"העליהום" הציבורי על מוטי מלכא - לא עצרו באדום
29.04.22 / 12:03
בעקבות רצף התקפות מתוזמנות כנגד מנכ"ל המשכן מוטי מלכא, אשדוד נט רואה כחובה לאזן, לעשות צדק היסטורי, להכניס פרופורציות ומעט שפיות למה שמתחולל בשבועיים האחרונים כאן בעולם התרבות באשדוד, בהסתמך על עובדות בלבד
גילוי נאות – כותב שורות אלו מכיר מקרוב את כל הדמויות הפועלות, וכותב כאן ביוזמתו האישית בלבד! מתוך תחושה שנעשה עוול לאזרח בעל זכויות בעיר (וחבר, יש לציין), אבל זאת בהסתמך על עובדות יבשות ובהסתמך על מה שמנחה אותנו ככלי תקשורת - "צדק, צדק תרדוף".
מי שרואה עצמו נפגע מכתבה זו, אין לו אלא להלין על עצמו בלבד.
מבלי להיכנס לשאלה מי צודק יותר או פחות (או יותר נכון לומר – מי טועה יותר או פחות) בסכסוך בין מנכ"ל המשכן מוטי מלכא לראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, העובדה היא שציבורית נוצר הקשר בין הדברים וזה לא נראה טוב.
היציאה של הסכסוך לעולם הציבורי, נוצרה ביוזמת הצדדים עת פרסומם של חלופת המכתבים בינהם לתקשורת.
מה שנראה כמו סיכול ממוקד והולך כמו סיכול ממוקד, עשוי להיות באמת סיכול ממוקד:
גם אם נשאף להיות מאוד ממלכתיים. לא ניתן לטמון את ראשנו בחול כבת יענה כשברור לעיני כל שנוצר בשבועיים האחרונים "עליהום" מתוזמן ואם תרצו סיכול ממוקד לדמות ציבורית בכירה באשדוד - מנכ"ל המשכן לאומניות הבמה, מוטי מלכא.
תוך מספר ימים יצאו מבניין העירייה מתקפות ציבוריות חריפות כנגדו במקביל:
זה נפתח במכתב שהוציא מנכ"ל העירייה אילן בן עדי למוטי מלכא, ערב חג הפסח - ״חשד לעבודה נוספת ללא אישור ולפעולות בניגוד עניינים ללא היתר״.
במקביל למכתב - פנייה למבקר העירייה - לפתוח בחקירה נגד מוטי מלכא!
והעברת/ הדלפת המכתב לתקשורת המקומית (במעמד צד אחד), בליווי פרטים נוספים מודלפים.
שבוע לאחר מכן, סגן ראש העיר, אלי נכט, המכהן כיו"ר הדירקטוריון של המשכן מטעם העירייה, מוציא מכתב חריף למלכא שמזמן את אותו לשימוע, כי... לא כינס דירקטוריון על פי הנוהל... - המכתב נשלח לאמצעי התקשורת בשיטת - " כך יעשה לאיש אשר...".
יש להניח שאלי נכט עדכן את מי שצריך בכוונתו זו.
מספר ימים לאחר מכן, לא ברור אם כאקט מתוכנן או שפשוט מכוח האנרציה - כתבה חריפה, יוצאת היום כנגד מוטי מלכא תחת הכותרת – "לך הבייתה מוטי."
הכתבה מלווה בפרטים וגילויים חדשים מפרוטוקולים עירוניים ומחדרי חדרים, מתובלת בהאשמות מגוונות ופוסקת שהוא כשל בתפקידו ועם אמרה מאוד ברורה שהוא צריך לשים את המפתחות וללכת הבייתה!
עובדות למען הצדק הציבורי :
מאחר והפיצוץ הציבורי נוצר עקב האשמה - ״חשד לעבודה נוספת ללא אישור ולפעולות בניגוד עניינים ללא היתר״ (הכוונה לייעוץ שנתן לעיריית בית שמש). מבדיקה טלפונית מול גזבר עיריית בית שמש, מסתבר שמלכא לא קיבל שכר על הייעוץ, אלא הגיש חשבונית של... המשכן עצמו – כלומר הוא יצר הכנסה נוספת למשכן העירוני ולא לביתו.
עובדה זו, סביר שהגיע גם לעיריית אשדוד קודם שהגיעה אל כותב שורות אלו, אך עד לרגע זה לא הייתה פנייה מצד העירייה אל הציבור, לתקן את המסר השגוי שהועבר.
מבדיקה טלפונית שערכנו מול גזבר עיריית בית שמש, מסתבר שמלכא לא קיבל שכר על הייעוץ לעיריית בית שמש אלא הגיש חשבונית של המשכן עצמו – כלומר הוא יצר הכנסה נוספת למשכן העירוני ולא לביתו.
עובדה זו, סביר שהגיע גם לעיריית אשדוד קודם שהגיעה אל כותב שורות אלו, אך עד לרגע זה לא הייתה פנייה מצד העירייה אל הציבור, לתקן את המסר החריף, אך השגוי שהועבר.
צדק היסטורי - האומנם מוטי מלכא כשל בתפקידו כאמון על פעילות התרבותית באשדוד?
באוגוסט 2019 מוטי מלכא זוכה פרס מפעל חיים של אגודת אמני ישראל (אמ״י). המשמעות שלא מדובר באיזו ועדה פוליטית כי אם באומני ישראל שבוחרים להעניק לו פרס חשוב על קידום התרבות בעיר אשדוד.
וכך כתב ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, בפוסט אישי בדף הפייסבוק שלו ב 11 באוגוסט 2019 :
"מוטי מלכא זוכה פרס מפעל חיים של אגודת אמני ישראל (אמ״י). כעת זה רשמי גם ברמה הלאומית.
מוטי מלכא, חברי הטוב מנוער ומנכ״ל תאגיד המשכן לאומנויות הבמה, יקבל פרס מפעל חיים של אגודת אומני ישראל על תרומתו רבת השנים לתרבות הבמה בישראל.
כבוד גדול למוטי ולעיר שלנו אשדוד בה צמח והוביל לצמרת חיי התרבות בישראל.
ברכות מוטי היקר והמשך עשיה והצלחה".
בנאום קבלת הפרס סיים מוטי מלכא את נאומו באלו הדברים –
"מאז נבחר יחיאל לסרי לראש העיר אשדוד, לצד פריחתה והצלחתה של העיר בתחומים רבים ולצד הסימפונית אשדוד, בלט פאנוב, מוזיאון אשדוד לאמנות עכשווית ולתרבות הפלישתים, הרחבנו והקמנו לתפארה מוסדות תרבות נוספים:
פסטיבל תור הזהב, פסטיבל מדיטרנה, פסטיבל אשדודשירה, פסטיבל אושפיזין מוסיקלי, התחרות הבינלאומית לנגינה על עוד, מטרוז, המקאם עם זיו יחזקאל, תחרות הנגינה בקמנג'ה ופרס תור הזהב.
ועכשיו, הקמתו של בניין המרכז לתרבות האנדלוסית ולפיוט בישראל.
תודה על ההקשבה, היו ברוכים."
בנאום קבלת הפרס סיים מוטי מלכא את נאומו באלו הדברים –
"מאז נבחר יחיאל לסרי לראש העיר אשדוד, לצד פריחתה והצלחתה של העיר בתחומים רבים ולצד הסימפונית אשדוד, בלט פאנוב, מוזיאון אשדוד לאמנות עכשווית ולתרבות הפלישתים, הרחבנו והקמנו לתפארה מוסדות תרבות נוספים:
פסטיבל תור הזהב, פסטיבל מדיטרנה, פסטיבל אשדודשירה, פסטיבל אושפיזין מוסיקלי, התחרות הבינלאומית לנגינה על עוד, מטרוז, המקאם עם זיו יחזקאל, תחרות הנגינה בקמנג'ה ופרס תור הזהב".
לא היה צורך להתקשר או להיפגש עם מוטי מלכא כדי ללמוד על פעילותו, מספיק היה לחפש בגוגל "מוטי מלכא" כדי לקרוא וללמוד מויקפדה על פעילותו וניסיונו ואנו מביאים תקציר כלשונו ולו כדי לאזן את מה שנאמר עליו בתקשורת מקומית בשבועיים האחרונים
תקציר פעילות התרבותית של מוטי מלכא מתוך ויקיפדיה:
מלכא מחזיק בתואר שני M.A מוסמך בממשל, בהתמחות במדיניות ומנהל ציבורי מהמרכז הבינתחומי הרצליה.
היה מייסד ומנכ"ל המרכז לפיוט ושירה אשדוד שזכה להכרה ותמיכת משרד החינוך ומשרד התרבות, בשנים 1988-2011. בשנת 2013 החל לשמש כיו"ר וועד מנהל של המרכז.
מנכ"ל התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד בשנים 1994–2008 שזכתה בפרס ישראל על מפעל חיים- תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. יחד עם שותפו לייסוד התזמורת, ד"ר יחיאל לסרי, התכבדו בקבלת הפרס כנציגי התזמורת.
מנהל ההקמה של המשכן לאמנויות הבמה הפיס אשדוד בשנים 2009–2012 שפתח שעריו לקהל ביוני 2012.
מנכ"ל המשכן משנת 2013 ועד היום שבו מעל 12,000 מנויים ב-11 סוגי סדרות: תיאטרון, מחול, מוזיקה קלאסית, טריו מחזות זמר, ילדות קלאסית, סדרת ערים מרתקות, טריו הצגות ילדים, אנדלוסית, החיים הטובים, ג'אז, מועדון הזמר. המשכן ידוע כאחד מתי התרבות המצליחים ביותר בישראל.
מנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה הפיס אשדוד משנת 2013 ועד היום שבו מעל 12,000 מנויים ב-11 סוגי סדרות: תיאטרון, מחול, מוזיקה קלאסית, טריו מחזות זמר, ילדות קלאסית, סדרת ערים מרתקות, טריו הצגות ילדים, אנדלוסית, החיים הטובים, ג'אז, מועדון הזמר. מבתי התרבות המצליחים ביותר בישראל
תאגיד המשכן מופקד גם על ניהול אמפי אשדוד והפסטיבלים מדיטרנה אשדוד ואושפיזין מוזיקלי.
חבר מועצת המוזיאונים משנת 2016
חבר הנהלת איגוד מנהלי תרבות ברשויות המקומיות
חבר בחוג הידידים של האקדמיה ללשון העברית
מוסדות תרבות שהוקמו ביוזמתו:
פסטיבל תור הזהב אשדוד (מ 2013) -
מתקיים מדי שנה בחול המועד פסח, 9 מתחמי פעילות, כ-32 הפקות.
פסטיבל מדיטרנה אשדוד (מ 2013)–
הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה, קולנוע, אמנות וטעמים ממדינות הים התיכון, שזכה להצלחה מסחררת, כ־150 אמנים בינלאומיים, כ־40 אלף מבקרים כשמחציתם רוכשי כרטיסים.
מטרוז-
המרכז למוזיקה אתנית לוד (מ 2015) - ללימודי מוזיקה ערבית-שארקית קלאסית, המשלב תלמידים ערבים ויהודים
פרס תור הזהב לתרבות ומורשת (מ 2015)-
הפרס נועד לקדם ולכבד אישים, מוסדות וארגונים המקדמים והמבססים את המורשת והתרבות בישראל.
פסטיבל אושפיזין מוזיקלי (2015)-
אמנים ומוזיקאים מארחים ומתארחים במתחם התרבות באשדוד בשורת הפקות של מוזיקה וקולנוע. הפסטיבל מתקיים מדי שנה בחול המועד סוכות.
פסטיבל אשדודשירה –
שירים ומשוררים מאז ועד כאן (2016)- שהווה אלטרנטיבה אמיתית ראשונה לרפובליקת הספרות התל אביבית.
תחרות העוד ע"ש סמי אלמגריבי (2017)-
אותה ייסד יחד עם אלי גרינפלד. מתקיימת מדי חודש ספטמבר במתחם התרבות באשדוד ונותנת במה מרכזית וראויה לנגני עוד מהארץ והעולם.
המרכז לפיוט ושירה- אשדוד (1988)-
אותו ייסד יחד עם ד"ר אריה אזולאי, ראש העיר אשדוד דאז ורבי אליהו בן-חמו זצ"ל .
המקאם,
המרכז למוזיקה יהודית שורשית (2016)- ללימודי נגינה ופיוט מוזיקה שארקית (מה שקרוי לעיתים מוזיקה ירושלמית).
התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד (1994)-
אותה ייסדו ד"ר יחיאל לסרי ומוטי מלכא כדי לקדם את הפיוט והמוזיקה הקלאסית האנדלוסית ולהביאה באופן מקצועי,.
מטרוז-המרכז לפיוט בישראל (2021 ):
מטרוז מבקש לקדם את עולם הפיוט לציבור הרחב ולהכשיר דור צעיר של חזנים ופייטנים בדגש על שירת הבקשות.
פרסים שקיבל
פרס מנהל מתנ"ס מצטיין של התאגדות המרכזים הקהילתיים בישראל לשנת 1988
פרס ישראל לתזמורת האנדלוסית לשנת 2006 "על התרומה שהרימה לחברה הישראלית.
אות יקיר התאחדות יהודי מרקש לשנת 2012 .
חתן פרס גאון ע"ש רנה וניסים גאון לשנת תשע"ח -2018.
חתן פרס מפעל חיים של אמ"י - איגוד אומני ישראל לשנת תש"פ.