ד"ר לסרי יוביל את המערכה נגד 'היטל הבצורת'
13.08.09 / 10:14
בעקבות התנגדותו של ראש העיר להיטל הבצורת הוא יפעל גם 'פורום ה-15' לעצור את ההיטל . ד"ר לסרי: "אני סבור שהתושבים אינם אמורים לשלם בכספם על מחדל של הממשלה". והפתרון האשדודי: התושבים יקבלו ספחים לתשלום, אך 'היטל הבצורת' יגבה בנפרד ולא תופעל לגביו אכיפה
בימים הקרובים יקבלו תושבי אשדוד מכתב מראש העיר, שיצורף לחשבון המים הדו חודשי. במכתב חוזר ומצהיר ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, על התנגדותו העקרונית לגביית 'היטל הבצורת' שבו הוא רואה משום "הכנסת יד של הממשלה לכיסי התושבים לאחר שהממשלה כשלה בטיפול במשבר המים" – עמדה שאותה הוא משמיע מעל כל במה אך בנוסף הוא עומד לנקוט במעשים כדי לעצור אותה.
במכתב מבהיר ראש העיר כי "החל מיום 15 ביולי 2009 נאלץ כל אחד מאיתנו לשלם מס בצורת בנוסף לכל המיסים וההיטלים שאנו נדרשים להם. במסגרת חוק ההסדרים החליטה ממשלת ישראל להכניס פעם נוספת את ידה לכיסי התושבים ולהטיל עלינו היטל צריכה עודפת אשר לטענתם יביא לפתרון משבר המים הקיים בישראל. אותו משבר מים אשר כל ממשלות ישראל כשלו בטיפול בו ועתה מאלצים אותנו התושבים לשאת בעול המדינה בצורה שאינה שוויונית ואשר לא בהכרח תשיג את המטרות לשמה נועד מס זה בחוק".
"ברצוני לעדכן אתכם", מסיים ראש העיר את האיגרת הבלתי שגרתית, "כי אני מתכוון להמשיך ולפעול על מנת לנסות ולשנות את עמדת הממשלה. אך במקביל, לצערנו הרב אנו נאלצים כעיר וכמדינה שומרת חוק, לפעול בהתאם לקביעת המחוקק בתקווה שבמהרה ישכילו מקבלי ההחלטות ויבטלו מס זה".
אך ראש עיריית אשדוד אינו מסתפק רק במילים. כפי שהצהיר בישיבת המועצה האחרונה, עומדת העיר אשדוד להוביל את המערכה נגד היטל הבצורת. העובדה לכשעצמה מפליאה שכן תושבי העיר, הנחשבת לאחת המבוססות בארץ, לא יפגעו מההיטל כפי שיפגעו ממנו תושבי ערים אחרות שראשיהן משום מה לא השמיעו קול בעניין. באשדוד, מכל מקום, יקבלו התושבים החל מהשבוע חשבון מים שונה מזה שיגיע לתיבות הדואר של יתר אזרחי ישראל.
בחשבון תתבצע הפרדה בין תשלומי המים הרגילים לבין היטל הבצורת. המטרה היא שהתושבים יתבקשו לשלם את ההיטל אך העיריה לא תבצע כל פעילות אכיפה על מנת לגייס את התשלומים, וזאת בניגוד לתשלומי המים שלגביהם תימשך האכיפה כרגיל. "אנו לא נהיה בשום אופן צינור לגביית ההיטל שחוקיותו עומדת בספק", אמר ראש העיר, ומסתבר שהוא החליט ללכת עד הסוף עם ההצהרה.
בראיון לעיתון החרדי 'המודיע' מבהיר ד"ר לסרי כי הוא משוכנע שההיטל נולד בחטא, ומשום כך אין סיבה שתחייב את הרשויות לאכוף את גבייתו: "העיריה לא תפעל לאכוף את ההיטל ואני מניח שאיש לא ציפה שנעשה זאת. אנו נעשה את המקסימום שהחוק מאפשר לנו לעשות והוא לעשות הפרדה בין הצריכה להרגילה למס הבצורת, כאשר באמצעות ההפרדה אני מבקש בעצם להטיל את האכיפה על המדינה. הממשלה החליטה לגבות את מס הבצורת – אז שהיא תעשה את הגביה, לא אנחנו".
החוק אינו מחייב את הרשויות להפעיל גביה?
"גביה כן, אכיפה לא. במכתב שאותו העברתי לתושבים אני מצהיר שכשומרי חוק על התושבים לשלם את המס שאותו קבע המחוקק, אך זהו המקסימום שבדעתי לעשות. העיריה תעביר את הכספים שיגבו לידי האוצר, אך לא מעבר לכך. לעצור את אספקת המים לדיירים ולעקל נכסים רק למי שלא שילם את המס? סליחה, את זה אין בדעתי לעשות".
מהי, באמת הסיבה להתנגדותך הנחרצת להיטל מס הבצורת?
"הסיבה פשוטה. אני כיהנתי בעבר כחבר כנסת והייתי חבר במספר וועדות שם התריעו – לפני יותר מחמש שנים! – על המצב הנורא שבו נמצא משק המים. בשעתו הצביעו על מספר פתרונות שעל הממשלה היה לקדם אותן כמו להקים מפעלי התפלה ואגירה , יבוא מים ועד, כאשר מאחורי כל ההצעות הללו עמדו מומחים שמצד אחד התריעו ומצד שני קבעו שהפתרונות הללו נחוצים והם יספקו את הפתרון. הדברים גובו במחקרים, בהמלצות ובמסקנות שקבעו חד משמעית כי יש לקדם את הפתרונות הללו. אך בממשלה בחרו להתרשל, להתעלם ולהזניח את משק המים למרות חשיבותו. אז הסתפקו בהצהרות ועכשיו מתבקשים האזרחים לשלם את מחיר המחדל. איני חושב שיש לכך הצדקה".
ראשי הערים יפנו לבג"ץ
אין זהו המישור היחיד בו תתנהל המערכה. בישיבת פורום ה-15, בו חברים חמישה עשר ראשי הערים הגדולות בארץ ואשר בראשו עומד ראש עירית ת"א רון חולדאי, השמיע ראש עיריית אשדוד דברים קשים נגד היטל הבצורת וקבע כי על הרשויות להתאחד נגדו ולפעול לביטולו. מי שיצא נגד ראש העיר היה ראש עיריית גבעתיים שקבע כי ההיטל הוא צעד נכון.
אולם בסופו של דבר השתכנעו החברים מדבריו של לסרי ובימים האחרונים קיבל הפורום עמדה רשמית לפיה יש לעצור את ההיטל. ולא מדובר בנייר עמדה שיעלה אבק: בפורום מתכוונים להגיש עתירה לבג"ץ נגד ההיטל בטענה שאזרחים אינם אמורים לשלם מכספם מחדל ואוזלת יד של הממשלות הקודמות.
"שלא נטעה", מסיים לסרי, "מצב המים בכי רע, ואין ספק שעל כל תושב ואזרח לגלות אחריות לאומית ולצמצם את צריכת המים בביתו ככל האפשר. אך מכאן ועד לממן מכספם של האזרחים את תיקון הנזק של מי שבחרו להסתפק בהזנחה – הדרך ארוכה".
באדיבות: ישראל הרשקוביץ, "המודיע".