23.06.15 / 12:26
תביעה יצוגית בסך 100 מיליון ₪ הגישו מפצלי דירות בטענה שעיריית אשדוד מחייבת אותם בארנונה כפולה מתעריף הארנונה של דירת מגורים .
לטענתם, העירייה שינתה, תוך חריגה מסמכות וחוסר תום לב, את הגדרת הסיווג של מלון - כך שיכלול גם את הדירות המפוצלות
בבקשה לאישור תביעה ייצוגית שהוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בבאר שבע נגד עיריית אשדוד נטען כי העירייה מחייבת דירות מפוצלות בתעריף ארנונה יקר של בתי מלון, במקום תעריף של דירות מגורים . הערכת התובעים, מדובר בחיובים בסכום מצטבר של 98.6 מיליון שקל.
התובעים שהגישו את התביעה באמצעות משרד עו"ד ארנון גרפי , הינם- בעלת דירה ברחוב יצחק שדה, ושוכר דירה ברחוב הראשונים .
לטענתם, העירייה מצאה דרך מקורית להתמודד עם פיצולי הדירות הלא ־חוקיים באמצעים כלכליים, במקום לאכוף את חוקי התכנון והבנייה בדרך המקובלת בחוק , וכך העירייה מייקרת את הארנונה ומעשירה את קופתה של כדין, תוך חריגה מסמכות וחוסר תום לב.
לטענתם, תעריף של בית מלון, גבוה פי שניים מזה של שימוש למגורים.
סיווג בתי מלון בצו הארנונה של אשדוד, כמו של מרבית הערים, חל על בתי מלון, בתי הארחה, פנסיונים, יחידות נופש וכדומה. אך עיריית אשדוד הרחיבה אותו גם ל"חדרים שאינם משמשים למגורי מחזיקן הקבוע בלבד, או שנעשה בהם שימוש בעל אופי מסחרי".
בכתב התביעה נטען שחוק ההסדרים מסמיך את שר האוצר או שר הפנים לקבוע בתקנות את סוגי הנכסים שעליהם מוטלת ארנונה והסיווג החדש שיצרה העירייה חורג ממסגרת הסיווג הראשי שקבעו השרים.
בכתב התביעה טוענים התובעים -
"האמצעים העומדים לרשות המקומית להתמודדות עם בנייה בלא היתר, סטייה מהיתר ושימוש בנכס בניגוד להיתר הותוו מפורשות על ידי המחוקק - והם: הטלת צו הפסקה מינהלי, צו הריסה מינהלי, ניתוק תשתיות והגשת כתב אישום.
אף לא אחד מהם כולל העלאת סכום חיוב הארנונה".
בעלת הדירה טוענת שעד אוקטובר 2010 היא חויבה בגין הדירה שהשכירה בתעריף של 30.9 שקל למ"ר עבור דירות בשטח עד 76 מ"ר, ו–46.18 שקל לכל מ"ר נוסף, ולאחר שינוי הסיווג הוכפל התעריף ל–79.69 שקל למ"ר (עד 100 מ"ר) - כלומר פי 2.5 מחיוב הארנונה למגורים.
החיוב החדש קיבל תוקף אף שבעלת הדירה כבר היתה מצויה במשך כשנה בהליך משפטי, לאחר שהעירייה הגישה נגדה כתב אישום בגין עבירה על חוק התכנון והבנייה. לא זו בלבד שבעלת הדירה הודתה בעבירות שיוחסו לה ונקנסה ב–25 אלף שקל, ואף שפיצול הדירה בוטל ב–2011, העירייה המשיכה לחייב אותה בתעריף הגבוה במשך יותר משלוש שנים נוספות ובסכום של כמעט 7,000 שקל.
לטענת שוכר הדירה, עיריית אשדוד חייבה אותו בתעריף גבוה החל במארס 2015, אף שפתחה גם בהליכים פליליים נגד בעל הדירה.
כיצד הגיעו לסכום התביעה?
סכום התביעה, 98.6 מיליון שקל, מבוסס על כך שבאשדוד יש 65.2 אלף משקי בית, ולפי הערכה שמרנית של התובעים, 5% מהם מחויבים בדמי ארנונה לפי סיווג של בתי מלון (כ–3,260 בתים) במשך כחמש שנים וחצי בממוצע (מאז הורחב הסיווג ב-2010), ובסכום של 5,500 שקל בממוצע למשק בית.
עירית אשדוד עדין לא הגישה כתב הגנה