איך מנוהלים או מופקרים יותר מטריליון וחצי שקל של כספי הפנסיה שלנו?
16.01.19 / 11:10
האם האינטרס של טובת החוסך הקטן לנגד עיניהם או שישנם גם אינטרסים אחרים??!
כיצד נמנע מטייקונים וממנהלים לעשות בכספי הפנסיה של הציבור כבשלהם?
מדוע אין פעולות הרתעה שיגרמו לנהל את כספי הפנסיה של אזרחי ישראל בחרדת קודש?
מדוע המדינה מאפשרת למפקחים מטעם הציבור, למצוא עבודה נחשקת אצל הגופים עליהם הם פיקחו?
מהן התירוצים לסירוב של בנקאים ומנהלי חברות ביטוח לספק מידע להיכן ואיך מנווט הכסף של הציבור?
על מה שאמור להדיר שינה מעיננו וגם על החדשות הטובות שאולי יהיו ...
קראו כאן
20 שנה לאחר שהממשלה הפריטה את כל מערכת הפנסיה של האזרחים, נראה שהמודל של חברה עסקית המנהלת את הכספים של ציבור החוסכים לפנסיה, הוא בעייתי. חייבים למצוא שיטה שתמנע מטייקונים וממנהלים לעשות בכספי הפנסיה של הציבור כבשלהם ולהעניק תחושת בטחון לאזרחים שמפקידים את עתידם בידים פרטיות.
מועדת החקירה הפרלמנטרית שהוקמה בנושא האשראי שקיבלו הטייקונים מכספי הציבור, וסיימה את הדיונים שלה השבוע, עולה מה שהיה ידוע אבל נשמר בחדרי חדרים - מי מאלו שמנהלים את כספי הפנסיה שלנו הם אלו שרואים את טובתם האישית לפני האינטרס של הציבור.
כשמי מאיתנו מנסים לדעת איך מנוהלים כספי הפנסיה של הציבור, בסך יותר מטריליון וחצי שקל, אנחנו נתקלים בחומות בצורות תחת התירוץ - שהשיקולים הבנקאים והאחרים לא מאפשרים לתת מידע ציבור- מה עושים בכסף שלו, כיצד משחקים בו ואלו אינטרסים מניעים הכסף הגדול שמצטבר אצלהם מכספי החוסכים לפנסיה.
האם האינטרס של טובת המשקיע לנגד עיניהם או שישנם גם אינטרסים אחרים??!
אין פיקוח ראוי:
מי שאמורים לפקח מטעמנו על מנהלים קרנות הפנסיה הם הרגולטורים, אבל גם ההתנהלות שלהם, מעלה חשד שטובת המנהלים, ולא לטובת הציבור לנגד עיניהם.
הרגולטורים לא מבצעים אכיפה משמעותית, לא מבצעים פעולות הרתעה שיגרמו לאותם מנהלים לנהל את כספי הפנסיה של אזרחי ישראל בחרדת קודש.
הציבור חייב לדעת שחלק נכבד מהמפקחים מטעם הציבור, מצאו עבודה נחשקת אצל הגופים עליהם הם פיקחו.
שרמת הפיקוח לא מסוגלת לתת הגנה ממשית לציבור ולכספי החוסכים.
שחייבים לחוקק חוק שיאפשר פיקוח הרבה יותר הולם!
הדיון בכנסת והתשובות שאמורות להדיר שינה מעיננו:
בדיון שהתקיים השבוע בכנסת, התברר שוב עד כמה מנהלי החברות מזלזלים בציבור שאת כספו הם מנהלים.
כאשר נשאלו יו"ר חברת הביטוח כלל, דני נוה, ומנכ“ל החברה, יורם נוה - מדוע הם מסרבים לספק נתונים על התשואות וההשקעות שבוצעו בכספי הציבור, הם סיפקו תירוץ מרגיז על "תחרות", מה הקשר בין תחרות לבין דיווח לציבור על התשואות של כספו שלו???
תזכורת רק לפני מספר חודשים אמר נווה כשנכנס לתפקידו - "יש לענף הביטוח עבודה קשה בשיפור המיצוב שלו בעיני הציבור, ואני רוצה שכלל ביטוח תוביל בהיבט של שקיפות והגינות לציבור".
אמר ושכח!
גם כאשר הוא נשאל על גורלן של השקעות שהם עצמם היו מעורבים בהן, כמו הקרן שדני נוה הקים וניהל, הוא ענה תשובה שאמורה להרגיז ולהדאיג את השומעים ואת המשקיעים ....אני לא יודע את הנתונים - וגם לו היייתי יודע אותם, לא הייתי מדווח לחברי הכנסת....
הוא לא יודע את הנתונים? אז כדי לרענן את זיכרונו, נספר כי - הקרן של נווה הניבה למשקיעים, מאז היווסדה, תשואה שלילית של 61%. כלומר הם השמידו שני שלישים מכספי העמיתים שכלל ביטוח נתנה לדני נווה לנהל. תשואה מאוד מביכה ורעה עד כדי כך שהיא פרחה מזיכרונו.
לא מוכן לדווח?? חובתו היא למסור את הנתונים על הכסף הציבורי בהם הם משחקים!!
לחברות הביטוח, המשקיעות את כספי העמיתים, אין סודיות בנקאית. זה ממילא כסף של הציבור ולא של התאגיד.
חברי הכנסת המייצגים את הציבור היו צריכים לשאול את נווה - הכיצד קרה שמכל אופציות ההשקעות הקיימות ברחבי העולם... הוחלט שעשרות מיליוני שקלים מכספי הפנסיה של הציבור, יופנו דווקא לקרן ההשקעות הפרטית שדני נווה הקים???
כמה כסף הוא קיבל באופן אישי מכל ההרפתקה הזו, שבה התאדו כספי ציבור?
איזה הסדר עשה עמו נוחי דנקנר אשר מינה אותו לתפקיד היו"ר?
הזלזול בכספי העמיתים, חוסר שיתוף הפעולה והסירוב של בנקאים ומנהלי חברות ביטוח נוספות - לספק מידע על השקעות הציבור, בתירוץ נלוז של סודיות בנקאית וסודות תחרותיים, הם תירוצים שצריכים להדליק נורה אדומה אצל כל אזרח ובטח אצל הנציגים שלנו בכנסת.
החדשות הטובות הן שהכנסת סוף סוף החליטה, לראשונה בתולדותיה, לעסוק ברצינות באחת הסוגיות החשובות ביותר בחיי אזרחי המדינה:
20 שנה לאחר שהממשלה הפריטה את כל מערכת הפנסיה, ושלחה את הציבור לחסוך בעצמו את קצבת הגמלאות העתידית שלו, סוף-סוף מצאה הכנסת את הנכונות זמן ונכונות לבדוק האם השיטה הזאת עובדת, איך מנוהלים הכספים שלנו? מי משגיח עליהם? האם מערכות הפיקוח עובדות?.
ועדת חקירה פרלמנטרית, בראשות ח"כ איתן כבל שהוקמה בנושא מתן אשראי ללווים גדולים, (הסתייע ב־3 יועצים מקצועיים: פרופ' ניתאי ברגמן, פרופ' אשר בלס ועו"ד רמי תמם) צפויה לפרסם את המלצותיה בסוף החודש .
במהלך דיוני הוועדה, הצליחו סוף סוף בכנסת להציף את הבעיות של שוק הפנסיה ולנסות להציע פתרונות.
לועדה, אין באמת סמכויות ובשר אבל אולי בקרוב נזכה לקבל דו"ח שיציג הצעות משמעותיות לחקיקה שאולי תשנוה את המציאות.