היתרונות של סנסורים אלחוטיים
28.10.18 / 11:55
התקופה הנוכחית נקראת עידן המידע, ולא בכדי. בכל מקום תמצאו אינספור מערכות שפעילותן מבוססת על אינפורמציה, ולמעשה על כמות עצומה של נתונים. בחלק גדול מהמקרים מי שמספק את הנתונים החיוניים הנ"ל הם סנסורים (ובעברית, חיישנים) ואחד הסוגים הספציפיים של החיישנים הוא סנסורים אלחוטיים – כלומר חיישנים אשר משדרים את הנתונים שהם אוספים באופן אלחוטי.
מהו בעצם חיישן?
כל סנסור, ובכלל זה גם סנסור אלחוטי, הוא למעשה סוג של מתמר – הוא מתמיר ערך פיזיקלי כלשהו (טמפרטורה, למשל) לכדי אותות חשמליים או אלקטרוניים, ואותם אפשר לתרגם לנתונים מספריים או אחרים כדי לוודא הפעלה מיטבית של מערכות שונות.
הסוגים השונים של הסנסורים האלחוטיים
חלוקה אחת של סנסורים אלחוטיים היא לפסיביים ואקטיביים. סנסור אקטיבי הוא סנסור אשר פולט אנרגיה ועל בסיס ההחזר שלה מספק את הנתונים הדרושים. דוגמה לכך היא רדאר. סנסור פסיבי הוא כזה אשר מודד אנרגיות קיימות.
חלוקה אחרת היא בהתאם לסוג האנרגיה הנמדדת על-ידי אותו סנסור אלחוטי. ישנן קטגוריות רבות של סנסורים ובהם חיישני טמפרטורה (שלפעמים מודדים גם לחות), חיישני אור (למשל גלאי עשן ועוד מכשירים שבהם ישנו סנסור לאור הם עכבר אופטי, מקלדת אופטית ומצלמות דיגיטליות. גם לצורך הפעלת כל סוג של שלט רחוק נדרשת נוכחות של סנסור אלחוטי מסוג זה), חיישני תנודת אוויר (למשל מיקרופון), חיישנים מגנטיים (שנמצאים לדוגמה באזעקות שונות), חיישנים מכניים פשוטים (במד תאוצה או במקלדות רגילות), חיישני לחץ ואקום, חיישני הפרשי לחץ (שמיועדים למאווררים תעשייתיים, לפילטרים, למערכות אנטי-פריז וכו'), חיישני מפלס (למשל לדוד מים או למיכלי שמן או דלק), ועוד.
למה כדאי להשתמש בסנסור אלחוטי?
סנסורים אלחוטיים מציעים באופן מובנה יתרון משמעותי – אין צורך בחיווט. בהתאם מובטחת לנו גמישות מוחלטת הן לגבי ההתקנה של החיישן והן לגבי השימוש במערכת שמבוססת עליו. האופציה האלחוטית מוצעת לגבי רוב סוגי החיישנים ובפרט לגבי חיישני לחות, חיישני טמפרטורה, חיישני מגע, חיישני הצפה ועוד.
על מה חשוב להקפיד כשמחפשים סנסורים אלחוטיים?
כשאנחנו מחפשים סנסורים אלחוטיים לכל מטרה שהיא, ישנם מספר דגשים חשובים שכדאי מאוד לא להתפשר עליהם. כל פשרה עלולה להוביל לכך שאותו חיישן לא ימלא את תפקידו ובעצם המערכת כולה לא תספק לנו את התועלת שאנחנו מצפים ממנה.
דגש ראשון הוא אמינות השידור. אם סנסור אלחוטי לא מסוגל להעביר את האינפורמציה שהוא אוסף באופן רציף, ללא תקלות וללא נפילות, אנחנו למעשה לא יכולים לסמוך על המידע באמת. דגש שני הוא דיוק – לא משנה איזה חיישן התקנתם, אי אפשר להתפשר על רמת הדיוק שכן אם הוא לא מדויק, לא נוכל לדעת שהנתונים שהוא מספק אכן נכונים. דגש שלישי הוא עמידות לאורך זמן, כך שנוכל להפיק ממנו את התועלת לאורך שנים רבות, והמרכיב הרביעי החשוב הוא באופן טבעי המחיר.