פרשית השנה באשדוד משאירה שאלות רבות - מדוע למרות העדויות הקשות, הקצין ברכה קודם לאחד הבכירים שבמשטרת ישראל ?
27.09.14 / 22:35
לפחות חמישה אנשים העידו במשטרה כי היו מעורבים או ידעו ממקור ראשון על כספי תמיכות בסכומים לא מבוטלים אשר הועברו מהרב פינטו במעטפות לתנ"צ אפריים ברכה:
בניהם - קצין האף.בי.איי וניצב בדימוס אריה עמית. חרף כל העדויות, הקצין ברכה זוכה לתמיכה גורפת במשטרה ואף מונה למפקד יאח"ה, אחד התפקידים הרגישים ביותר מבחינת טוהר המידות.
העסקה שנרקמה בין הפרקליטות לרב פינטו, מסייעת לרב לחלץ רעייתו ממבוכה פלילית גדולה שתחמיר עוד יותר את בריאותה הרופפת....אבל האם העסקה הזו נועדה לחלץ ממבוכה גדולה גם את קצין המשטרה ברכה, ראש היחידה לחקירות הונאה בלהב 433?
המשטרה והפרקליטות לחצו על הרב לחתום על עסקת טיעון, שתוצאותיה - מניעת הליך משפטי בו ייחשפו עדויות על הקשרים בין הרב לבין התת הניצב.
סימני השאלה מעסקה זו רק גדלים ומתרבים.
חמישה עדים הצהירו כי ידוע להם שהרב פינטו נתן סכומי כסף לא מבוטלים חת ניצב ברכה במעטפות.
כמו כן על פי עדותו של אברהם ישראל, מנהל עמותת חזון ישעיה, תנ"צ אפרים ברכה גם ייעץ לרב ולמנהל העמותה באשר לעסקה שבוצעה בעמותה. בדיקת פוליגרף שנערכה למנהל העמותה, מעידה כי אכן - תנ"צ אפרים ברכה, העומד כיום בראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, עמד בקשר הדוק ביותר עם הרב יאשיהו פינטו, ואף ייעץ לרב ולמקורביו, כמו גם לאברהם ישראל, באשר לעסקות שבוצעו ולכספים שהוצאו מעמותת חזון ישעיה.
הייעוץ ניתן באופן שוטף ובזמן אמת, עוד בטרם הוצאו הכספים, ולאחר מכן בוצעו אותן משיכות כספים שנחשדו מאוחר יותר כעבירה.
משיכות כספים אלו שבוצעו ב-2011, נחקרו על-ידי המשטרה - בחשד שהוצאו במרמה.
חקירה זו היא שהחלה את מה שמכונה היום: פרשת פינטו. הרב פינטו כפר בכל הטענות שהועלו נגדו, וגילה בחקירתו, להגנתו, כי תנ"צ ברכה, העוסק בחקירות מורכבות, נתן הכשר לקבלת הכספים מעמותת חזון ישעיה, וכי ברכה ייעץ ואמר שאין מדובר בעבירה ורק לאחר מכן נמשכו הכספים. הרב פינטו גילה עוד, כי בשיחה שהתקיימה השתתפו גורמים נוספים, ששמעו את פרטי השיחה ואת עצתו של ברכה.
על פי מחנה פינטו- הפרשה התפוצצה לאחר שנודע לברכה כי הרב דיווח על הקשרים עימו לאף.בי.איי במסגרת חקירת התלונה שהגיש נגד חבר הקונגרס הרפובליקני, מייקל גרים.
לפי אותה תיאוריה, ברכה לא חיכה שידפקו לו על הדלת אלא יזם את המהלך שהוביל להצעת השוחד שתועדה.
דברים ברוח זו נמסרו ליועמ"ש וינשטיין אבל הם סולקו מהשולחן עם הסכם הטיעון.
אחיו של הרב, מנחם םינטו מעיד:
"נכחתי בפגישות של הרב עם אנשי אף.בי.איי, שבהן הרב החמיא לברכה ושיתף אותם בנאיביות בקרבה אליו. בהמשך הוא דיווח להם שהוא גם תומך כלכלית בברכה, ואז הם ירדו לשורש העניין הזה, והציעו לו לעדכן בכך את נציג משטרת ישראל בארה"ב, שהיה לא אחר מאשר הקצין המודח מנשה ארביב. הם המליצו לרב לעשות כן - "כדי שלא יהיו לך בעיות".
הסוכנים הפדרלים זכרו היטב שהרב שיתף אותם בעניין העזרה לברכה. הם שאלו האם ארביב עדכן את הממונים עליו, שהרב דיווח לו על ברכה?"
בתקופת החקירה, ברכה היה סגן ראש יאח"ה, ראש חטיבת החקירות במטה הארצי ואפילו מפקד יאח"ה. לקראת סיומה של החקירה ארביב מונה למפקד להב 433.
העובדות שלא במחלוקת:
100 אלף פרנקים שוויצרים הועברו מהרבנית פינטו לידיה של הגברת ברכה. (השאלה היחידה היא - למה?)
מתצהיר שהגיש ב-2 לאוגוסט 2013 הסוכן המיוחד פיזאנו, קצין ממונה ביחידה C-34 של משרד האף. בי. איי בניו יורק עולה כי: בחודש מאי 2012, הרב פינטו דיווח לו שהוא העביר כספים לברכה במספר הזדמנויות".
תנ"צ אפריים ברכה היה בשר מבשרה של קהילת "שובה ישראל", ושבמסגרת הזו הקצין הבכיר זכה לקבל תמיכה רוחנית ( השאלה היא האם גם לתמיכה כלכלית).
לפחות חמישה אנשים העידו כי היו מעורבים או שידעו ממקור ראשון על כספי תמיכות בסכומים לא מבוטלים אשר הועברו בשנים האחרונות מהרב פינטו במעטפות לברכה והם:
הרב עצמו, קצין האף.בי.איי פיזאנו, מבכירי מפקדי משטרת ישראל לשעבר, ניצב אריה עמית - שסיפר כי הרבה לפני התפוצצות הפרשה הרב עצמו אמר לו שהוא מסייע בכסף לקצין המשטרה. עוד העידו על כך - שניים מעוזריו של הרב.
על פי העדות של הרב מנחם פינטו שנחשפת עכשיו:
"הקצין ברכה היה נוהג ללוות את הרב בשדה התעופה בעת שהיה נוסע לחו"ל. בחלק מהפעמים הייתי נוכח בעצמי, הוא היה בא עם הרכב המשטרתי שלו עד לאזור הטיסות היוצאות. אנחנו היינו עומדים בחוץ והייתי רואה אותו נכנס לרכב של הרב, מסתודד עם הרב, מנשק את ידו ויוצא בהכרת תודה. מאוד היה ברור לי מה התרחש ברכב, הוא קיבל שם כסף. אני וכל הסביבה הקרובה ידענו מי אחראי לארגן את הכסף ומי היה אחראי להביא את הכסף לרב, כדי שהרב ימסור אותו לברכה.
אפריים ברכה היה למעלה מ-10 שנים בן בית. אחד שמאוד אוהב את הרב, שמכבד אותו. הכי הרבה אני זוכר איך הוא נהג להביע דאגה לבריאות הרב והרבנית, 'העיקר שישמרו על הבריאות', היה ביטוי שהיה שגור על פיו במין דאגה כזו, 'אולי שהרב ייסע פחות? שהרב יטוס פחות', ממש התייסר. הייתי רואה אותו הרבה בפמליה של האנשים הכי קרובים, הוא היה חלק מהסביבה הקרובה, אכלנו יחד באותו שולחן באירועים של הישיבה כמו הכנסת ספר תורה במלון הילטון, והיו עוד כמה פעמים בהילטון, הוא ישב איתי באותו שולחן, כיסא או שניים הפרידו ביננו, וניהלנו כולנו שיחות באווירה משפחתית ממש שבהן הוא היה משתף את הנוכחים בנושאים שהוא מטפל כגון - חקירת הירשזון. בשיא החקירה הוא סיפר את פרטיה, בנוכחותי ובנוכחות אחרים.
גם בפרשת הולילנד הקצין הבכיר ברכה סיפר פיקנטריה. בזמן אמת שמענו ממנו דברים שהיו נסתרים מהציבור הרחב. אותו דבר בפרשת דוד וענונו מרשות המסים. כמי שהיה קרוב לרב הייתי יכול לעמוד צמוד לחדר ופשוט להקשיב לו משתף את הרב.
בשנים האחרונות היו לו גם בעיות אישיות שהיה פורס בפני הרב, שדיבר על קשר רגשי שמתפתח ביניהם, הרב היה אומר 'אפריים בוכה לי'. ברכה טען מצברים אצל הרב, וידע להחזיר לו. כאשר הרבנית היתה חולה מאוד ברכה תמך בה בעשרות טלפונים ביום, והייתי נוכח בחלק מהשיחות האלה, ברכה ממש סעד את הרבנית.
ברכה כחלק מהקהילה כרך את החיים שלו בשלנו ובסיטואציה הרגישה הזו שברכה נקלע אליה הרב גם התחיל לתמוך בו כלכלית".
על עסקת הטיעון:
לטענת הרב מנחם פינטו - הרב נאלץ לחתום על העסקה כדי לגונן על רעייתו שנמצאת בשנים האחרונות במצב נפשי מאוד קשה:
"אי אפשר לגרור אותה למשפט כזה במצבה, הרב לא ייקח צ'אנס לסכן את חיי אשתו".
על הטענה כי הפרקליט המלווה אלי שורץ לא חתם על עסקת הטיעון וכתב האישום המרוכך אומר הרב מנחם:
"אלי שורץ הוא חבר קרוב של ברכה, שעבר איתו כברת דרך בחקירת השר אברהם הירשזון. עם כל הרקע של התיק הזה, כפרקליט מלווה נטול פניות הוא היה צריך לשלוח את החקירה הזו למח"ש, בדיוק כמו עם ארביב, אבל הוא העדיף לקבל את הגרסה של ברכה והתייצב על רגליו האחוריות".
נושא ברכה לא התנהל בצורה ישרה והגונה טוען אחיו של הרב- "בלשכת היועמ"ש הסתפקו כנראה במה שנקרא בירור פנימי, אבל ברגע שהגיע הדיווח מהאמריקאים הם היו חייבים להעביר למח"ש את התיק.
אני נחקרתי אז בחשד לשיבוש מהלכי חקירה ונשאלתי מה ידעתי על היחסים של הרב עם ברכה. חקר אותי רפ"ק אסף וולפיש מיאח"ה, שהיה כפוף לארביב, ובעקיפין גם לברכה. זו הייתה חקירה שחוקריה זיהמו אותה, זו לא הייתה חקירה סטרילית.
דעתנו, שלא התקבלה, היא שחקירה כזו הייתה צריכה להתבצע במח"ש, שהרי קצין המשטרה הוא המתלונן הראשי אבל גם הנילון. אם התיק היה נחקר במח"ש, התמונה הסופית הייתה אחרת".
תגובת המשטרה:
"מדובר בטענות חסרות שחר כנגד תנ"צ אפרים ברכה המוכחשות מיסודן. תנ״צ ברכה חשף את החשדות כנגד הרב פינטו ובשום שלב לא עלו כנגדו חשדות בתיק, כפי שהבהיר גם היועץ המשפטי לממשלה. תנ״צ ברכה הינו קצין ישר דרך ועתיר זכויות אשר מילא בהצלחה שורת תפקידים ארוכה בליבת העשייה של משטרת ישראל, וכל הטענות הנוגעות אליו נבחנו ונשללו על ידי הגורמים הבכירים ביותר במערכת האכיפה והמשפט.
תנ"צ ברכה עדכן בשעתו את מפקדיו בזמן אמת על הצעת השוחד שקיבל ובהנחייתם פעל מול הרב פינטו לצורך איסוף ראיות בחקירה זו".
תגובת הפרקליטות ומשרד היועץ המשפטי לממשלה:
"במסגרת חקירת תיק השוחד שביקש הרב פינטו לתת לתנ"צ אפרים ברכה, התבררו גם טענות בקשר למערכת היחסים בין פינטו לברכה, וכן התקבל לבקשתנו חומר מרשויות חקירה בארה"ב. המידע הרלוונטי לנטען, אשר היה מצוי בתיק החקירה בעת הרלוונטית, עמד בפני מקבלי ההחלטות קודם למינויו של תנ"צ ברכה לתפקיד ראש יאח"ה, נבחן אל מול ראיות אחרות בתיק, ונשקל במסגרת בחינת המינוי. לבסוף, הוחלט כי לא נמצא שנפל בהתנהגותו של תנ"צ ברכה פגם שהיה בו כדי למנוע את מינוי לראש יאח"ה".