רוקדים עם דולפינים: מתחילת החודש 34 תצפיות של דולפינים מול חופי אשדוד (וידאו)
22.05.19 / 20:37
חודש מאי עוד לא נגמר וכבר קיבלנו 34 דיווחים על דולפינים לאורך כל קו החוף (הים התיכון). בשנה שעברה בחודש מאי קיבלנו 16 דיווחים חודשי מאי בשנים האחרונות אלו היו הדיווחים. הריבוי בתצפיות השנה יוצא דופן בזכות כל הימאים המדווחים באופן שוטף לחוקרים במחמלי
הבוקר רביעי עוד בוקר של תצפית דולפינים במסגרת סקר משותף עם המרכז לחינוך וספורט ימי אשדוד.
מערבית לאשדוד החוקרים בילו איתם בדרך דרומה לשמורת אבטח. סיכום של 20 שנות מחקר ארוך טווח של חוקרי מחמל"י ואוניברסיטת חיפה, מלמד שהדולפינים החופיים בים התיכון של ישראל:
דולפינן מצוי
שם באנגלית: Bottlenose dolphin
שם מדעי: Tursiops truncates
נצפה לאורך כל חופי ישראל, לרוב בין עומקים של 30-50 מטר למרות שלאחרונה התקבלו מספר תצפיות שהיו רק כמה מאות מטרים מהחוף! (נתניה, הרצליה, פולג).
גודל הלהקה הממוצע בישראל 5-7 פרטים, והאוכלוסייה מוערכת להיות כ350 דולפינים שחיים בחופינו באופן קבוע. אורך חייו של הדולפינן המצוי כ-40 שנה, והנקבות ממליטות גור יחיד, אחת ל-3 שנים.
דולפין מצוי
שם באנגלית: Common dolphin
שם מדעי: Delphinus delphis
נצפה בעיקר מול חופי אשדוד ואשקלון, לרוב בין עומקים של 20-30 מטר, וגודל הלהקה לרוב בין 10 ל-20 פרטים. זהו דולפין קטן יותר ואקרובטי יותר מהדולפינן המצוי, צבעו כהה יותר ויש לו כתם צהוב בשני צידי הגוף.
חוקר מחמלי וסטודנט לדוקטורט בחוג לביולוגיה ימית ותחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה, יותם צוריאל החל השנה מחקר חדש אקוסטי מרתק, והוא נמצא בתחילת הדרך ועוד צפוי לו המשך של כשלוש שנים.
יותם וצוות תחנת מוריס קאהן לחקר הים התקינו 3 מקלטים אקוסטיים מיוחדים להקלטת דולפינים בים- המקלטים הונחו מתחת למים באכזיב, בשדות ים ובאשקלון.
בעומק של כ 30 מטר, המקלטים מתעדים את הקולות שהדולפינים משתמשים בהם להתמצאות במרחב- כמו סונר.
אחת ל-4 חודשים מוחלפים המקלטים ואנו מושכים מהם נתונים המעידים על נוכחות דולפינים באיזור המקלט.
מתוך סבב ההקלטות הראשון אנו למדים כי יש נוכחות יותר גבוהה של דולפינים באזור הדרום, בייחוד ביחס לאזור הצפון- בו יש לציין כי באופן כללי יש מעט מאוד תצפיות של דולפינים בצפון - גם ביחס למרכז ולדרום, אך גם ביחס לשנים עברו.
אוכלוסיית דולפינן מצוי שנצפתה בין עכו לראש הנקרה בין השנים 2007-2012 באופן כמעט קבוע, נעדרת מהאזור מאז שנת 2013, למעט דיווחים נדירים של דייגים באזור. התופעה מדאיגה וחוקרי מחמל"י בוחנים סיבות אפשריות.
צילם: אייל ביגל