לתמוך בסובלים מהפרעה סכיזואפקטיבית
17.08.21 / 11:53
מרבית הציבור בישראל ובעולם כולו כלל לא מכיר את המונח, אבל ישנו מיעוט של אנשים, בעיקרן נשים, אשר סובלות מבעיה המוכרת בעולם הרפואה בתור הפרעה סכיזואקפטיבית. מהי ההפרעה, מהם המאפיינים שלה, ומה יכולות להיות דרכי הטיפול בהפרעה זו, כל זאת ועוד יובאו לפניכם במאמר קצר זה. אם אתם, או מישהו מהקרובים אליכם סובל מהפרעה זו, דעו לכם כי יש מה לעשות, ויש מי שיכול לתמוך וללוות.
השילוב של המילים שמרכיב את שמה של ההפרעה – סכיזופרניה אפקטיבית, בעצם מדבר על הלחם לשוני שנובע מהלחם פתולוגי. מצד אחד, הסובלים מהבעיה הזו חווים תסמינים נפשיים קשים כגון מאניה או דיפרסיה חריפים, לצד שילוב של שני תסמינים (או יותר!) מסכיזופרניה, עוד הפרעה קשה מאוד המשבשת את חייהם של המוני אנשים ברחבי העולם.
פרטים חשובים על הפרעה סכיזואפקטיבית
- לעיתים קשה לאבחן הפרעה סכיזואפקטיבית ולהבדילה מהפרעה אפקטיבית. לכן יש להמתין ולוודא כי החולה סובל מתקופות ארוכות של הזיות ודלוזיות לפני מתן ההבחנה הסופית
- מכיוון שישנן סיבות אורגניות שעלולות להוביל לתופעות הדומות להפרעה זו יש לשלול אותן קודם לכן. מחלות כגון פעילות יתר של בלוטת התריס או אפילפסיה טמפורלית הן דוגמאות לכך.
- הטיפול התרופתי משלב תרופות שונות מעולם הפסיכיאטריה, וכולל תרופות הנחשבות מייצבות, תוך התאמת תרופות נוספות בהתאם למצב. לדוגמא בדיכאון משתמשים לרוב בתרופות ממשפחת ה- SSRI.
- במצב של דיכאון מאג'ורי בשילוב עם הפרעה סכיזואפקטיבית נהוג לשלוח את הפציינט לאשפוז על-רקע סכנה אובדנית (גם במקרים אחרים, כל מקרה לגופו)
- מבין גורמי הסיכון המדוברים ביותר תמצאו נסיבות חיים, גיל (צעירים נוטים לדו קוטביות בעוד זקנים נוטים לדיכאון), והחריף ביותר – ההקשר הגנטי, בו נמצאים אלו שמי מבני משפחתם הגרעינית סובל מהפרעה סכיזואפקטיבית, חולה בסכיזופרניה, או דו קוטביות.
אז איך מטפלים?
מעבר לטיפול התרופתי שכבר צוין לעיל, הרי שיש צורך לתת מענה רחב יותר לתופעה שמתבטאת בהרבה מעבר לשינויים בזרימת החשמל ובכימיה של המוח. הסובלים מהפרעות סכיזואפקטיביות פוגשים קושי רב בחיי היום יום, עם עצמם, עם החברה, עם המשפחה, עבודה, והשתלבות בקהילה. מסיבה זו ישנם מערכי תמיכה בהתאמה אישית שנועדו ללוות את הסובלים מההפרעה בכדי לאפשר להם להכיר במצב החדש, ללמוד כיצד לתפקד עימו, ולהשתלב בחזרה בתוך חיים עשירים בקהילה.
טיפול פסיכולוגי עמוק מאפשר לסובלים מההפרעה להכיר את מצבם האישי לעומק, ובעצם לפגוש את עצמם מחדש, עם הבעיה, ברבדים שונים, כדי לייצר מצב של שלום עם החיים. בצורה זו ניתן ללוות את המטופל דרך התהליך שעלול להיות מרתיע בהתחלה, תהליך מציאת פתרונות תעסוקה מתאימים, לימודים, דיור וכיו"ב. בנוסף מטפלים מקצועיים יוכלו להדריך את בני המשפחה של זה הסובל מהפרעה סכיזואפקטיבית בכדי לייצר מערך תמיכה בריא ורחב עוד יותר.