גישור גירושין - כי אפשר גם אחרת. איך להתגרש יפה?
15.03.20 / 22:16
החלטתם להתגרש? בין אם אתם נשואים כבר שנים רבות ובין אם התחתנתם רק לפני שנה או שנתיים, גיליתם כי משהו ביניכם פשוט לא עובד. מריבות שאינן פוסקות וגם הילדים נעשים עצבניים וחסרי סבלנות. רגע לפני שאתם מתחילים בתהליך המשפטי הארוך של גירושין, כדאי לנסות פתרון אפקטיבי אשר יכול לעזור לכם לפרק את החבילה בדרך יפה, מכובדת ונעימה: גישור גירושין.
מה ההבדלים בין גישור גירושין לבין הליך גירושין משפטי רגיל?
הליך של גישור הוא אחת הדרכים היעילות והמהירות יותר לפתור סכסוכים. הוא משמש לא רק בתחום של מאבקי גירושין, אלא גם בענייני סכסוכים בין שכנים, חברים או בני משפחה. לפני שנפרט את יתרונותיו של גישור גירושין, נעמוד על ההבדלים בינו לבין ניהול הליך משפטי רגיל של תביעה:
- איך ממשיכים מכאן והלאה – במסגרת ההליך המשפטי עשויים להיפתח פצעים רבים מן העבר אשר רק מעצימים את המתחים בין בני הזוג. כל אחד מהצדדים מושך את החבל לצד שלו ומנסה להוכיח שהצד השני אשם בגירושין, בין היתר, בעזרת חוקרים פרטיים, הקלטות, צילומים או ציטוטים. בהליך הגישור התקשורת היא חיובית יותר, עוסקים יותר בעתיד לבוא ומנסים להבין יחד ובאמצעות המגשר כיצד יכולים בני הזוג להמשיך בחייהם כל אחד בנפרד, תוך שמירה על טובת הילדים המשותפים.
- לא חייבים להתגרש – על פי רוב, בני הזוג פונים להגשת תביעות בערכאות המשפטיות כאשר הם כבר קיבלו את ההחלטה הסופית להתגרש. זאת אומרת, שמבחינתם גירושין הם המוצא האחרון. גישור גירושין, לעומת זאת, עשוי לעתים להביא לפיוס בין בני זוג, אם הם עדיין לא 'נעולים' לגבי האפשרות של גירושין.
- מנצחים ומפסידים – בהליך הגישור יש בהרבה פחות משחקי כוחות בין בני הזוג. המגשר מנסה להביא את הצדדים לידי הסכמות הדדיות ופתרונות מהירים אשר יתאימו לשני הצדדים. הליך משפטי יכול לארוך זמן ממושך, קיימים בדרך כלל מנצחים ומפסידים, וישנו צד שאולי זוכה בהטבות רבות יותר מן הצד השני, אולם התוצאה אינה ידועה מראש.
- מגיעים לעצם המחלוקת – במסגרת גישור גירושין ניתן להבין את היחסים בין שני הצדדים ולראות האם יש אפשרות לכונן שלום בית, גם באמצעות פנייה לייעוץ זוגי, או שכדאי לפרק את החבילה ולהמשיך הלאה. ההליך המשפטי הוא הליך מאוד טכני אשר מתמקד בעיקר בעובדות של מה שקרה או לא קרה.
- מי מנהל את התהליך – אם בני הזוג מחליטים לפנות לערכאות משפטיות, הרי שבית המשפט ינהל עבורם את כל התהליך. במסגרת הגישור, לעומת זאת, בני הזוג יכולים לשוחח ולנהל את הדיון באופן ביניהם (בעזרתו של המגשר) ולהגיע לידי הסכמות הדדיות.
- פתרון ולא הכרעה – המערכת המשפטית צריכה לקבוע בסופו של דבר מה יהיה הדין לגבי כל אחד מהצדדים. בניגוד לכך, במסגרת הליך הגישור למגשר אין סמכות להכריע לטובתו של צד אחד. שני הצדדים המסוכסכים צריכים להגיע לפתרון. הסטטיסטיקה מלמדת, כי פתרון אליו הגיעו בני הזוג הגישור יחזיק לאורך זמן, שכן לרוב שני הצדדים יכבדו אותו.
- סיום הסכסוך – גישור גירושין הוא תהליך שמגיע לסיומו בהסכם גירושין מוסכם המקבל תוקף של פסק דין, באופן שכמעט שלא ניתן לערער עליו ו/או לבטלו בעתיד. זאת בעוד שעל החלטה שיפוטית ו/או פסק דין קיימת אפשרות לערער, כך שבמקרים מסוימים הליך הגירושין מתמשך לאורך זמן רב, על כל העלויות הגבוהות, האנרגיה השלישית והזמן הכרוכים בכך.
מהם היתרונות של הליך הגישור?
כאשר משווים את הליך הגישור להליך של תביעות משפטיות, מגלים שיש לגישור גירושין יתרונות רבים, וכי במרבית המקרים בהחלט אפשר להתגרש יפה.
דבר ראשון, מדובר בהליך אשר מתנהל באווירה שלווה ונוחה יחסית, כאשר רק בני הזוג והמגשר נמצאים בחדר.
דבר שני, הגישור יכול לחסוך זמן יקר בריצות וטרטורים לבית המשפט. פשוט אפשר 'לסגור' את כל העניינים שבמחלוקת בנחת במקום אחד.
שלישית, הליך הגישור מאפשר לזוגות רבים לחסוך בכסף. כשהסדרת הסכסוכים נעשית במקום אחד, אין צורך להגיש תביעות אין סופיות לערכאות המשפטית, או ללכת לפסיכולוגים ויועצים כדי להתגבר על המתחים הנפשיים הגבוהים שנוצרים עקב הגירושין.
ולבסוף, במקרים לא מעטים תהליך הגישור מסייע לבני הזוג להבין את כל אי ההבנות שיש בקשר שלהם. ישנם זוגות המדווחים שהגישור הוא מעין טיפול זוגי שבו הם מבררים את כל העניינים הבוערים, פותחים את הדברים ומחליטים כיצד הם ימשיכו מכאן והלאה. יש זוגות הנפרדים בדרך יפה, ואחרים לפעמים מתחרטים על ההחלטה להתגרש וחוזרים להיות יחד.
איך בוחרים מגשר גירושין?
על מנת שהליך גישור גירושין יצליח, אומר עו״ד עמית ורד, חשוב לפנות אל מגשר מקצועי ומנוסה. אחד הדברים הראשונים שיש לבדוק הוא אם יש ברשותו של המגשר תעודת מגשר מוסמך (ורצוי של מגשר גירושין ומשפחה).
כמו כן, מומלץ כי המגשר יהיה גם עורך דין המתמחה בענייני משפחה וגירושין במקצועו. עורך דין מיומן בתחום מכיר את כל הסעיפים בחוק והפסיקות הרלוונטיות לנושא. הוא נתקל מקרוב עם מקרי גירושין שונים, ולכן יכול לספק לצדדים את ההכוונה והפתרונות המקצועיים במהלך הגישור לכל שאלה ו/או בעיה אשר תתעורר ביניהם. כמובן, כדאי לוודא שלמגשר גם יש ניסיון רב בתחומו, וכי אתם לא הזוג הראשון שמגיע אליו לגישור...
חשוב להבין שכשאתם פונים למגשר מקצועי שהוא עורך דין עם ניסיון עשיר ומוכח, אתם יכולים להיות סמוכים ובטוחים שחלים עליו כל כללי האתיקה של לשכת עורכי הדין. וזה אומר שהוא אינו מוציא החוצה את כל הנאמר במסגרת הליך הגישור, וכי הוא שומר על קור רוח במהלך הדיונים בפגישה, גם אם הוויכוחים בין בני הזוג הולכים וגוברים. כי רק מגשר ששומר על איפוק ויהי מה יכול להצליח בעבודתו. עוד יצוין, כי לא ניתן לזמן את המגשר לעדות בבית המשפט לגבי הדברים שנאמרו במסגרת הגישור (חל חיסיון, לפי תקנות הגישור).
דרך נוספת לבחון את מקצועיותו של המגשר היא לבדוק היכן הוא מציע להיפגש. בדרך כלל למגשר מקצועי יהיה משרד מסודר שבו יתנהלו הפגישות שלכם בין ארבע קירות החדר. אם המגשר מציע להיפגש בבית קפה, או בכל מקום אחר מחוץ למשרד שאינו שלו, ייתכן שזהו סימן לכך שמדובר במגשר בלתי מקצועי.
עוד פרמטר שכדאי להתייחס אליו הוא המחיר. לא מומלץ לפנות למגשרים המציעים את שירותיהם במחירים זולים מדי, מחשש שהמדובר על מגשרים שאינם מספיק מנוסים ומקצועיים. כדאי לבצע סקר שוק, לבדוק ולהשוות את המחירים הקיימים, ולבחור מגשר שמציע לכם הצעת מחיר הוגנת. כאמרת המשפט הידוע: "מה שבזול בסוף עולה ביוקר".
ובשורה התחתונה – הדרך הטובה ביותר לבחון מגשר היא לראות אותו עובד. תקבעו ונסו לקיים פגישה גישור גירושין אחת או שתיים עם המגשר, על מנת לראות האם הוא מתאים לכם: האם הוא באמת קשוב לשני הצדדים, וללא משוא פנים? האם הוא סבלני איתכם? האם הוא מציע פתרונות מקצועיים, איכותיים ויצירתיים לבעיות שביניכם? האם אתם מרגישים בנוח לפנות אל המגשר – ביחד וכל אחד לחוד? האם אתם מרגישים שאתם יכולים לסמוך עליו? וכהנה וכהנה.