נהיגה נכונה בקיץ
20.03.17 / 09:51
הקיץ אוטוטו בפתח. זה הזמן לריענון הנהיגה בדגש על נושאים הקשורים דווקא לעונה החמה, כמו: עייפות, היסח הדעת התחשבות בהולכי רגל. קצין הבטיחות בתעבורה של עיריית אשדוד, העביר הדרכה וריענון לציבור עובדי העירייה והוציא הנחיות לנהיגת קיץ. כדאי גם לציבור לקרוא ולהפנים. אחרי הכל מדובר בחיים של כולנו
תאונות הדרכים בארץ גורמות לצערנו לכ-500 הרוגים בשנה בממוצע, לכ-40,000 פצועים, מתוכם כ-3,000 פצועים קשה, ולנזקים בשווי מיליארדי שקלים.
מתחילת השנה הנוכחית נהרגו כבר 67 בני אדם כך שמדובר במכה קשה אשר מחד מחייבת מאמץ לאומי ומאידך מחייבת כל אחד מאתנו לפעול גם באופן אישי ולתרום את חלקו למיגור התופעה.
פעמיים בשנה עורך מר אמנון לוי, קצין הבטיחות בתעבורה של עיריית אשדוד, ריענון נהיגה לציבור העובדים הנוהגים ברכבי עירייה. בחורף מושם דגש על נושאים הקשורים בסכנת החלקה, בראות לקויה, בנהיגה זהירה בתנאי דרך קשים, בנראות ועוד.
"בקיץ יש דגשים אחרים עליהם יש לתת את הדעת" אומר הוא ומציין כי "הנסיעה ברכב הינה עיסוק הכרחי ושגרתי של כל אדם שחי בחברה מודרנית.
בחיי היום יום אנו חשופים מדי יום לסכנות בדרכים, משום כך המאבק בתאונות הדרכים הוא יעד מרכזי לפעילותינו". בהרצאה שנשא לעובדים, במסגרת ריענון הנהיגה לקראת עונת הקיץ, הדגיש לוי כי "המלחמה בתאונות הדרכים צריכה להיות יעד מרכזי של כל אחד מאתנו, הנהגים".
אם כן, מה יכולים הנהגים לעשות על מנת להפחית את היקף התאונות ובעיקר את מספר הנפגעים?
עונת הקיץ מתחילה ב-01/04 ומסתיימת ב-31/10. עונה ארוכה ובעיריית אשדוד מכוונים למטרה אחת: שינוי תרבות הבטיחות בנהיגה ואחזקת הרכבים במצב תקין תוך לקיחת אחריות אישית וסובלנות בדרך.
על מנת שזה יקרה יש לטפל ראשית ובראשונה בגורם האנושי. "הגורם המרכזי לתאונות הדרכים נובע מהסחת דעת!" כלומר, מפעולות שאנו מבצעים תוך כדי נסיעה, הפוגעות בריכוז ומסיחות את דעתנו מנהיגה אחראית, קובע לוי ומציין כי פעולות כאלה מבוצעות בכל עת כדוגמת: התעסקות בטלפון הנייד, משלוח SMS, שיחה ללא דיבורית, עיון ב-GPS או במפות ניווט, התעסקות עם הרדיו, גילוח או איפור, דיון סוער או ויכוח, התעסקות עם ילדים, אכילה ושתיה, טיפול בחפצים וכל פעולה אחרת המסיתה את תשומת לבנו מהדרך.
סיבה נוספת וחמורה לא פחות היא העייפות. נהיגה בעייפות משמעותה סכנה מוחשית ומידית לנהג, לנוסעים אתו ברכב ולמשתמשים בדרך.
"עצימת עיניים לשנייה אחת, במהירות של 40 קמ"ש בלבד, משמעותה נסיעה של 11 מ'. במרחק זה יכול רכב שלפניך לבלום, רכב אחר שיגיח מן הצד, רוכב אופניים שפרץ לכביש או ילד שחצה במעבר חצייה. שימו לב – שניה אחת, 11 מ'! כמה זה יכול להיות קריטי".
משמעות הדברים היא שינוי בתרבות הנהיגה כאמור שימת דגשים על הדברים הבאים. ערנות – כשעייפים לא נוהגים. אפשר לעמוד בצד הדרך, לשתות מים, לנוח ולהתרענן.
אחריות – לוקחים אחריות על הנהיגה. נוהגים בתשומת לב מרבית. רכב וסביבה – מקפידים שהרכב תקין ופוקחים עיניים לתנאי הסביבה והדרך.