חשיפה: קרינה מסוכנת מהבית של השכן ואיש לא מעדכן את הדיירים


להאזנה לתוכן:

האנטנה הסלולרית בעלת הקרינה הגבוהה ביותר בעיר נמצאת בתוך דירת מגורים בלב אזור מאוכלס בפנטהאוס ברובע י"ב, מרחק קצר מאוד מתיכון מקיף ט' ומעל ראשי דיירי הבניין, שהופתעו לשמוע לראשונה מכתב "אשדוד נט" על האנטנה בבניין שלהם. המגזין אשדוד חושף לציבור היכן נמצאות האנטנות שמקרינות הכי טוב, והסרט לא כל כך מרנין

 

אחת לזמן מה מתפרסמים נתונים מדאיגים אודות הקשר בין קרינה סלולרית לבין ליקוי בריאותי כזה או אחר אך המידע על נזקים מקרינה של אנטנה סלולרית אינו מלא והמחקרים מצביעים לשני כיוונים. בהעדר מידע מלא אודות נזקים בריאותיים כתוצאה מקרינה בלתי מייננת, או הסכמה מדעית על נזקים אפשריים, עדיפה זהירות יתרה על פני שאננות יתר. לכן יש מקום ליזום פעולות לשם הקטנת הסכנות הפוטנציאליות הכרוכות בחשיפה למוקדי שידור ולטלפונים סלולאריים, ובתוך כך ליישם מקדמי בטחון גבוהים יותר. כל זאת, במטרה לספק הגנה מקסימלית לציבור, מתוך הבנה כי יתכן שעד שיהיו בידינו מסקנות מדעיות שאין עליהן עוררין, יגרמו נזקים לכלל האוכלוסיה, או לאוכלוסיה מסויימת.

רמת הקרינה שפולטת אנטנה סלולרית נמדדת ביחידות של מיקרו ואט לסמ"ר. על בסיס המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO) נקבעו ערכי סף לחשיפה לקרינה בלתי מייננת שמטרתם למנוע בביטחון מלא השפעות בריאותיות ידועות. הסף הבריאותי לחשיפה לקרינה בלתי מייננת, הוא סף המגדיר מהי החשיפה המזערית המבטיחה שלא יגרם נזק בריאותי. הסף נקבע תוך התייחסות לתופעות השליליות הידועות והתייחסות לאוכלוסיות הרגישות ביותר כמו ילדים, חולים, מבוגרים וכו' . הסף הבריאותי מתייחס לחשיפה אקוטית (קצרת מועד) בלבד.  הסף הסביבתי לחשיפה לקרינה בלתי מייננת, אמור לאזן בין האינטרס להפעיל מקורות קרינה לרווחת הציבור והאינטרס לא לפגוע (בריאותית או כלכלית) במתגוררים בסמיכות למקורות קרינה או נמצאים בסמוך להם.  הסף הסביבתי הוא לחשיפה רצופה וממושכת.

בתוקף סמכותו על פי חוק קבע המשרד להגנת הסביבה, על בסיס המלצות ארגון הבריאות העולמי ערכי סף לחשיפה לקרינה בלתי מייננת. בתחומי התדרים של מערכות תקשורת סלולריות הערך שנקבע הוא בין 45 מיקרו-וואט לסמ"ר לבין 100 מיקרו-ואט לסמ"ר (בתחום "הדור השלישי"). לשם השוואה: ברוסיה הסף עומד על 2.4, בזלצבורג אוסטריה הוא עומד על 0.1. באיטליה, פולין ולוקסמבורג עומד הסף הבריאותי על 10 מיקרו וואט לסמ"ר.

עמותת מלר"ז, שמבצעת בדיקות קרינה במימון הפורום הסלולרי (חברות הסלולר), ביצעה בשנת 2007 מאות בדיקות ברחבי הארץ ורוב המדידות לא עלו על 5 מיקרו ואט לסמ"ר. לכן המליצה העמותה על סף קרינה של 5 מיקרו ואט לסמ"ר למקומות בהם שוהים אנשים ברוב שעות היום.

בעמותת אומ"ץ – אזרחים למען מינהל תקין וצדק חברתי ומשפטי, בנייר עמדה בנושא הקרינה הסלולרית, מציינים: " אנו עומדים על כך כי בשום מקרה (כולל עובדים וכולל כל המשרתים בכוחות הבטחון) לא ייחשף אדם לשטף קרינה העולה על עשרה אחוזים מערך "הסף הבריאותי", כפי שפורסם ע"י ארגון הבריאות העולמי. באזורי מגורים וליד מוסדות ציבור מחוץ למבנים לא ייחשף הציבור לרמות שטף קרינה העולות על 1% מערך "הסף הבריאותי". תנאי זה יבטיח כי בתוך המבנים שטף הקרינה יהיה נמוך יותר. אנו ממליצים לאמץ ערכים מחמירים לסף חשיפה סביבתית כפי שנעשה במדינות שונות באירופה".

עם נתונים אלה יצא כתב המגזין לבדוק מה קורה באשדוד וחזר מודאג. התוצאות לפניכם:

מיקום האנטנות שפולטות הכי הרבה קרינה באשדוד

המשרד להגנת הסביבה מפרסם באתרו את טבלת כל אתרי השידור הסלולאריים בארץ. מנתוני המשרד להגנת הסביבה עולה שבאשדוד ישנם 105 מוקדי שידור של אנטנות סלולריות מאושרות. באופן תמוהה, האנטנות שפולטות את הקרינה הרבה ביותר, נמצאות דווקא בדירות מגורים והן מסוג "מתקן גישה אלחוטי". שהשם והגודל לא יטעו אתכם. מיתקן גישה אלחוטי הינו ממסר המשמש להעברת אותות שידור של מערכת תקשורת סלולרית באמצעות אנטנה קטנה, שבדרך כלל אינה בולטת לעין כל. מתברר כי שטף הקרינה הנפלט מאנטנה כזו עלול להיות גדול יותר מזה המוקרן מאנטנות גדולות שמהן הציבור חושש, כאשר אינו מודע לסיכונים ולסכנות ממתקני גישור ומהמכשיר הנייד עצמו.

החברות הסלולריות טוענות כי לפי סעיף 266ג' לחוק התכנון והבנייה אין צורך בהיתר בניה למתקן גישה אלחוטי. לאחרונה נתנו בבתי משפט שונים שתי פסיקות מנוגדות בעניין מתקני הגישור. סביר להניח כי סוגיה זו תעלה לערכאות משפטיות גבוהות יותר (בתי משפט מחוזיים ולבסוף ביהמ"ש העליון). לאחרונה הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק של חברי הכנסת, ד"ר דב חנין והרב מיכאל מלכיאור שכותרתו, "ביטול פטור למיתקן גישה אלחוטית".

ברח' שבט שמעון 7 שברובע י"ב, נמצאת האנטנה עם הקרינה הגבוהה ביותר. האנטנה ממוקמת בפנטהאוס של הבניין. בבדיקת הקרינה האחרונה שנערכה לאנטנה זו עולה שעוצמת הקרינה שנמדדה ממנה היה 190 מיקרו וואט לסמ"ר! שהם 21.11 אחוז מסף הקרינה המרבי. המדידה התבצעה במרפסת הבית. מדובר על רמת קרינה גבוהה מאוד שפולטת האנטנה. דיירים בבניין הופתעו השבוע לשמוע מכתב "המגזין" על הדייר החדש בבניינם. חלקם ידעו על האנטנה וציינו שניסו לכתוב למשרד להגנת הסביבה בעניין, אך לטענתם שם הרגיעו אותם, "הכל חוקי", נאמר להם. אותם הדיירים לא ידעו שמעל הראש שלהם משדרת האנטנה עם הקרינה הגבוהה ביותר.

לא רחוק מאנטנה זו, נמצא בית ספר מקיף ט', נמצאים בניינים נוספים. בכל המקומות האלה שוהים אנשים במשך כל שעות היממה. האם מישהו ערך בדיקה בבתי השכנים? בבניינים הסמוכים? בבית ספר מקיף?

רמת הקרינה החריגה שפולטת האנטנה אף לא מתיישבת עם המלצות מלר"ז ועמותת אומ"ץ. אם עושים ממוצע של רמת הקרינה מהאנטנות הסלולריות באשדוד, התוצאה שמתקבלת נמוכה משמעותית מהנתונים של האנטנה הנ"ל. הממוצע עומד על כ- 13.5 מיקרו וואט לסמ"ר.

האנטנה השנייה בעוצמת הקרינה שהיא פולטת נמצאת ברח' כנרת 1. גם אנטנה זו נמצאת על מבנה והיא מסוג של מתקן גישה אלחוטי שאינו דורש היתר בניה. עוצמת הקרינה שפולטת האנטנה עומד על 134 מיקרו וואט לסמ"ר (14.88 אחוז מהסף הבריאותי).

האנטנה השלישית פולטת 111.6 מיקרו וואט סמ"ר והיא נמצאת ברח' שבי ציון 8, אף היא מתקן גישה אלחוטי תמים למראה. אחריה ברשימה אנטנה נוספת מסוג מתקן גישה ברח' כלנית 1, עם כמות קרינה של 105 מיקרו וואט לסמ"ר.

ברחוב הר חרמון 12, בתוך בית, נמצאת אנטנה עם רמות קרינה גבוהות של 95 מיקרו וואט לסמ"ר. אנטנה זו היא מסוג מתקן גישה אלחוטי. בהר כנען 4 שברובע י"א, נמצאת עוד אנטנה שפולטת קרינה נאה של 70 מיקרו וואט לסמ"ר. גם אנטנה זו היא מסוג מתקן גישה על אלחוטי. שאר האנטנות שמופיעות בטבלת המשרד להגנת הסביבה יורדות כבר לרמה של מתחת  ל36 מיקרו וואט.

אז מדוע בעצם מוצבות אנטנות בדירות מגורים? התשובה לכך היא אחת: כסף, הרבה מאוד כסף. על פי חלק מהדיווחים מדובר בכמה אלפי דולרים. כסף נקי שהולך לבעל הדירה, מה איכפת לו, הוא נמצא שם? החברות הסלולריות יכולות להציב את המתקנים הללו באופן תמוהה ללא בקשת היתר בניה. לרשות המקומית אין שום חלק בהצבת האנטנות הללו (מתקני גישה). והדיירים על פי רוב לא יודעים על האנטנה ומי שיודע, מתקשה להתמודד עם החברות הסלולריות בעלות האמצעים הרבים.

כאן המקום לציין שבחודש ספטמבר 2009 קבע היועץ המשפטי לממשלה שהחברות הסלולריות לא יוכלו להמשיך להקים אנטנות במרפסות בתים ובמבנים ללא היתר בניה וידוע הציבור.

מאיגוד ערים לאיכות הסביבה נמסר בתגובה לאנטנה ברחוב שבט שמעון: " נתון בודד של עצמת הקרינה בנקודה ליד האנטנה, לא מייצג את רמת החשיפה של הציבור מאותה אנטנה. כנראה המדידה  נלקחה במרפסת  של אותה דירה בה מוצבת האנטנה. כדי לתת תשובה לגבי חשיפת הציבור הרחב מקרינה מאותה אנטנה, צריך לערוך בדיקה עדכנית בדירות בקומה העליונה, שסמוכות לאותה דירת גג שבה מוצבת האנטנה. אם נקבל פנייה מהדיירים בבניין, נשמח לערוך בדיקה".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "מוקד השידור של החברות  "סלקום" מס' 2297 , ברחוב שמעון הונפקו היתרי הקמה והפעלה של המשרד להגנת הסביבה וזאת לאחר בדיקת דו"ח הערכת סיכונים ובהתבסס על תדר השידורים, הציוד, הטופוגרפיה ומדידות סביב מוקדי השידור. מצ''ב דוח הערכת סיכונים ודוח מדידות מיום 3.11.09. רמת קרינה 190 מיקרו ואט לסמ''ר נמדדה במרפסת בעל הנכס במרחק 3 מטר מאנטנה  בקצה גבול גישה . במרפסת מתחת האנטנה רמת קרינה קטנה מ 2 מיקרו ואט לסמ''ר. המשרד להגנת הסביבה אמון על בטיחות הקרינה מתוקף חוק הקרינה הבלתי מייננת, התשס"ז - 2006. היתרי קרינה ניתנים רק עבור מוקדי שידור העומדים בדרישות המשרד. חברות הסלולאריות מקימות מוקדי שידור על פי צורכי הרשת ובמטרה לספק כיסוי וקיבולת בהתאם לדרישות משרד התקשורת. אכיפת צווי הריסה  ו/או הפסקת עבודות בנייה היא בידי הרשות המקומית מכוח  חוקי התכנון והבנייה. בדיקות תקופתיות פעם בשנה  מבוצעות ע"י חברות המורשות לבצוע מדידות קרינה ובאופן מדגמי ע"י עובדי המשרד. היתרי ההקמה וההפעלה ניתנים כך שמוקד השידור אינו יכול לגרום באזורים המאוכלסים בסביבתו לחשפה העולה על עשירית ממה שנקבע על ידי ארגון הבריאות העולמי כבלתי מזיק לכלל האוכלוסייה, לרבות ילדים, קשישים חולים ותוצאות המדידות המצ"ב עומדות בדרישות אלו".

למי אפשר לפנות?

-          לרשות המקומית, שהיא אחראית לכל מה שקורה בתחומה.

-          לפורום החברות הסלולריות, שמקבלים פניות מכל החברות הסלולריות בטל' 03-5299640 או 9797*.

-          "הפורום לסלולאריות שפויה" הוא ארגון הגג של כל ועדי הפעולה השונים הפועלים כנגד אנטנות סלולאריות שהוקמו במקומות העלולים לפגוע בבריאות הציבור ובערך רכושו. ניתן לפנות אליהם בטל' 09-7418848.

 

-          איגוד ערים לאיכות הסביבה בטל' 08-8519500 .

 

-          למשרד להגנת הסביבה בטל' 02- 6495803/4 , או לפניות הציבור מחוז דרום בטל'

 08-6264001/2 או 08-6264037

 

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה