הכיבוש של השנה - המלחמה על פארק אשדוד ים
06.09.18 / 15:05
למרות שהוא משתרע על פני 210 דונם, בפארק אשדוד־ים יש מאבק על טריטוריה בין חילונים לחרדים. שלטים עם תמונות של נשים מושחתים באופן קבוע. מפעילי בית הקפה התחייבו לסגור בשבת מטעמי כשרות. והשבוע פרץ ויכוח קולני בין חרדי לרקדניות הסלסה שהרעיש את הרשת.
מרביתם של החרדים המבקרים בפארק הם תושבי חוץ. מנהלת האירועים בפארק מבטיחה: "הפעילות נמשכת ותימשך כל הזמן"
פארק אשדוד־ים, שנחנך לפני מספר שנים בלבד, הפך למוקד של יריבות בין הציבור החילוני לחרדי בעיר. ביום ראשון השבוע תקף מילולית מבקר חרדי את מדריכת הסלסה קארין דהאן ואת מנהלת האירועים בפארק סמדר מלכה. "אנחנו לא רוצים לראות דברים כאלו, לא רוצים להסתכל עליכם, אתם אנשים זבלים, תתביישו לכם, גועל נפש", צעק המבקר לעבר השתיים, כשסביבו התגודדו עשרות מבקרים חרדים. איש מהם לא ניסה להרגיע את הרוחות או להביע דעה מנוגדת ומתונה יותר.
למרות שמדובר בפארק ציבורי שפתוח לכל המגזרים ולכל התושבים בארץ. האיש פונה מהמקום על ידי המאבטחים, אך בקרב המפעילים יש כאלה שחוששים להעביר שיעורים בפארק ולהפוך לשק החבטות של גורמים חרדים. "אנחנו מופיעות עם טייץ או חולצת אימון, ואתה לא יודע איך חרדים יגיבו לזה", אמרה רקדנית ההיפ־הופ חן סיבוני.
ההתערבות של גורמים חרדים במרקם החיים בפארק הציבורי הרחיקה את התושבים החילונים מהמקום. לדברי גורמים בחברה העירונית לתיירות, נכון להיום רוב מהמבקרים בפארק הם חרדים, מרביתם אינם תושבי העיר. בחברה העירונית ובעירייה מנסים להחזיר את תושבי העיר לפארק, שהוקם בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים, על ידי פעילויות מגוונות לילדים ולמבוגרים ובאמצעות היצע של אטרקציות כמו הסקייט־פארק והפאמפ־טראק לרוכבי האופניים שנחנך השבוע.
"באיזשהו מקום במרוצת הזמן האשדודים ויתרו על הפארק הזה בגלל כל מיני סיבות", אמר גורם בחברה לתיירות, "אחת מהן היא ריבוי המבקרים החרדים. אנחנו עושים כל הזמן פעילויות כדי להחזיר אותם. בסופו של דבר אני מאמין שנצליח".
אופיים של החוגים העירוניים מתנגש לעיתים עם אורחות החיים של החרדים, שרואים בהם לטענתם פעילויות לא צנועות. חלק מהמבקרים החרדים מוצאים לנכון להעיר למפעילי החוגים או לשאר המבקרים החילונים על התנהגותם וסגנון לבושם, במקום להתרחק מהסיטואציה ולכבד את השונות ביניהם. בקיץ שעבר ניסה חרדי לעצור את ההרקדה שמנהל המרקיד הוותיק ז'ק אוחיון, צעק לעברו וגידף את הרוקדים.
כמעט באופן קבוע מושחתים על ידי גורמים חרדים שלטי החוצות שנתלים על הגדרות של הפארק, לאורך הטיילת בשדרות משה דיין, ומבשרים על הפסטיבלים ואירועי התרבות שצפויים בעיר. המשחיתים מוחקים באמצעות ספריי שחור את התמונות של האומניות שמככבות על גבי השלטים, או לחילופין מכסים באמצעות הצבע את זרועותיהן.
"חוששת שיפגעו בי"
למרות המאמצים העירוניים להתחשב ברגשותיו של הציבור החרדי מצאה את עצמה מנהלת האירועים בפארק, סמדר מלכה, מותקפת בגלל עבודתה ומוצאה המזרחי, שלכאורה אמור היה להוביל אותה להתנהגות שונה, מסורתית יותר. "את צריכה להתבייש שאת אישה ספרדייה שנולדה לאמא ולאבא ספרדי", צעק לעברה השבוע המבקר החרדי שניסה להפסיק את שיעור הסלסה. מלכה הגיעה למקום לאחר שאותו מבקר כינה את מדריכת הסלסה קארין דהן "פרוצה", והפכה לקורבן בעצמה.
למחרת התקרית התקיימה כמתוכנן הרקדת הזומבה עם המדריכה איילת נאור, שלא חששה לעלות על הבמה ולהדריך את עשרות הנשים שהגיעו לרקוד ולבצע פעילות גופנית. לעומתה מדריכת הסלסה דהן סגרה את הטלפון ולא ניתן היה להשיג את תגובתה לאירוע. גם חן סיבוני, רקדנית ומנהלת מופעי היפ־הופ, חוששת להופיע בפארק. "אני לא יודעת מה לעשות עכשיו", אמרה סיבוני. "התקשרתי להנהלת הפארק וביקשתי שייתנו תגבור למופעים שלי. יש לי חברה שכבר לא מגיעה לפארק בגלל הסיטואציה עם החרדים. אני חוששת שיבואו חרדים לפעילויות שלי וינסו לפגוע. אנחנו מופיעות עם טייץ או חולצת אימון, ואתה לא יודע איך חרדים יגיבו לזה. אני שומרת שבת, אוהבת את הקדוש ברוך הוא אבל חושבת שכולם צריכים לעשות את הפעילות שנראית להם. אתם לא רוצים ולא נעים לכם להגיע למקומות כאלו, אז אל תבואו".
מלכה מגבה את סיבוני ומבטיחה שהפעילויות לא יופסקו ואף יתוגברו: "אני מאוד מקווה שהאירוע הזה לא ישפיע על אחרים. להגיד לך שאני בטוחה שהאירועים לא ישפיעו על המבקרים - זה לא נכון. אנחנו התגברנו על האירוע מהר מאוד, הפעילות נמשכת ותימשך כל הזמן. אני בהחלט קוראת לכולם להגיע לפארק, אנחנו מזמינים את כל האשדודים להגיע, אנחנו פה למען התושב. ארבע שנים אנחנו עושים פעילויות".
אמסלם דורש התחשבות נוספת
אמסלם מגנה אומנם את התנהגותו של המבקר החרדי השבוע, אך באותה נשימה טוען שעל העירייה להתחשב בציבור החרדי יותר ממה שהיא עושה עד כה. "אני מוקיע את ההתנהגות הזו, שלא היתה צריכה לקרות", אמר. "ראיתי ונחשפתי לסרטון ולפרובוקציה שהוא יצר, וזה לא נאה ולא יפה. לא צריך להפריע לאנשי מקצוע שבאו לעשות את מלאכתם. לא ראיתי את הפעילות ואיך היא מתקיימת, אבל צריך לבחון כל דבר לגופו. אולי בתקופה הזו שיש המון אנשים חרדים שמגיעים לפארק, צריך להתחשב או לפחות לבחון את מצב העניינים. צריכה להיות התחשבות באותו ציבור, למרות שהפארק בעיקרון שייך לכולם ושכל הפעילויות צריכות להתקיים בו".
מהעירייה נמסר בתגובה:
"העירייה רואה בחומרה כל הפרעה לקיום פעילות והתפרעות במרחב הציבורי ולא תאפשר זאת, בלי קשר לזהות הגורם המפריע. גם במקרה הנדון יחידות הפיקוח של העירייה פעלו מיידית לאפשר את קיום האירוע, ואנו שמחים על כך שהקהל באשדוד נהנה מדי ערב ממגוון אירועי ריקוד ומוזיקה ולא נותן לאירוע חריג להגדיר סדרת פעילויות איכותית ומתמשכת לאורך כל השנה. הפארק משתרע על פני 210 דונם ויש בו מקום לכל אדם למצוא פעילות על פי בחירתו. בהתאם לתקדימים מרשויות אחרות, ועל פי החוק, חל איסור מוחלט לגבות דמי כניסה בפארקים. כעיר תיירות אנו מזמינים אורחים מהארץ ומהעולם ליהנות ממגוון האירועים והחוויות באשדוד, ובלבד שיכבדו את המקום ואת כלליו".