שלוש נשים מאשדוד יזמו את ערב "קוקטייל המדע הראשון של תושבי אשדוד" שיתקיים היום
03.03.14 / 07:02
מה התכניות שלכם הערב? שלוש נשים תושבות אשדוד עומדות מאחורי ערב קוקטייל מדעי לתושבי אשדוד, במהלכו יתקיימו הרצאות קצרות של 18 דקות כל אחת בסגנון TED. שרון מרק מיוזמות הערב המשותף לעיריית אשדוד, מרכז למחוננים ומרכז כיוונים, מזמינה אתכם הערב למקיף ז', שעה 19:30. הכניסה חינם. שווה!
מה התוכניות שלכם לערב זה? שרון מרק, יו"ר פורום המאה לקידום מצויונות באשדוד; נונה אלטמן מור, מנהלת מרכז הצעירים "כיוונים"; וד"ר ציפי בבצ'יק, מנהלת מרכז מרו"ם למחוננים ומצטיינים, סידרו לכם ערב מהסרטים שיתקיים במקיף ז' באשדוד.
המדובר בערב קוקטייל מדעי לתושבי אשדוד, במהלכו יתקיימו שלוש הרצאות קצרות בסגנון כנסי TED. ההרצאות יועברו על ידי שלושה אקדמאים תושבי אשדוד בנושאים מדעיים:
סודות ההצפנה
מישל נניקשוילי, דוקטורנט, תושב העיר אשדוד
מהי הצפנה ומהו כתב סתרים? מדוע ואיך כולנו משתמשים בהצפנה כל יום? כיצד הצליחו היוונים הקדמונים לשלוח פקס? מהי מכונת האניגמה וכיצד הצליחו בעלות הברית לנצח את גרמניה במהלך מלחמת העולם השנייה?
טיפול בגידולים סרטניים באמצעות מולקולת כלורופיל
ד"ר דינה פרייס, תושבת העיר אשדוד
כלורופיל הינו חומר האחראי ליצירת חמצן המאפשר חיים על כדור הארץ. החמצן מיוצר בתהליך שנקרא פוטוסינטזה בו קולט הכלורופיל את אנרגיית השמש כמעין אנטנה קטנה. כיצד ניתן לנצל את התכונות הייחודיות של כלורופיל לחיסול גידולים סרטניים בבני אדם? ואיך הופכים רדיקלים חופשיים מאויבים לחברים?
אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו
ד"ר לארה גולדנברג, תושבת העיר אשדוד
מדוע השתמשו בעת העתיקה בחומרים מעוררי הזיות? מהו הקשר לסמים הקיימים כיום? ועד כמה שתיית אלכוהול היתה נפוצה באותה עת?
אחת הדרכים ללמוד על אורח החיים בעולם העתיק היא באמצעות קנקנים וכלי חרס מאתרים ארכאולוגים. בעזרת שיטות כימיות מתקדמות ניתן לעתים לזהות שיירים אורגניים ששרדו בתוך דפנות הכלים ולהבין למה שימשו כלי החרס. הממצאים (המפתיעים עד מאוד לפעמים…) שופכים אור על חיי היום יום, המסחר, התרבות והפולחן בעת העתיקה.
הכניסה לערב המרשים בתוכנו היא בחינם!
שרון מרק, אקדמאית תושבת אשדוד, לומדת באוניברסיטת תל אביב לתואר שלישי וחוקרת את נושא המודעות הסביבתית של תושבי אשדוד. היא מוכרת לרבים בעיר מעבודתה בעבר באיגוד ערים לאיכות הסביבה באשדוד, ותחת אחריותה התנהל מהפך המיחזור באשדוד.
על מה שהוביל אותה להקים את פורום המאה ולקדם את השיח האקדמי בעיר, כתבה מרק בבלוג שלה: " כל עניין הקמת "פורום המאה-לקידום המצוינות באשדוד" עלה כשהחלו לצוץ בראשי שאלות כמותיות ומהותיות על האוכלוסייה המרכיבה את העיר, בעיקר כמה דוקטורנטים (סטודנטים לתואר שלישי) קיימים באשדוד, מה מספרם של בעלי תואר שלישי בעיר (ד"ר ופרופ') ומי מהם, אם בכלל, חוקר את אשדוד על תחומיה וגווניה".
בעקבות ההירהורים בראש, יצאה מרק בקריאה בעיתונות המקומית, לאקדמאים בני העיר בדבר הקמת הפורום ואט אט היא החלה לקבל הודעות מייל מתושבים אשר מעוניינים לשמוע יותר ולהצטרף. "לא עשיתי עם זה רבות עד שקיבלתי פניה מד"ר ציפי קווה-בבצ'יק, מנהלת מרכז מרו"ם באשדוד", מספרת מרק. "נפגשנו והיא הציעה לצרף אלינו לצוות החשיבה המצומצם פרופ' יקר ומוערך, תושב אשדוד המועסק באוניברסיטת בן גוריון בנגב. הפגישות המשולשות היו פוריות וחשובות, ניסחנו את מטרות הפורום כפי שראינו בעיני רוחנו וכשהיינו מגובשים דיו, זימנו את אותם אנשים שפנו אלי לראשונה למפגש חגיגי בחדש הישיבות של מרכז מרו"ם".
על המפגש האקדמי הראשון שהתקיים בחדר הישיבות של מרכז מרו"ם, מספרת מרק: "המפגש הראשון לא נחל הצלחה. החברים החדשים לפורום ביקשו להיות שותפים לבניית סדר היום ומטרות הקבוצה. הסכמנו בשמחה ויחד החלנו בתהליך חשיבה משותף בליווי יועצת מרכז מרו"ם. התחלנו בברור הערכים המובילים אותנו כי כשיודעים מה ולמה, כל "איך" אפשרי".
בקבוצה החליטו על שלוש תחומי פעילות עיקריים, אחד מהם הוא חיזוק הקשר בין המדע לקהילה. במסגרת הפעילות לחיזוק הקשר הוחלט על קיום הקוקטייל המדעי לתושבי אשדוד. שלושה מחברי הקבוצה ירצו בהתנדבות ובשמחה על תחום מחקרם, באופן ידידותי ונהיר לקהל הרחב.
שרון מרק: "זה נכון שקודם נבנה כאן נמל ובעקבותיו עיר. אבל מאז ועד היום קרו עוד כמה וכמה דברים טובים, משמעותיים וחשובים פה. למשל, מסתבר שיש לנו קהילה מדעית ענפה, מומחים כל אחד בתחומו בארץ ובעולם-והכוונה לחוקרים, ד״ר ופרופ׳ ובעלי תפקידים באוניברסיטות ומוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל.
מחר תוכלו לפגוש אותם בקוקטייל המדעי הראשון. ללא תשלום. בואו להכיר".
ערב הקוקטייל יתקיים במקיף ז' באשדוד (לא במרכז כיוונים, כפי שפורסם תחילה). תחילת הערב 19:30 בקוקטייל והכרות.