מיליוני שקלים קיבלו חברה ועמותה בבעלות עובדי עירייה עבור שירותים שסיפקו לעירייה
02.11.16 / 23:29
הדו"ח השנתי של מבקר העירייה הונח אמש על שולחן המועצה. הדוח עסק בניגודי עניינים בעירייה, פעילות מרכז כיוונים, הצפיפות בחוף הנפרד וחניה בחופי הרחצה
מבקר עיריית אשדוד, שלמה בן עזרא, הגיש אמש לחברי מועצת העיר אשדוד את הדוח לשנת 2015. בין ממצאי הביקורת שעסקה בניגוד עניינים בין כותלי העירייה, עניינו של רכז הבגרויות של העירייה, שהוא גם בעל עסק פרטי לשיעורי תגבור בבגרויות.
הביקורת מצאה שהוא מועסק במינהל החינוך כ-10 שנים בתור רכז בגרויות עירוני. תפקידו כולל בין היתר קיום בקרה ופיקוח אחר קורסי התגבור לבגרות הניתנים ע"י ספקים שונים בבתיה"ס התיכוניים בעיר.
הביקורת מצאה כי הוא סיפק לעירייה באמצעות חברה פרטית שבבעלותו, קורסי תגבור לבגרות בהיקף כספי של 3.5 מיליון ש"ח. אנשי מינהל החינוך אמרו למבקר העירייה כי ההתקשרות עם החברה שבבעלות עובד העירייה נעשתה מאחר והאיכות של החברה גבוהה. מבקר העירייה קבע כי מדובר בניגוד עניינים וההתקשרות עם חברתו של העובד הופסקה.
ניגוד עניינים נוסף שמצא מבקר העירייה, אף הוא במינהל החינוך, היה של מנהל מחלקה שהיה ממיסדיה של עמותה הפועלת בתחום החינוך ואף עמד בראשה, כאשר בני משפחתו הועסקו בה וקיבלו שכר.
המנהל נהג לשבץ תלמידים בעלי צרכים מיוחדים בגנים שמפעילה העמותה שבראשה עמד. עבור כל ילד ששובץ, העבירה העירייה לעמותה אלפי שקלים בשנה. בסך הכל העבירה העירייה לעמותה 2.2 מיליון שקל בין 2005 ל-2015. בנוסף, אותו עובד היה מראשי עמותה שהקימה והפעילה בית כנסת בעיר, וקיבלה כספי תמיכה מהעירייה. בניגוד להסכם שחתמה עם העירייה, חלק מהמבנה שברשותה הושכר לגורם מסחרי.
יותר מזה, לאחר שב-2008 נפתח לעמותה תיק בגין שימוש חורג – בשל הפעלת חנות בגדים במבנה – הטיפול לא התקדם לכדי הגשת כתב אישום.
דוח הביקורת על מרכז כיוונים
מבקר העירייה קבע כי לאחר מעבר מרכז כיוונים למבנה החדש ברובע הסיטי, ירדו היקפי פעילות. בין 2012-2015 ירדה כמות הפונים לייעוץ ב"כיוונים" ב-29% והייעוצים ירדו בחצי בכל מה שנוגע להשכלה גבוהה. כמות הפונים לקבלת הלוואה למימון הלימודים ירדה: מ-441 בתשע"ג ל-354 בתשע"ה.
על בניית המבנה כתב המבקר כי הקמת המבנה החדש והיפה תוכנן לעלות 6.7 מיליון שקל ובפועל עלה כמעט כפול. למרות זאת, נמצאו ליקויי נגישות רבים – כמו היעדר מקומות חניה לנכים, גובה מאחזי יד והתאמת חדרי השירותים – דבר שהביא לכך שנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מגבלויות במשרד המשפטים שערכה במקום ביקורת, הגישה התראה לפני תביעה. בדצמבר אותה שנה נמסר שהליקויים תוקנו.
המבקר מצא שחלק גדול מהמרכז אינו מנוצל: חדר הקפיטריה שעומד ריק ואינו בשימוש והאודיטוריום, שנעשה בו שימוש מועט, ובסופו של דבר המרכז אינו די פעיל, תוסס ומהווה אבן שואבת לצעירים. לדעת אנשי הביקורת, עדיף היה להכפיף את המרכז ישירות לראש העיר.
אחד היעדים שנקבעו למרכז "כיוונים" עם הקמתו, היה מניעת הגירה שלילית של צעירים. הביקורת גילתה – למעשה דבר שהוא ידוע – שבשנים האחרונות סובלת אשדוד מעזיבה גדולה מאוד של צעיריה, כך שהרבה יותר צעירים עוזבים את אשדוד מכאלה שעוברים להתגורר בה. בין 2010 ל-2013 עזבו את העיר כ-6,000 צעירים, באותו זמן עברו אליה כ-4,100.
"על העירייה ליזום פעולות במטרה למצוא פתרונות דיור ותעסוקה הולמים, שיאפשרו לצעירים ילידי העיר לבנות בה את עתידם" כותב המבקר בדוח.
תקציב הפעילות של מרכז כיוונים עמד ב-2015 על 250 אלף שקל, נתון הנמוך פי ארבעה מהתקציב של מרכזים דומים בבאר שבע וברחובות. בנוסף, הבדיקה גילתה שבשלוש השנים האחרונות נבלמה העליה בכמות הסטודנטים האשדודים ואף חלה ירידה של 4% במספרם.
ביקורת בחופים
המבקר קובע שבשיא העונה, בחוף הנפרד יש צפיפות אדירה של אלפי מתרחצים, הבאים מהעיר ומרחבי הארץ, התחומים משני הצדדים בחומות, ובמצב זה היכולת של המצילים לאתר טביעות ולהציל – מוגבלת מאוד. לדברי המבקר, יש לשקול הגבלת כמות המתרחצים בחוף.
בנושא החניה בחופי הרחצה, מבקר העירייה המליץ לגבות תשלום מתושבי חוץ על חניה. ראש העיר קיבל את המלצתו ומנכ"ל העירייה החל לקדם את נושא גביית תשלום מתושבי חוץ.
עוד בפרק החופים, מבקר העירייה גילה כי צריכת המים בחופים גדלה משנת 2011 פי שתיים, מ-470 אלף שקל ב-2011 עד 808 אלף שקל ב-2015.