דוח שמוש בסמים בקרב הנוער מעולם לא נידון באף פורום
14.10.10 / 09:33
מבקר המדינה חשף אמש שסקר שימוש בסמים בקרב בני נוער באשדוד, מעולם לא נידון בשום פורום בעיר. ממצאי הסקר היו אמורים להיות בסיס לקבלת החלטות עירוניות. לפי שעה לא ברור מה היו תוצאות הסקר, אך מבקר המדינה מותח ביקורת על דרכי הטיפול בנוער המכור לסמים באשדוד
הרשות למלחמה בסמים קבעה כי לצורך גיבוש תכנית עבודה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול יש לאסוף נתונים על אוכלוסיות המשתמשים בהם בתחום הרשות המקומית.
באשדוד הופץ שאלון לתלמידי בתי ספר על-יסודיים, ובו מידע מפורט על השימוש בחומרים פסיכואקטיביים (סמים), וממצאיו אמורים להיות "בסיס לקבלת החלטות עירוניות", כך מציין מבקר המדינה בדוחו.
בדיקת המבקר העלתה שלא הוצגו ממצאי השאלון בפני הוועדה למאבק בסמים שמועצת העירייה בחרה ולא דנו בהם כדי לגבש מדיניות עירונית שעניינה המאבק בנגעי הסמים והאלכוהול. בעיריית אשדוד לא הוצגו ממצאי השאלון גם בפני כל פורום אחר ואף לא הובאו לידיעתם של גורמי הרווחה והחינוך בעיר.
מבקר המדינה ממשיך וכותב בדוח שהופץ אמש לציבור: "הנתונים על השימוש הרחב שבני נוער עושים בחומרים נדיפים (חומרים בשימוש ביתי ששאיפת אדיהם גורמת לשיכרון חושים ולהזיות) והמידע על הסכנות הנובעות משימוש זה העלו ברשות למלחמה בסמים ובמשרד החינוך את הצורך המיידי להפעיל תכניות מניעה. בחינת מידת יישום התכנית, בשנת הלימודים התשס"ט (ספטמבר 2008 - אוגוסט 2009) העלתה כי באשדוד פעלה התוכנית רק בשתי כיתות בשניים מבתי הספר העל-יסודיים". במוסדות החינוך הדתי והחרדי לא פעלו כלל התוכניות.
עוד מציין מבקר המדינה, שתוכנית מניעה בקרב ההורים התקיימה רק ב- 5 בתי ספר על יסודיים מתוך 11. לדברי המבקר, רק באשדוד ובנתניה טופלו 5000 בני נוער בסיכון. לדברי המבקר שבדק ארבע רשויות (אשדוד , נתניה וקריית אונו), באזורים אלה נמצאו אלפי בני נוער שמשתמשים בסוגים שונים של סמים, כך על פי ממצאי סקר משנת 2005. על פי המבקר, באותה השנה טופלו באשדוד רק כ- 200 בני נוער.
עוד מציין המבקר: "בתחומי שלוש מהעיריות שנבדקו ( אשדוד , נתניה וקריית אונו) פעלו כ-800 בתי עסק (לא כולל מרכולים) שמכרו משקאות אלכוהוליים וכ-390 מהם פעלו ללא רישיון עסק".
בסיום הדוח בנושא זה, ממליץ המבקר: "נתוני מחקרים ונתוני המשטרה מלמדים על שימוש נרחב בחומרים פסיכואקטיביים בקרב בני נוער ומבוגרים. הנתונים והמידע על הנזקים החמורים שעלולים להיגרם משימוש בחומרים אלה מחייבים את הרשות למלחמה בסמים ואת משרד החינוך להיערך במהירות להרחבת פעילות המניעה בתחום זה. על משרד הרווחה לפעול ללא דיחוי להקמת מאגר נתונים על מטופלים בתחומי נזקקות שונים, לרבות תחום הטיפול בנפגעי סמים ואלכוהול. על הרשות למלחמה בסמים לקבל ממשרד הבריאות וממשרד הרווחה את כל הנתונים המצויים בידם".