עצב גדול באשדוד: הלכה לעולמה אודליה כהן - אמא לשני פעוטות ובתו של הרב יצחק מלול
29.07.23 / 23:05
אחרי שרבים התפללו לרפואתה, במהלך השבת תש כוחה ואודליה גאולה כהן, רק בת 24 ואמא לשני ילדים קטנים, הלכה לעולמה כתוצאה מקריש דם שהסתבך בעת ניתוח שעברה
הלכה לעולמה אודליה גאולה כהן בת 24 בלבד ואמא לשני ילדים קטנים, לאחר שרבים התפללו לרפואתה בתקופה האחרונה בעקבות סיבוך של הליך רפואי ממנו נכנסה לתרדמת.
בימים האחרונים חלה החמרה משמעותית במצבה, ובמהלך השבת תש כוחה ואודליה החזירה נשמתה לבורא.
משפחתה של אודליה ז"ל מוכרת בעיר; אביה הוא הרב יצחק מלול ואמה ורד מלול מרובע ט' בעיר.
במודעת האבל שפרסמה המשפחה עם צאת השבת, נכתב:
"בלב קרוע בצער רב וביגון קודר, הננו מודיעים על פטירתה של האישה הדגולה והצנועה, רעיתי, ביתנו ואימנו, צופיה הליכות ביתה, ברוכה במעשים הטובים, אשת חיל עטרת בעלה, האמונה בה' יתברך היתה נר לרגליה כל ימיה, קבלה יסורים באהבה - מרת אודליה גאולה כהן עליה השלום".
הלוויתה של של אודליה ז"ל התקיימה הלילה בשעה 23:00 בבית העלמין באשדוד. המשפחה יושבת שבעה ברחוב נחמן מברסלב 1 באשדוד.
יהי זכרה ברוך!
מהו קריש דם, מהם הסימנים להיווצרותו והאם ניתן למנוע אותו?
קריש דם מוגדר בתור גוש מוצק הנוצר בדרך-כלל על מנת למנוע איבוד דם, במקרה שבו כלי דם נפגע ודם מתחיל לזרום החוצה. לשם כך מופעל מנגנון קרישת דם המייצר גושים מוצקים הנקראים קרישי דם.
קריש דם מסוכן: קריש דם שניתק מדופן הווריד או העורק ונודד עם זרם הדם לריאות יוצר תסחיף ריאתי, ואם הוא מגיע למוח הוא גורם לשבץ מוחי. הן תסחיף ריאתי והן שבץ מוחי עלולים להיות קטלניים. ככל שהתסחיף גדול יותר וככל שכלי הדם שנסתם גדול יותר - הנזק רב יותר.
רוב קרישי הדם אינם מזיקים, משום שמטרתם בראש ובראשונה היא כאמור למנוע דימום יתר (למשל בפציעה), אולם כאשר קריש דם נוצר באזורים מסוימים בגוף, כמו הלב או הריאות – הם יכולים לגרום לנזק משמעותי לגוף.
פקקת ורידים עמוקים מתרחשת כאשר נוצר קריש דם שחוסם באופן חלקי או מלא את זרימת הדם והיא מתרחשת לרוב ברגל או בזרוע. ישנם גורמי סיכון שונים לקריש דם, ביניהם חוסר תנועה ממושך (כמו במהלך טיסה ארוכה), קרישיות יתר בדם או פגיעה בכלי הדם.
גורמים נוספים שיכולים לתרום להיווצרות של קריש דם כוללים היריון, גיל (אנשים מעל גיל 60), עודף משקל וגורמים תורשתיים.
מרבית קרישי הדם נעלמים מעצמם, אך במקרים מסוימים הם עלולים להיות מסוכנים ביותר. כאשר קריש דם שנוצר ברגל מתנתק ונודד לאזור אחר בגוף, הוא יכול להוביל להשלכות קשות. כמו תסחיף ריאתי (קריש דם שנדד לריאות) ואף שבץ או התקף לב, במקרה שקריש הדם נמצא במוח או בלב.
מה שהופך את קרישי הדם למסוכנים במיוחד זו העובדה שלעתים קרובות קשה לזהות אותם לפני שהם מספיקים לגרום נזק. לכן חשוב להכיר את כל הסימנים האפשריים מראש.
הנה 7 תסמינים לפקקת ורידים שחשוב להכיר מראש:
יש לכם נפיחות ברגל או ביד אחת
פקקת ורידים גורמת לרגל אחת להיראות נפוחה יותר מהשנייה, במרבית המקרית, מתחת לברך. "זה מכיוון שכאשר נוצר קריש דם בווריד, דם לא יכול להגיע חזרה ללב והלחץ גורם לנוזלים להתפשט לרקמות ברגל", מסבירה ד"ר פטרישה וסאיו, מרצה לקרדיולוגיה באוניברסיטת נורת'ווסטרן למגזין Women’s Health. הרגל שלכם ככל הנראה תהיה גדולה יותר, באופן נראה לעין, אבל אם אתם לא בטוחים, קחו סרט מידה. רגל שהתנפחה כתוצאה מקריש דם תהיה בעלת היקף גדול יותר.
דופק הלב מואץ ואתם קצרי נשימה
דפיקות לב מהירות הן התסמין הנפוץ ביותר (ולעתים היחיד) לתסחיף ריאתי, מצב שבו קריש דם הגיע לריאות. "זה מרגיש שהתאמנתם, למרות שלא עשיתם פעילות גופנית", אומרת ד"ר וסאיו. כדי לפצות על קריש הדם שחוסם את הריאות, הלב שלכם עשוי לפעום מהר יותר, במטרה להכניס יותר חמצן לגוף. בבדיקה של רופא, תגלו ככל הנראה שדופק הלב שלכם עומד על יותר מ-100, כשבמצב רגיל הוא בטווח שבין 60 ל-100 פעימות בדקה.
הרגל או הזרוע חמות למגע
לפי ד"ר וסאיו, זרימת דם חלשה מהגפה ללב מפחיתה לחץ בווריד, גורמת להצטברות נוזלים ברקמות אחרות ומובילה לדלקות, אדמומיות ותחושה של חום באזור. כל הרגל תיראה אדמומית, עם נקודות חסרות צבע. אבל חשוב לזכור שישנם מקרים שבהם קריש דם לא בהכרח יגרום לאדמומיות או נפיחות.
כואב לכם ברגל או בזרוע
תסמין נוסף שנפוץ במקרים של קריש דם, הוא תחושת לחץ לא נעימה באזור (ברגל או בזרוע), כתוצאה מהיווצרות של דלקת. אמנם לא מדובר בכאב תופת, אך זה יכול בהחלט לכאוב ולהרגיש שמשהו לא תקין. במיוחד אם זה קורה בזמן הליכה. במרבית המקרים, הכאב יחמיר עם הזמן, אלא אם קריש הדם נעלם מעצמו. "מה שמתחיל כתחושת התכווצות קלה וצריבה, יכול להפוך לכאב פועם, משום שקריש הדם נעשה גדול יותר", מוסיפה ד"ר וסאיו.
כאב חד בחזה
במקרים מסוימים של תסחיף ריאתי, אתם עשויים להרגיש כאב פתאומי וחד בחזה – שכואב יותר כשאתם לוקחים נשימות ארוכות או משתעלים, מסבירה ד"ר וסאיו. חשוב לציין כי תחושה זו שונה מהכאב בחזה שחווים אנשים בזמן התקף לב, שמרגיש יותר כמו כאב עמום או לחץ, כאילו פיל יושב לכם על החזה.
אתם מרגישים שאתם חווים התקף פניקה
אם אתם מרגישים לפתע תחושת חרדה גדולה, לצד תסמינים נוספים זה בהחלט יכול להוות סימן לתסחיף ריאתי. במיוחד אם זה מגיע מלווה בסחרחורת. "זה לרוב תחושה של אסון שעומד להתרחש, כאילו אתם עומדים למות", מסבירה ד"ר וסאיו. זה יכול להרגיש ולהיראות כמו התקף פניקה, שזאת, אגב, גם אחת הסיבות שקרישי דם לא מאובחנים כהלכה בקרב נשים מתחת לגיל 40. ודאו שאתם מיידעים את הרופא/ה שלכם על תסמינים נוספים.
אתם יורקים דם
כאמור, קריש דם יכול לגרום לדלקת ולהצטברות של נוזלים בריאות – דבר שיכול להוביל לשיעול המלווה בדימום. "זה יכול לקרום גם בדלקת ריאות, אך זה לרוב קורה בשל דלקת בתסחיף ריאתי", אומרת ד"ר וסאיו.
האמור בכתבה זו אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.