07.04.20 / 20:42
ההסתגרות בבתים, חוסר הוודאות והחשש מהמצב הכלכלי בעקבות התפשטות הקורונה מביאים לעלייה משמעותית בפניות לקווי חירום לסיוע לנפגעות ונפגעי אלימות בתוך המשפחה
למשבר הקורונה השלכות קשות על כולם, אך הוא גובה מחיר כבד במיוחד מנשים, ובעיקר מנשים מוחלשות, ביניהן נשים החיות בעוני, נשים חד הוריות ואימהות יחידניות, נשים נפגעות אלימות, עולות חדשות, עובדות זרות ונשים קשישות.
עבור 200,000 נשים נפגעות אלימות, הבית אינו נחשב למרחב בטוח, והשהות הממושכת יחד עם בן הזוג האלים הופכת לסיר לחץ ומגבירה את רמת האלימות. מחקרים מהעולם מצביעים על עלייה משמעותית באלימות בתא המשפחתי בעיתות חירום, דבר החושף את הנשים לאלימות קשה יותר.
בשל ההסגר בתקופת משבר הקורונה חל זינוק בתלונות על אלימות במשפחה, ובמקלטים לנשים מוכות נותרו רק מקומות בודדים שצפויים להתמלא בימים הקרובים.
כעת לאחר ההמלצות על הסגר שהפכו בחמישי האחרון להוראה, כל המשפחות בארץ נאלצות להיות סגורות בתוך בית אחד במשך שעות ארוכות. יעל גולד, מנכ"לית עמותת "לא לאלימות" אומרת " המצב מורכב לכולם, ובמיוחד למשפחות שבהן אלימות היא חלק מהשגרה. עכשיו, כשהלחץ גובר, זה משפיע גם על האלימות. "הלחץ של להיות ביחד סגורים בנוסף ללחץ הכלכלי והחרדות הקיומיות מגבירים את המתח ואת חוסר השליטה, ומאתגרים את יכולת האיפוק", אומרת גולד. "בשבוע האחרון קיבלנו הרבה מאוד פניות של נשים. אנחנו כבר רואים עלייה בפניות לקו החירום שלנו וגם תגברנו צוותים.
אבל בגלל המצב יש נשים שלא מסוגלות להתקשר ולבקש עזרה, כי בן הזוג נמצא בבית והן לא יכולות להרים טלפון בחופשיות. הן עכשיו כלואות עוד יותר".
לדברי גולד, אחרי החגים נרשמת לרוב עלייה בפניות לקווי החירום. "עכשיו אנחנו כבר מרגישים זאת, כי ההתנהלות בימים אלה היא כמו בחגים. זה רק מעיד על מה יהיה אם המצב יימשך ככה", היא אומרת.
אילו פניות כבר קיבלתם?
"היו כמה גברים שהתקשרו כי חששו להתפרץ או לפגוע בבת הזוג שלהם או בילדים בעקבות הכעס המצטבר אצלם על המצב, על השעות בבית. הם גם חוששים שזה יסלים עוד יותר אחרי תקופת הקורונה, פוחדים מזה. היה גם חייל שהתקשר וגם מישהו בשירות לאומי. שניהם הביעו חשש לגבי מה שקורה אצלם בבית מבחינת המתח והריבים בין ההורים כשהם לא נמצאים. הרבה נשים שאלו איך הן יכולות לעזור לבן הזוג שלהן להתקשר אלינו להתייעצות. ביומיים האחרונים למשל קיבלנו כ־20 שיחות של גברים, ועוד כ־20 שיחות של שאר בני המשפחה והסובבים. זה כפול ממה שאנחנו רגילים לקבל בשגרה. יש הרבה סוגי אלימות. זה לא רק רצח. רצח זה הקצה. יש גם אלימות פסיכולוגית, נפשית, כלכלית. היו גם כמה שיחות שבהן סיפרו שהמתח הכלכלי ואי־הוודאות לגבי העתיד הביאו את בני הזוג לריבים".
מור מוסיף ואומר שהיו גם שיחות של גברים שתיארו אלימות מצד בנות הזוג. "אלימות מילולית של הקטנה, השחרה, והם לא יודעים מה לעשות ואיך להגיב", הוא מתאר. "אנחנו מנסים לעזור להם לא ליפול לבור הזה של כעס ותסכול. המתח מורגש כיום לא רק אצל זוגות שאצלם בשגרה יש אלימות, אלא אצל רבים נוספים. מה שנקרא אלימות מצבית. היו שאמרו: 'אני יכול עוד שנייה להתפרץ, תעזרו לי להירגע'".