פגיעה קשה בשירות לתושבים - להיכן נעלמו מוניות העיר?
07.12.19 / 04:36
הם היו מעצמה תחבורתית באשדוד עם כ 150 מוניות שרות, היום (מבדיקה של אשדוד נט) פועלות בעיר רק 10 מוניות שירות בלבד.
הסיבה: נהגים רבים החליטו לעזוב בשל חוסר כדאיות כלכלית ולאור הרפורמה שמשרד התחבורה מוביל לפיה הפעלת מוניות השירות תצא למכרז, מה שהוביל לתחושת חוסר ודאות בקרב הנהגים למול עתיד מוניות השירות בכלל.
גורם ותיק בתחום המוניות באשדוד: "היינו צריכים לקבל חיבוק קצת יותר מקצועי ונכון בשביל שהאזרח יקבל שירות יותר טוב"
קשה היה שלא להבחין בהידללות המשמעותית של מוניות העיר שפועלות מזה 27 שנים באשדוד.
תושבי אשדוד היו תלויים לחלוטין בשרות של מוניות העיר, בכל פינה הם העלו נוסעים לכ מקום בעיר.... אך המעצמה שהתפתחה באשדוד בעשורים האחרונים (בעקבות חולשת השרות של האוטובוסים והמחירים של מוניות הספיישל, הלכה ונעלמה בשנים האחרונות מהנוף האשדודי -
מבדיקה שערכנו במערכת אשדוד נט מסתבר כי נותרו מתוך למעלה מ 100 מוניות השרות.... 10 מוניות בלבד אשר נותנות שירות לתושבים.
על פי גורם ותיק בתחום, נהגים רבים החליטו לעזוב בשל חוסר כדאיות כלכלית ולאור הרפורמה שמשרד התחבורה מוביל לפיה הפעלת מוניות השירות תצא למכרז, מה שהוביל לתחושת חוסר ודאות לגבי עתיד מוניות השירות בכלל.
כזכור, לפני כ-3 שנים החלה רפורמה בשוק מוניות השירות בישראל על פי החלטת שר התחבורה לשעבר ישראל כץ. בכדי להציל את התחום, חברות מוניות השירות בארץ הפעילו לחץ על משרד התחבורה להעניק גם למוניות השירות סובסידיות ולכלול אותן בהפעלת כרטיס רב-קו.
משרד התחבורה נענה לבקשתם, אולם הודיע כי יפורסמו מכרזים להפעלת מוניות שירות. "בעקבות הבקשה לסבסוד" – מסביר אותו גורם, "החליט משרד התחבורה להוציא את פעילות מוניות השירות בכל עיר ברחבי הארץ למכרז, אולם התוצאה שהרבה מהנהגים, שגם כך חוו ירידה בשכר, נותרו בחוסר ודאות ובחרו לעזוב".
באשדוד אמנם טרם פורסם מכרז שכזה, אך בתל אביב ובירושלים כבר החלו התהליך, שם התברר הדבר לחברות המפעילות כלא רווחי. "המדינה שינתה את השיטה וכעת אנחנו מסבסדים אותה במקום שהיא תסבסד את התחבורה הציבורית כפי שהיא עושה עם חברות האוטובוסים" – סיפר בעבר אילן אלקובי, מנכ"ל חברת ההיסעים הירושלמית רם שן, בפורום ענף הרכב והתחבורה של דן אנד ברדסטריט ישראל.
"אף אחד לא מתעשר מהפעלת קווי מוניות שירות" – הוסיף אלקובי, "אבל בשיטה החדשה קשה מאוד אפילו להחזיר את ההוצאות, בזמן שאנחנו נדרשים לרכבים חדשים, למספר נסיעות קבוע, ולהפעלת השירות בתדירות גבוהה גם בשעות שבהן יש מעט נוסעים".
הדבר גרם לבהלה וחוסר ודאות בקרב הנהגים באשדוד ואלו כאמור החלו לעזוב אחד אחרי השני, שכן עתיד מוניות השירות וחברת המוניות בה הם עובדים שרוי בעלטה, זאת כאמור בנוסף לחוסר הכדאיות הכלכלית שגם כך ניכרה בתחום.
"למוניות השירות קשה להתמודד מול חברות האוטובוסים שמקבלות סובסידיות מהמדינה כדי לתת הנחות למשל לאזרחים ותיקים" – מסביר אותו גורם ותיק בתחום מאשדוד, "הן יכולות להעניק הנחות שכאלה וגם עושות את זה, אבל על חשבונן".
"במשרד התחבורה לכאורה ניסו לשפר את המצב, אך גרעו מכל הבחינות" – הוא מוסיף. "התוצאה שאין שירות מיטבי ומי שנפגעים מכך אלו הם התושבים. השאלה הנשאלת איפה הרשות המקומית? עיריית בבאר שבע למשל מפעילה את קווי האוטובוס הפנימיים. עיריית אשדוד יכולה לעשות אותו הדבר עם מוניות העיר".
מהרשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה נמסר:
"מוניות השירות ברחבי הארץ סבלו בשנים האחרונות מירידה בכדאיות הכלכלית וכך גם בעיר אשדוד, בשל התחבורה הציבורית הנוחה והזולה שמספק משרד התחבורה.
משרד התחבורה יזם פרויקט על פיו המדינה תאפשר שימוש במוניות השירות באמצעות כרטיס הרב-קו וזאת על מנת להפוך את השימוש בשירות לכדאי בעבור משתמשי התחבורה הציבורית. באחרונה החלו להתפרסם מכרזים להפעלת מוניות שירות, ובעתיד גם בעיר אשדוד יתפרסם מכרז להפעלת מוניות שירות.
בידי מפעילי המוניות תינתן האפשרות להתמודד במכרז כמו שאל חברות מוניות השירות שבחרו להשתתף במיזם המבורך. אנחנו בטוחים כי לאחר פרסום המכרז, יחזור שירות קווי מוניות השירות באשדוד לפעול ביתר שאת ותושבי העיר ייהנו מהשירות, תוך שימוש באמצעי התשלום הנהוגים בתחבורה הציבורית".
עד לפרסום הכתבה לא התקבלה תגובה מעיריית אשדוד לפניית אשדוד נט.