"מזהמות במיוחד": המהלך שעלול לסכן את בריאות תושבי אשדוד
22.03.23 / 08:15
חוק ההסדרים החדש שמקדמת הממשלה יאפשר לחברה המנהלת את מערכת החשמל להפעיל במצב חירום יחידות מזהמות ביותר לייצור חשמל באשדוד, בחדרה ובאשקלון - מבלי להתחשב בשיקולי הסביבה וזיהום האוויר שעלולים להביא לפגיעה בבריאות התושבים. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "אנחנו מבינים שיש מצבי חירום במשק החשמל – אבל חירום הוא לא שגרה"
בניגוד לעמדת הצוותים המקצועיים והמשרד להגנת הסביבה, חוק ההסדרים החדש שמקדמת הממשלה יאפשר לחברת נגה, המנהלת את מערכת החשמל, להפעיל יחידות מזהמות ביותר לייצור חשמל בתחנות הכוח שבאשדוד, בחדרה ובאשקלון - זאת בניגוד למגבלות חוק אוויר נקי.
הצעת החוק למעשה מחריגה את נגה מהוראות חוק אוויר נקי, שעל יישומן אחראי המשרד להגנת הסביבה. על פי הנוסח הנוכחי, החברה ומשרד האנרגיה יקבלו רישיון תחת ההגדרה של 'מצב סיכון' להפעיל את היחידות ללא הגבלה סביבתית, ולא רק במצבי חירום המייצרים סכנה לאספקת החשמל.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "אנחנו מבינים שיש מצבי חירום במשק החשמל – אבל חירום הוא לא שגרה"
השרה סילמן התייחסה לנושא ואמרה כי "ההחלטה שעברה מייצגת רק אינטרס אחד, שמאפשר לגוף שאין לו אחריות על נושאי זיהום אוויר ובריאות הציבור לקבל 'צ'ק פתוח' להפעלת תחנות כוח מזהמות, ללא יכולת פיקוח ואכיפה אפקטיבית מצידנו וללא קשר למצב חירום".
לדבריה, "מחיר ההסדר הוא תג מחיר בריאותי, ואנחנו מצפים מכל חברי הכנסת, ראשי הערים והארגונים להצטרף אלינו למאבקם הצודק של התושבים ושל כלל הציבור הישראלי. נמשיך להילחם נגד מהלך זה, שמסכן את בריאות התושבים בחדרה, באשקלון באשדוד ובמקומות רבים נוספים".
חוק אוויר נקי מטיל מגבלות הכרחיות וקריטיות להפעלת תחנות כוח בישראל – שחלקן פועלות בטכנולוגיות מזהמות במיוחד, אשר אסורות להפעלה באיחוד האירופי.
בישיבת ועדת השרים לענייני חקיקה בשבוע שעבר במסגרת קידום חוק ההסדרים, סוכם בין המשרד להגנת הסביבה למשרד האוצר, כי ההסדר לא יקודם ככל שלא יהיו הסכמות מצד המשרד להגנת הסביבה.
לטענת השרה, בפועל, בוצעו שינויים בחוק ללא הסכמת המשרד להגנת הסביבה. בפרט, סירב האוצר לסיכום שיאפשר למשרד להגנת הסביבה להטיל עיצומים על מנהל המערכת במקרה של הפרה של התנאים – קרי, גרימת זיהום אוויר חמור ולא מוצדק שאינו לצורך מניעת הפסקת חשמל.
כאמור, ועדת שרים לענייני חקיקה התכנסה ביום א' ואישרה את קידום התיקון לחוק אוויר נקי, מבלי לכבד את הסיכום שרק בשבוע שעבר אושר - מה שמבטל הלכה למעשה את האיזון שבא להבטיח כי אכן תחנות הכוח המזהמות יופעלו רק במצב חירום אמיתי.
ההחלטה מונעת מהמשרד להגנת הסביבה לחייב את מנהל מערכת החשמל, משרד האנרגיה וכלל הגורמים המנהלים בישראל את משק החשמל, להטמיע את השיקול הקריטי של בריאות הציבור באופן הפעלת תחנות הכוח ובעצם נותנת למנהל המערכת זכות וטו על התנאים שנקבעו בהיתר הפליטה, שנקבע בהליך ציבורי ושקוף שבמהלכו הציבור יכול להעיר ולהשפיע על החלטות הממונה.
רוב תחנות הכוח המדוברות נמצאות בפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל ובעקבות החלטה זו, יש סיכון להגדלת החשיפה לזיהום אוויר של אותן אוכלוסיות.
כך, לפי קביעת משרד הבריאות, תוספת התמותה שקשורה לזיהום האוויר בשל אי סגירת היחידות הישנות 1-4 באורות רבין מגיעה ל-35 מקרים בשנה בעיר חדרה ו-13 מקרים בפרדס חנה-כרכור, וזאת בנוסף לתחלואה צפויה בדרכי הנשימה, מחלות לב וכלי דם וסרטן.
נוסח החלטת הממשלה עבר למרות מאמצים רבים וכנים מצד המשרד להגנת הסביבה לגבש הסדר שיאפשר לתת מענה למצבי חירום במשק החשמל, הנובעים למרבה הצער מחוסר היערכות לסגירת יחידות מזהמות, כדוגמת חדרה, תל אביב ואשדוד, ותוכנית חלקית להסבת התחנה באשקלון.
"המשרד מתנגד לכך נחרצות, ולא יוכל להסכים להסדר שאינו מאוזן, ושאינו מבטיח שיחידות מזהמות יופעלו כמוצא אחרון בלבד. כמו כן, לא יוכל להסכים להסדר אשר מונע ממנו לבצע אכיפה אפקטיבית במצבים מתאימים", הבהירה השרה.
לפי ההסדר שאושר השבוע בוועדת שרים לחקיקה, לא תהיה אפשרות למשרד להגנת הסביבה להוציא עיצומים למנהל המערכת על היבטים מהותיים הקשורים להפעלת תחנות הכוח שלא במצב סיכון.
פרקי הזמן הארוכים והנסיבות שבהן חברת נגה תוכל להורות לתחנות הכוח לפעול בניגוד להיתר הפליטה, בהליך חד-צדדי ומשיקולים שלא מפורסמים לציבור ושלא ניתן לבחון או להעיר עליהם, אינם מייצרים איזון מול הסיכון לציבור ומול סמכויות המשרד.
את דבריה חתמה באומרה כי "המשרד ימשיך לפעול בכל דרך קיימת כדי להוריד רעיון זה מהפרק".