הצלחה בסדרת הניסויים למערכת הלייזר שתגן עלינו טוב יותר בעתיד הקרוב
22.06.21 / 08:18
חיל האוויר, מפא"ת ואלביט הודיעו כי סדרת ניסויים על מערכת לייזר אווירית שמיירטת כלי טיס בלתי מאוישים, עברה בהצלחה, מערכת הלייזר תוכל בעתיד גם להחליף או לחזק את כיפת ברזל בהגנת העורף נגד טילים, רקטות, רחפנים ועוד.
שר הביטחון גנץ : "יעד חשוב למערך ההגנה הרב שכבתי של מדינת ישראל".
היכולת להשמיד מהאוויר איומים אוויריים, היא יכולת חדשנית ובעלת פוטנציאל לשינוי אסטרטגי ביכולת ההגנה האווירית של מדינת ישראל.
מטוס המצויד במערכת כזו יוכל לטוס גבוה מעל רצועת עזה - ומשם ליירט רקטות, רחפנים וטילים זמן קצר מאוד אחרי שיגורם.
מערכת הלייזר היא בשורה חשובה מאוד למערך ההגנה על העורף הישראלי ובעיקר על יישובי הדרום ועוטף עזה.
מדובר במערכת משלימה למערך "כיפת ברזל" והיא תהיה יעילה ממנה שכן הטילים יסוכלו עוד בשלב העלייה שלהם לאוויר, מעט אחרי השיגור וכך גם רעשי הפיצוצים של כיפת ברזל, יטרידו פחות את האזרחים.
לא זו בלבד, מערכת הלייזר תוזיל משמעותית מאוד את העלויות הגבוהות שנלוות ליירוט והגנה באמצעות מערכת כיפת ברזל (ירוט לייזר עולה מספר דולרים בודדים לעומת 50 אלף דולר של כל טיל היוצא מכיפת הברזל).
הלייזר יוסיף יכולות הגנה בטווחים גדולים יותר ומול מגוון אמצעים.
הניסוי שנערך אמש בהצלחה הוא הפעם הראשונה שהצליחו לייצר מערכת יירוט יעילה שמבוססת על לייזר ואיננה קרקעית, ובאמצעותה ניתן יהיה ליירט שלל איומים – טילים, רקטות, רחפנים ועוד.
ראש מו"פ במפא"ת שבמשרד הביטחון, תא"ל יניב רותם סיפר על מהלך הניסוי, שנעשה בלב ים: מטוס ססנה שעליו הותקן מדגים של מערכת לייזר יירט והשמיד - במספר תרחישים שונים - כטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) בטווחים וגבהי טיסה שונים. לדבריו, כל הכטב"מים בניסוי נדלקו - ונפלו לים.
"אנחנו כרגע בתכנית של הדגמת אבטיפוס ומראים בעיקר להראות יכולת הגנתית. תוך מספר שנים אפשר יהיה להפעיל את המערכת בכל אזור עניין, לדוגמה - מטוס המצויד במערכת כזו יוכל לטוס גבוה מעל רצועת עזה - ומשם ליירט רקטות, רחפנים וטילים זמן קצר מאוד אחרי שיגורם.
במערכת הביטחון מדגישים כי היכולת להשמיד מהאוויר איומים אוויריים, ובהם מל"טים, היא יכולת חדשנית ובעלת פוטנציאל לשינוי אסטרטגי ביכולת ההגנה האווירית של מדינת ישראל.
מערכת הלייזר היבשתית אמורה להיות מערכת משלימה לכיפת הברזל ולא כמערכת חלופית, כאשר במידה והניסויים יצליחו, במערכת הביטחון מעריכים כי ניתן יהיה להביא יכולת מבצעית למערכת קרקעית כבר בסוף שנת 2024.