בעקבות משבר הקורונה: נמל אשדוד רושם הפסד לראשונה בתולדותיו
15.09.20 / 20:07
לראשונה בתולדותיה ובעקבות המשבר העולמי, חברת נמל אשדוד רושמת בדוחותיה הפסד נקי של 7.5 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה. לטענת גורמים בענף הספנות הירידה בתוצאות העסקיות של הנמל ברבעון הראשון נובעת מפגיעה ברמת השירות שהנמל מספק. נמל אשדוד בתגובה: "הנמל מראה רווח תפעולי בתקופה שעולם הספנות והנמלים נמצא במשבר שלא ידע כמותו עשרות שנים"
חברת נמל אשדוד מסיימת את המחצית הראשונה של 2020 בהפסד נקי ראשון בתולדותיה, כך כפי שמפרסם עמירם ברקת כתב גלובס. מעיון בדוחות החברה, עולה כי סיימה את המחצית הראשונה של השנה בהפסד נקי של כ-7.5 מיליון שקלים, לעומת רווח נקי של מעל 95 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
מדובר בצניחה של כמעט 50% ברווח התפעולי מ-40.7 מיליון שקל ל-23.7 מיליון שקל. רוב ההפסד מיוחס לרבעון הראשון של השנה בו נרשם הפסד של 64 מיליון שקל. לטענת גורמים בענף הספנות, כפי שפורסם בגלובס, הירידה בתוצאות העסקיות של הנמל ברבעון הראשון נובעת מפגיעה ברמת השירות שהנמל מספק.
גורמים בחברת הנמל דחו את טענות הביקורת וטענו, כי יש לראות את התוצאות על-רקע המשבר העולמי בסחר שנגרם כתוצאה ממגפת הקורונה והאטה בהיקף הסחר עם סין ברבעון הראשון. לדברי אותם גורמים, היקף הסחר התאושש מאז ומספר האוניות שפקדו את הנמל בחודש אוגוסט התאושש בצורה משמעותית.
בנוסף, טענו בחברה כי הפסד משמעותי נגרם כתוצאה מהירידות החדות בשווקי ההון ברבעון הראשון של השנה ואינו קשור להרעה בפעילות העסקית. לדברי אותם גורמים, "על 1.7 מיליארד שקל שהשקענו בשוק ההון היה לנו הפסד של 2%, אבל מאז צמצמנו משמעותית את ההפסד בשוק ההון ל-1%. אלה לא בעיות תפעוליות".
ואולם מניתוח נתוני רשות הספנות במשרד התחבורה עולה כי במחצית הראשונה של השנה נרשמה ירידה ניכרת בתנועת המכולות בנמל אשדוד בעוד שחברת נמל חיפה המתחרה דיווחה דווקא על עלייה ניכרת בהיקף המטענים.
חברת נמל אשדוד שהוקמה ב-2005 מעסיקה כ-1,300 עובדים. החברה מנוהלת מאז חודש מרץ על-ידי תא"ל (מיל') משה שיקו ז'אנה שהחליף את יצחק בלומנטל שפרש על-רקע מערכת יחסים עכורה עם יו"ר החברה אורנה הוזמן-בכור.
החל משנה הבאה צפויה לחברת נמל אשדוד תחרות קשה מול נמל הדרום, נמל מכולות פרטי אוטומטי למחצה שיופעל על-ידי חברת TIL השוויצית.
מחברת נמל אשדוד נמסר בתגובה: "הנמל מראה רווח תפעולי בתקופה שעולם הספנות והנמלים נמצא במשבר שלא ידע כמותו עשרות שנים. בתקופת הקורונה הוכחה חשיבותו של נמל אשדוד כעורק ראשי לכלכלה הישראלית. הנהגת הנמל נערכה לניהול והפעלת הנמל באופן מושכל ואחראי בתקופה שהוגדרה כחירום לאומי, זאת לטובת המשק והציבור".
"בשעות אלה אנו נערכים בכל הכוחות גם לתקופת הסגר השני" - עוד נמסר. "באשר לתוצאות, אין להתעלם מההשפעות הכלכליות הגלובאליות והמקומיות, שהן תוצאה ישירה של המשבר, עימן מתמודד כלל ענף הספנות והתעבורה הימי. מרכיב מרכזי בפגיעה ברווחיות נובעת מנפילת שווקי ההון".