"צאו לנו מהצנרת"- הקמפיין לביטול תאגיד המים "יובלים" באשדוד
23.10.14 / 13:15
בשנים האחרונות נשמעות תלונות רבות מצד תושבים על מחירי המים, תושבים רבים טוענים שהמחירים הגבוהים נובעים מהתנהלות לקויה של תאגידי המים שקיבלו את הסמכות על שירותי המים והביוב לפני כעשור, אלי לחמני, יו"ר תאגיד המים "יובלים", הגיב למחאה ועשה קצת סדר בבלאגן...
"צאו לנו מהצנרת" הוא מאבק של תושבי העיר בתאגיד המים "יובלים". יוזמי הקמפיין, חברי תנועת "אשדודים", פתחו עמוד פייסבוק לתמיכה במאבק, שבתוך מספר ימים הגיע למאות לייקים. בעמוד הפייסבוק של הקמפיין, מצביעים יוזמי הקמפיין על החסרונות שבהפרטת שירותי המים והביוב.
-
בשנת 2001, עבר חוק להעברת הסמכויות לאספקת שירותי מים וביוב מהרשויות המקומיות ל-55 תאגידים פרטיים שונים ברחבי הארץ. מטרת החוק הייתה לייעל את שירותי המים בישראל
ולאפשר לתושב שירותים יעילים, נוחים ואף זולים יותר מאשר היו תחת הרשויות. בפועל, על פי נתונים של תנועת "אשדודים", תחקירים של "ערוץ 10" ותלונות של תושבים, נראה כי בפועל, העברת הסמכויות לידיים פרטיות רק פגעה בשירות לתושבים הסובלים מתעריפים גבוהים יותר שלטענתם נועדו להגדיל רווחים של גורמים כאלה או אחרים ומי שנפגע מכל המהלך הוא האדם הפשוט שמשלם יותר על המים.
-
במסגרת הקמפיין שיזמו חברי תנועת "אשדודים", מוזמנים תושבי העיר להצטלם לצד שלט המבקש: "צאו לנו מהצנרת"- יוזמי הקמפיין מצפים להגיע לכמות גבוהה של תושבי שיזדהו עם המהלך שמטרתו להחזיר את הסמכויות לרשויות המקומיות ולבטל את תאגידי המים.
-
ד"ר אלי נחמני, יו"ר "יובלים", הגיב למחאה:
"יוזמי המחאה צודקים שתעריפי המים עלו אבל זה לא בגלל התאגידים, זה בגלל התנהלות של המדינה שיצרה את מדיניות התאגידים כדי שהיא תגזור קופון, מחיר הקנייה נקבע על ידי רשות המים ומחיר המכירה גם כן נקבע על ידי המדינה. כשהמים נמכרו על ידי העירייה לא היה חוק המחייב גביית מע"מ וכעת המדינה מחייבת בגביית מע"מ ותשלומי מיסים בניגוד לעבר. אני מסכים שהמחירים צריכים לרדת אבל צריכים לפנות למדינה ולמדינה נוח עם העניין הזה שהקמפיינים הללו מופנים לתאגידים ולא אליהם".
על הטענות לגבי השירות של תאגיד יובלים הגיב לחמני: "אני כיו"ר "יובלים" יכול להגיד, שאני באופן אישי עושה הכל בכדי לדאוג לתושב, אנחנו הולכים להשקיע קרוב ל-50 מיליון שקלים בתשתיות חדשות וביניהן, תוקם מערכת ממוחשבת דרכה כל תושב יקבל נתונים ישירות לנייד במקרה של צריכת יתר ובמקרה של חריגה, התושבים יוכלו לעקוב אחרי החשובונות שלהם ולהתנהל בצורה נבונה יותר. "יובלים" הינו תאגיד יעיל, תמיד יש מקום לשיפור ואנחנו פועלים תמיד לשיפור השירות".
-
תגובת תנועת אשדודים:
"זו לא הכנרת המתייבשת או ההשקעה במתקני התפלת מי ים, הסיבה העיקרית להתייקרות היא הקמתם של תאגידי המים הנפרדים מהרשויות המקומיות. מאז הקמת תאגידי המים, כולנו משלמים יותר בעשרות אחוזים (בין 5% ל8% בכל שנה) למה משמש הכסף? תוספת 18% מע"מ במעבר לתאגיד ותוספת לבניית מנגנון- שכירת משרדים, העסקת מנהלים, פקידים, מזכירות, ציוד, תקשורת ומחשבים, כלי רכב ועוד. כל זה דורש מימון. כך שבעוד שאנחנו משלמים כמעט 9 ש"ח על קוב בממוצע, בנשר לדוגמא (בה אין תאגיד מים) משלמים רק 5.5 ₪, אם לפחות היה התשלום המוגזם שכולנו מעמיסים על חשבון הבנק שלנו מביא שירות טוב יותר, או שיפור משמעותי בתשתית אז אולי כל העניין היה משתלם. אבל אנחנו פשוט משלמים הרבה יותר על אותו שירות ובמקרים מסוימים אף גרוע ממנו. חייבים לבטל את תאגידי המים."