13.12.24 / 09:55
למרות הניסיונות למגר את התופעה, אנו עדים לעלייה חדה במקרי האלימות במשפחה - מאז אוקטובר 2023 ועד לאפריל 2024, נרשמו כ4565 דיווחים על אלימות במשפחה, לעומת 2760 באותה תקופה שנה קודם לכן.
החלטנו, במרכז לייצוג בפלילים להציג בפניכם בכתם 7 דברים שחובה לדעת הנוגעים למניעת אלימות במשפחה והאפשרויות העומדות בפני נפגעי אלימות במשפחה.
באדיבות המרכז לייצוג בפלילים - https://www.costagidi.co.il/
#1 במקרה הצורך, ניתן להגיש בקשה להוצאת צו הגנה למניעת אלימות במשפחה
צו הגנה למניעת אלימות במשפחה, ניתן כאשר קיים חשש סביר לפגיעה בבריאותו ובחייו של אדם על ידי בן הזוג, או כאשר הבקשה לקבלת צו הגנה הוגשה בסמוך למקרה אלימות שהתרחש במשפחה.
תוכן צו ההגנה, משתנה ממקרה למקרה בהתאם לנסיבות, ועשוי לכלול מספר הוראות שונות.
הפרת צו ההגנה מהווה עבירה פלילית שבגינה ניתן לבצע מעצר ולהגיש כתב אישום כנגד המפר.
#2 בסמכותו של בית המשפט להוציא צו הרחקה במקרים של אלימות במשפחה
במקביל לצו ההגנה שניתן מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה, בסמכותו של בית המשפט להוציא צו הרחקה מכוח חוק למניעת הטרדה מאיימת.
צו ההרחקה, מבטיח כי אדם שמווה איום על אדם אחר יישאר רחוק ממנו וממקום עבודתו ומגוריו.
ההבדל העיקרי בין צו הגנה לבין צו הרחקה הוא שצו הגנה ניתן בדרך כלל כשיש סכנה מידית ובסמוך לאירוע אלימות שהתרחש, בעוד שצו הרחקה עשוי להינתן בנסיבות אחרות.
#3 דרך נוספת למניעת אלימות במשפחה היא בעזרת שימוש באיזוק אלקטרוני
כיום, ישנו איזוק אלקטרוני המסייע במניעת אלימות במשפחה. חוק האיזוק האלקטרוני, מאפשר להורות על הצמדת אזיק אלקטרוני לאדם שהפעיל אלימות נגד משפחתו ובכך מאפשר לבצע מעקב אחרי אדם שמהווה סכנה למשפחתו.
האזיק האלקטרוני, מסייע לרשויות לאכוף צווי הגנה והרחקה, ובכך למנוע מקרים קשים של אלימות במשפחה שעלולים להסלים לרצח.
#4 במקרה של אלימות במשפחה, ניתן לקבל סיוע משפטי מהאגף לסיוע משפטי
מניסיוננו הרב, במשפטים המתנהלים סביב אירועי אלימות במשפחה, האגף המשפטי של הסיוע המשפטי מעניק סיוע הכולל ייצוג בפני הערכאות השיפוטיות.
כלומר, ייצוג בהליכים משפטיים שונים כגון הוצאות צווי הגנה, הוצאת צו להבטחת מדור שקט, צוואות וירושות, גירושין ועוד.
ישנם מספר תנאים לזכאות לקבלת סיוע, אך אלו שעומדים בתנאים הנדרשים, מקבלים סיוע חינמי. ממליצים לכם לבחון את זכאותכם!
#5 ישנם מרכזים למניעת אלימות במשפחה המעניקים סיוע לנפגעי אלימות במשפחה
מרכזים למניעת אלימות במשפחה מפוזרים בכל רחבי הארץ, ובהם עובדים אנשי מקצוע שונים בתחום בריאות הנפש, עבודה סוציאלית, בתחום המשפט ועוד.
כל אלו, מעניקים סיוע לנפגעי אלימות במשפחה ומטפלים בהם גם בשעת החירום וגם מלווים את המשפחה לאחר מכן על מנת לסייע למשפחה לצאת ממעגל האלימות.
חשוב לנו לציין, כי מרכזים אלו מעניקים סיוע לא רק עבור הנפגעים, אלה גם מטפלים בפוגעים במטרה לשקם אותם ולמנוע אלימות נוספת.
#6 נפגעי אלימות במשפחה זכאים למספר זכויות הן במהלך המשפט והן אחריו
נפגעי אלימות במשפחה עשויים להיכנס תחת הגדרת נפגעי עבירה ולהיות זכאים למספר זכויות מיוחדות במהלך המשפט ואחריו. מדובר בזכויות הנוגעות לקבלת מידע אודות ההליך המשפטי המתנהל כנגד בן הזג הפוגע, זכויות הקשורות לקבלת סיוע בדיור, זכויות רפואיות לשיקום וקבלת טיפול ועוד.
חשוב שתדעו: משפט שעניינו אלימות במשפחה נידון בדלתיים סגורות, כחלק מזכויות נפגע האלימות.
#7 דיווח על מקרה ראשוני של אלימות במשפחה מונע כניסה למעגל האלימות
על מנת למגר את תופעת האלימות במשפחה, ולמנוע מקרים טראגיים של רצח במשפחה, חשוב לדווח על מקרה האלימות בפעם הראשונה שהוא מתרחש. אנחנו במרכז לייצוג בפלילים מפצירים במתייעצים עמנו שלא לוותר על הזכות הזו, היא לעיתים ממש מצילה חיים.
נשים רבות אינן מדווחות על בן זוגן האלים כיוון שהן חשות שעדיין לא נגרם להן נזק של ממש. אך יש להבין שהתנהגות אלימה היא אינה חד פעמית, כך שאי דיווח מוביל לאלימות חוזרת ונשנית.
לכן, צריך להבין כי אחרי המכה הראשונה, מגיעה אחת נוספת. דיווח על בן זוג אלים עשוי למנוע כניסה למעגל האלימות, ואף מציל חיים.