איחור בתשלום מהווה הלנת שכר וניתן להגיש תלונה על המעסיק ליחידת האכיפה על חוקי העבודה. כמו כן, אין לשלם כל תשלום מתחת לשכר המינימום הקבוע בחוק.
אין לנכות משכר העבודה ניכויים שלא הותרו במפורש בדין, יש להעביר את הסכומים המנוכים ליעדם – למשל לקרנות גמל או פנסיה ויש לשלם את דמי הביטוח הלאומי של העובדים.
תנאים סוציאליים ותנאי עבודה
בתנאים הסוציאליים של העובדים מעוגנים בחוק נושאים כגון ימי אבל, דמי הבראה, הפרשות לקופת גמל וקרן השתלמות, ביטוחים פנסיוניים, חופשה שנתית ותשלום עבור תוספת סיכון במקרים הנחוצים.
מבחינת תנאי העבודה, זכויותיהם של העובדים רבות – זכות לזמן תפילה בעבודה, זכות לשעת הורות (הנקה), הפסקה בין יום עבודה אחד למשנהו, הפסקה במהלך יום העבודה על פי שעות העבודה, איסור התעמרות, איסור לשון הרע, איסור על הטרדה מינית, מניעת עישון במקום העבודה והגבלת הרעש ועוד.
הליך סיום העבודה
עובד שהמעסיק שלו מעוניין להפסיק את עבודתו חייב לעשות זאת בכתב ומראש והוא אינו יכול לחזור בו מבקשתו אלא בהסכמת שני הצדדים. הוא יכול לוותר על עבודתו של העובד בתקופת ההודעה המוקדמת בתנאי ששילם עבור ימים אלה ולא על חשבון ימי החופשה.
עובד שמעוניין להתפטר מחויב לעשות זאת בהתראה הקבועה בחוק על פי הזמן בו הוא מועסק במקום וגם הוא אינו רשאי לחזור בו מהתפטרותו אלא בהסכמת המעסיק ועומדת לו הזכות לנצל את ימי החופשה שלו בזמן ימי ההודעה המוקדמת. בסך הכולל של חישוב פיצויי פיטורים כל הנושאים הללו נלקחים בחשבון לכן כדאי להיוועץ עם בעל מקצוע כדי להבטיח שכל זכויות השכר מוצו.
מעסיק חייב לערוך שימוע לפני הפיטורים, בשימוע זה יוצגו לעובד הסיבות לפיטורים ותינתן לעובד הזכות להשמיע את טיעוניו בעד המשך ההעסקה שלו. העובד זכאי לקבל זימון לשימוע ובו מפורטות כל אותן סיבות והוא יכול להיוועץ ולהיות מלווה בשימוע על ידי נציג מטעמו שיכול להיות בן משפחה, נציג מטעם ועד העובדים או עורך דין.
המידע באדיבות זכות לעובד – מימוש זכויות עובדים .