חברות הכנסת התרשמו לחיוב מהתכנית של הרווחה באשדוד לטיפול בתופעת הניכור ההורי
04.11.20 / 17:38
כחלק מהכנה לדיון בוועדה לזכויות הילד, ביקרו חברות הכנסת מיכל שיר וקרן ברק בתחנה לטיפול זוגי ומשפחתי באשדוד, שם פיתחו מודל ייחודי לטיפול בתופעת הניכור ההורי. חברות הכנסת התרשמו לחיוב מהתכנית וביקשו להעתיקה למרכזים דומים בשאר רחבי הארץ
בחודש ספטמבר יזמה חברת הכנסת מיכל שיר דיון בוועדה המיוחדת לזכויות הילד בנושא "ביקורת על מערכות הרווחה בקשר בין הורים לילדים". קשר בין הורים לילדים יכול להתנתק ממספר סיבות כתוצאה מתהליכי פרידה או גירושין, כאשר המופע הקיצוני של ניתוק קשר הוא "ניכור הורי", מצב בו אחד מההורים מסית את הילד כנגד ההורה השני.
מדיניות בית המשפט ומערכת הרווחה המקובלת כיום היא לנסות להביא לקשר בין ההורה לילד באמצעות הפניה לטיפול וסדנאות של הדרכה הורית ומשפחתית, לעיתים עד צווים שיפוטיים, מתוך ראיית "טובת הילד", שכן קשר תקין בין ילד להורה תורמת להתפתחותו הרגשית התקינה.
יחד עם זאת, מהדיון עלו עדויות המצביעות על כך שבשנים האחרונות הטענה על ניכור הורי הפכה לטענת ההגנה הטובה ביותר בבית המשפט כנגד טענות על אלימות בסכסוכי גירושין. מצד אחד נשמעות טענות על אלימות, מצד שני נשמעות טענות על הסתה וניכור.
במקרים רבים ילדים הוצאו מחזקת אמותיהם, ואחרים מאוימים בהוצאה מן הבית, למרות שקדמו לכך האשמות כנגד האב בהתעללות פיזית או פדופיליה. מקרים אלה לא נבדקו לעומק על ידי הגורמים המוסמכים, כך לפי העדויות בדיון, והפכו במהרה להאשמת האם ב"הסתה נגד האב".
לכן, כחלק מהכנה לדיון נוסף בוועדה המיוחדת לזכויות הילד, ביקרו חברות הכנסת מיכל שיר וקרן ברק בתחנה לטיפול זוגי ומשפחתי באשדוד, שם פיתחו מודל ייחודי, העונה לשם "גשר לקשר", לאבחון וטיפול בתופעת ניתוק הקשר בין הורים לילדים, בטיפול ממושך ותהליכי.
פרויקט "גשר לקשר", שפותח לפני 5 שנים במנהל לשירותים חברתיים של עיריית אשדוד ומיושם בתחנה לטיפול זוגי ומשפחתי, נותן מענה טיפולי ייחודי ביצירת תקשורת הורית בריאה ותקינה, מתוך ראיית טובת הילד, ומסייעת להורים ולילדים להסתגל לגירושין תוך שיפור הקשר ביניהם. העבודה הטיפולית כוללת הדרכה הורית משותפת או נפרדת, טיפול פרטני להורים, טיפול דיאדי, טיפול משפחתי, טיפול קבוצתי ועוד.
חברות הכנסת שיר וברק שמעו מליאת בכר, עו"ס, מטפלת זוגית ומשפחתית, ומנהלת התחנה לטיפול זוגי ומשפחתי על הפרויקט הייחודי, וביקשו להעתיק את המודל למרכזים דומים בשאר רחבי הארץ.
בפגישה נכחו גם יעל כהן, מנהלת אגף במנהל לשירותים חברתיים אשדוד, אלן קדוש- רכזת עו"סים לסידרי דין באשדוד ואורלי בן מרדכי- סגנית מנהלת בתחנה ומטפלת זוגית ומשפחתית ומדריכה בתחנה.
המשפחות המופנות לפרויקט הנן משפחות במשבר גירושין מתמשך, כאשר ההורים מתקשים לנהל תקשורת עניינית, לפעול במשותף בסוגיות הנוגעות לילדים ולהשאירם מחוץ לסכסוך הזוגי. המטפלות בתחנה מסייעות להורים להפריד את המשקעים הזוגיים מצרכי הילדים ולהתמקד בהם, ולעיתים גם הילדים לוקחים חלק בטיפול.
הפנייה לטיפול יכולה להיעשות על ידי בית המשפט לענייני משפחה/ ביה"ד הרבני (בהמלצת פקידות הסעד או בהפנייה ישירה של השופטים/ הדיינים המכירים את הפרוייקט), על ידי יחידות הסיוע של בתי המשפט/בתי דין, על ידי גורמי הרווחה, והן על ידי פנייה עצמאית דרך אתר העירייה.
חברת הכנסת מיכל שיר הודתה לליאת בכר על המפגש ואמרה כי: "מדובר בנושא מאוד רגיש, שדורש הבנה מעמיקה של המצב אליו נקלעה משפחה בעקבות סכסוך גירושין בקונפליקט גבוה. צריך לבדוק אם יש מקרה אלימות מצד הורה אחד או הסתה מצד ההורה השני, ובסוף טובת הילד תהיה מעל הכל.
התכנית "גשר לקשר" באשדוד מאפשרת בדיקה לעומק, באינטימיות ובמספר מפגשים, יחד עם ההורים והילדים, כדי לאבחן האם מדובר במקרים של אלימות או מקרים של הסתה, ובהתאם נקבע מה המשך הטיפול הרצוי.
היום לצערנו הרב אנו לא רואים שמערכת הרווחה הארצית מסוגלת להכיל מצבים כל כך רגישים ומרכז כזה יכול לפתור את בעיות הקשר. אם נעתיק את המודל לשאר רחבי הארץ, אני מאמינה שנוכל לראות יותר ויותר סכסוכי גירושין בקונפליקט גבוה מצליחים להגיע לפשרה. הפתרון הוא יותר מטפלים מוסמכים לניכור הורי, יותר שעות טיפול, יותר הכשרות בנושא לשופטים בבית המשפט לענייני משפחה, בסוף זה בעלות מזערית של שני שקלים לכל תושב".
סגנית יו"ר הכנסת, חה"כ קרן ברק: "גשר לקשר היא אור בחשיכה, בביקורי במרכז "גשר לקשר" התרגשתי להחשף למרכז הייחודי הזה לטיפול זוגי ומשפחתי. החשיפה למודל טיפולי רציני ומעמיק הנותן טיפול פרטני ובו בזמן גם הוליסטי ומתכלל לכל משפחה הוא מודל שכדאי להעתיק למקומות רבים בארץ. הידיעה שבתוך משבר הגירושים הקשה יש מרכז שמעניק גם לילדים וגם להורים את המענה הרגשי הנכון ומנסה לייצר את הגשר הנכון להמשך הקשר, היא אור אמיתי ותפקידנו לעודד הקמה של מרכזים כאלו בשאר הארץ".