29.11.22 / 07:58
לאחר שתביעתה בביטוח לאומי נדחתה (כי במועד התאונה הנטען לא היו אזעקות באשדוד), בערעור נקבע כי תושבת אשדוד שנפגעה בברכה במהלך ריצה לממ"ד במבצע "שומר החומות" תוכר כנפגעת פעולות איבה.
מדוע ועדת הערר לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה שוכנעה בכל זאת שהנפגעת אכן נפלה בזמן האזעקה?
בנובמבר 2021 הגישה האישה תביעה לביטוח הלאומי, ובה טענה כי ב-20.5.21 (יום חמישי) בין 1:00 ל-2:00 בליל (באחד מימי מבצע "שומר החומות", בהם נשמעו אזעקות רבות בערי הדרום), היא ובעלה קמו משינה למשמע אזעקה ורצו במהירות לממ"ד, והיא נפלה ונפצעה בברך.
אלא שלפי רישומי פיקוד העורף, האזעקה האחרונה ביום זה נשמעה בשעה 21:02. לנוכח הפער בין גרסת האישה לבין הרישומים, תביעתה נדחתה.
בערר על החלטת הביטוח הלאומי שהגישה במאי 2022, האישה חזרה על גרסתה. כהוכחה לטענותיה, הציגה את היומן שלה שבו רשמה כי ב-20.5.21 נפלה "בדרך לממ"ד באזעקות באמצע הלילה". אולם, כשנחקרה בוועדה על מועד האירוע המדויק, הנפגעת טענה לפתע כי האירוע קרה בלילה שבין רביעי (19.5.21) לחמישי (20.5.21).
ועדת הערר שבבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בראשות השופט (בדימוס) זהבה אגי ,ציינה כי "קיימת אי בהירות רבה לגבי המועד שבו נפגעה העוררת". כך, מרישומי פיקוד העורף עולה כי גם בלילה שבין רביעי לחמישי וגם בלילה שבין חמישי לשישי לא נשמעו אזעקות באשדוד כך שיש קושי לקבל את גרסת האישה. עם זאת, בלילה שבין שלישי (18.5.21) לרביעי (19.5.21) כן נשמעו אזעקות בלילה.
הרכב הוועדה הוסיף, כי האישה הציגה רישומים רפואיים שתומכים בטענה שהיא נפגעה בדרך לממ"ד.
כך למשל, בביקור אצל האורתופד מ-26.5.21 נרשם כי האישה התלוננה בפניו על "חבלה לברך ימין לפני שבוע בדרך לממ"ד". לדברי הוועדה, הרישום "לפני שבוע" מתיישב עם רישום פיקוד העורף לאזעקות בליל ה-19.5.21 ולפגיעת האישה באותו לילה. ברישום נוסף מיולי 2021 נכתב כי נפלה "לפני כחודשיים במהלך האזעקות...".
הוועדה הדגישה כי מדובר ברישומים רפואיים אותנטיים בשלב שבו האישה טרם הגישה תביעה להכרה בה כנפגעת פעולה איבה, כך שסביר להניח כי את שאמרה לרופאים בזמן אמת, היו אמת ולא נועדו לצרכי תביעה עתידית.
חברי הוועדה העדיפו את הרישום הרפואי על פני גרסת האישה בתביעתה מול הביטוח הלאומי.
עוש צוין כי העובדה שהפגיעה התקיימה באמצע הלילה "יכולה לבלבל שכן בחצות הליל מתחלף התאריך", ולפיכך לא מן הנמנע שהאישה טעתה.
תגובת עורכת הדין חג'ג' עדן אשר ייצגה את האשדודית בבית המשפט המחוזי, בתביעתה כנגד הביטוח הלאומי:
"הביטוח הלאומי ידוע כמוסד אשר מערים קשיים על מבוטחיו, צריך לדעת איך להילחם במוסד הפקידותי הזה ולא לוותר.
מספיק שאנחנו האשדודים (והדרומים) סובלים שנים את הטרור הזה, כדי שנסבול גם מהביטוח הלאומי".
אפשר לקרוא את פסה"ד במלואו באתר האינטרנט של המשרד.
https://hagag.net/