החשד לפרשת שחיתות בעיריית אשדוד בדרך לבית המשפט
08.12.15 / 16:20
במסגרת שורה של פרשיות של חשד לקבלת שוחד מקבלני ויזמי נדל"ן שפעלו בעיר אשדוד, פרקליטות מחוז דרום (פלילי) הודיעה למ"מ ראש עיריית אשדוד, עמרם כנפו, לחברי מועצת העיר לשעבר, שלמה אלבז ויצחק דרי ול 10 קבלנים בעיר כי היא שוקלת להעמידם לדין, בכפוף לשימוע, בעבירות שונות – כל אחד לפי חלקו. מ"מ ראש העיר אשדוד, עמרם כנפו, הגיב להודעת הפרקליטות ואמר:
"אני ממתין כבר ארבע שנים להוכיח את חפותי, ומקווה שבאמצעות השימוע אוכיח את חפותי, כפי שטענתי מהיום הראשון. בימים הקרובים אקבל את החומר מהפרקליטות, נלמד ונתגבש להציג את עמדתנו לכל הטענות" - הסיפור המלא של הפרשה - כאן באשדוד נט
רק לאחר 3.5 שנים, מאז התפוצצה פרשה שהסעירה את אשדוד והובילה לסדרת מעצרים מתוקשרים (חודש מרץ 2012) של אנשי ציבור ואנשי עסקים בכירים באשדוד, מוציאה היום הפרקליטות הודעה:
"במסגרת שורה של פרשיות של קבלת שוחד בסך מיליוני שקלים מקבלני ויזמי נדל"ן שפעלו בעיר אשדוד, פרקליטות מחוז דרום (פלילי) הודיעה למ"מ ראש עיריית אשדוד, עמרם כנפו, וחברי מועצת העיר לשעבר, שלמה אלבז ויצחק דרי, כי היא שוקלת להעמידם לדין, בכפוף לשימוע, בעבירות שונות – כל אחד לפי חלקו.
בנוסף, נשלחו מכתבי שימוע ל-10 קבלנים ויזמים החשודים בעבירות של מתן שוחד וכן בעבירות נוספות.
ההחלטה בעניין חברי המועצה התקבלה על דעתו של המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד אלי אברבנאל.
הפרשה נחקרה ע"י משטרת ישראל להב 433-יאח"ה ויחידת יהלו"ם ברשות המיסים, בליווי פרקליטות מחוז דרום (פלילי)."
החשדות:
על-פי החשד בין השנים 2005- 2012 , מ"מ ראש העיר אשדוד, עמרם כנפו, וחבר המועצה לשעבר, יצחק דרי, הקימו כל אחד עסק לייעוץ ליזמים בתחום הנדל"ן וקיבלו לכאורה מהיזמים ומהקבלנים שוחד בסך מאות אלפי שקלים בתמורה לקידום ענייניהם העסקיים בפרויקטים נדל"ניים בעיר אשדוד ובוועדות התכנון והבניה.
חבר מועצה לשעבר נוסף, שלמה אלבז, חשוד אף הוא כי קיבל מתת מיזמים שונים.
יצחק דרי חשוד - בקבלת שוחד בסכום כולל של כ-3.8 מיליון שקל.
עמרם כנפו חשוד כי קיבל שוחד בסכום כולל של כ-320 אלף שקל וכן אופציה לרכישת מגרש.
שלמה אלבז חשוד כי קיבל הלוואה וערבות להלוואה בהיקף של כ-150,000 שקל וכן ביקש שוחד מהקבלנים בסך 100 אלף דולר.
השלושה חשודים בעבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים, הפרת חובת גילוי בפני ועדת התכנון והלבנת הון.
השימוע קודם להחלטה להעמיד לדין:
בטרם יוחלט אם להגיש כתבי אישום, הוזמנו החשודים להשמיע את טענותיהם בהליך שימוע, ככל שיחפצו בכך, שיתקיים בפני עו"ד שלום שיפר, ראש צוות כלכלי בפרקליטות מחוז דרום (פלילי), בהנחייתו של פרקליט המחוז, עו"ד אלון אלטמן.
המעצר המתוקשר:
בחודש מרץ 2012, הזדעזעו קירות בניין עיריית אשדוד והתקשורת בישראל סערה - ממלא מקום ראש העירייה, עמרם כנפו , חברי המועצה שלמה אלבז ויצחק דרי, וקבלנים גדולים בעיר, הובלו למעצר.
הם שהו כשבוע ימים במעצר, הובלו באזיקים לבית המשפט. זה היה הרגע הקשה והמשפיל בחייהם.
כנפו, כיהן בתקופה בה הוא נעצר (אך לא בתקופת העברות) כממלא מקומו של ראש העירייה, של יחיאל לסרי, בשורה של עמדות מפתח עירוניות, ובהן ממלא מקום הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, יו"ר ועדת הכספים והממונה על הרווחה בעיריית אשדוד.
את השוטרים שהגיעו לביתו כדי לעצרו, הפנה כנפו לכספת שבביתו, שם התגלו עשרת אלפים דולר.
לאחר המעצרים המשיכו במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה לבדוק תוכניות בנייה שונות.
במהלך החקירה הסמויה והגלויה נגבו עשרות עדויות ונחקרו מעורבים רבים בפרשות השונות ונראה שהתיק שהתחיל ברעש גדול במיוחד, לא התפתח לשום כיוון דרמטי.
כבר אז טען סניגורו של כנפו כי: "אין שום דבר שעולה מחומר החקירה שכנפו לקח שוחד. כי משנת 2003 עד 2006 לא היה כנפו איש ציבור, אלא "עבד כעוסק מורשה במתן ייעוץ, לובינג ויזמות".
החיים המשיכו כסדרם:
חודשים לאחר המעצר, כנפו נבחר שוב למועצת העיר וכסגן ראש העיר, יצחק דרי ושלמה אלבז פרשו מהחיים הפוליטיים וכך יתר החשודים המשיכו את שגרת חייהם אך תחת העננה שנשארה מעליהם וחוסר הודאות - האם יוגשו כתבי האישום?
ביוני 2014, היחידה הארצית לחקירות הונאה בפיקודו של תת-ניצב אפרים ברכה (ז"ל) הגישה המלצות להגשת כתבי אישום נגד המעורבים בנושא.
התיק עבר לפרקליטות לצורך החלטה אם להגיש כתב אישום.
ורק לאחרונה, דקה לפני שנת 2016, התגבשה ההחלטה להגיש נגדם כתב אישום בכפוף ולאחר לשימוע שיערכו מול פרקליטות המדינה.
טחנות הצדק טוחנות לאט לאט
3.5 שנים לאחר מעצר רק מתחיל הליך שיפוטי בו ייתבררו החשדות....לא ברור מה הערך בלמרוח הליך פלילי על פני שנים כה רבות....
פסק הדין ינתן בעוד שנה עד שנה וחצי בממוצע (תלוי בעירועורים וכו') כלומר ייתכן ורק 5 שנים אחרי המעצר המתוקשר ו12 שנה אחרי החשד לעברה הראשונה - יפסקו השופטים האם אכן יש ממש בחשדות או שמא הם זכאים...
חלק מהחשודים מייחלים כבר לקידום ההליך שכן משך ההמתנה לכתב אישום גרם להם לנטרול מוחלט מפעילותיהם והם מאמינים שהליך משפטי ינקה אותם מכל חשד.
האם ההר יוליד עכבר?
מחומרים שהגיעו לידנו עד עתה נראה כי ההר הוליד עכבר לפחות אצל חלק מהמעורבים בפרשה, והחקירה שנמשכה על פני שנים רבות יכולה להסתיים בקול ענות חולשה... אלא אם ישנם ממצאים חדשים והתפתחות חדשה בפרשה?
המשטרה נסתה לגייס עדי מדינה, אך לא הצליחה (ככל הידוע) לגבש ראיות חדשות בנוסף לאלו שהיו בידה קודם לגל המעצרים.
במסגרת אותם עברות לכאורה, נמסרו חשבוניות כחוק והתשלומים היו גלויים ככל הידוע, אלא אם ישנם גילויים חדשים שלא התפרסמו עדין.
אין עד מדינה:
נציגי אחד החשודים טוען כי - "אין עד מדינה ואין התפתחויות מאחר ואין פרשה והמשטרה לא יודעת כיצד לרדת מהעץ הגבוה אליה היא טיפסה. לחשודים היו הסברים הגיוניים לכל החשדות נגדם"
תגובות:
סגן ראש העיר כנפו טען וטוען שהוא נחקר על מקרים שהתרחשו בשנים בהן הוא לא כיהן כלל בתפקיד ציבורי ומכאן שכל פעולותיו היו במסגרת החוק ובמסגרת המותר ואף היו גלויות.
תגובתו הרשמית היום:"אני ממתין כבר ארבע שנים להוכיח את חפותי, ומקווה שבאמצעות השימוע אוכיח אותה - כפי שטענתי מהיום הראשון. בימים הקרובים אקבל את החומר מהפרקליטות, נלמד ונתגבש להציג את עמדתנו לכל הטענות".
חבר המועצה לשעבר, יצחק דרי מסר בתגובה:
"ביני ובין החוקרים ישנם חילוקי דיעות על הפרשנות של הדברים. הלוואי והיו לי 10% או רבע מהסכום המצוין. הכל בוצע בליווי עורך דין ורואה חשבון תמורת חשבוניות כדת וכדין. והשאלה אם חבר מועצה מכהן, בעל חברה בשותפות עורך דין ואנני משתתף בועדות תיכנון וכדומה, מותר לי לייעץ ליזמים וקבלנים. אני מקווה כי האמת תברר בשימוע בדרך החוקית ביותר. ושוב, הלוואי והיו לי 10% ממה שמייחסים לי".
עו"ד עופר ברטל, המייצג את שלמה אלבז, מסר בתגובה:
"אנחנו מחכים לשימוע כבר הרבה זמן. מרשי בטוח בחפותו".
תגובת חברת המועצה הלן גלבר שגלגלה את הפרשה לפתחה של המשטרה:
עשיתי את תפקידי נאמנה כנציגה וכנבחרת ציבור מול הגורמים הרלוונטיים מכאן ואילך זה בסמכות פרקליטות המדינה.
כתב אישום בכפוף לשימוע לנבחרי ציבור בכלל ובאשדוד בפרט מהווה רמזור אדום לכל העוסקים בשליחות ציבורית, בטח ובטח בתפקידי מפתח ובצמתי החלטות מהותיות.
אני סמוכה ובטוחה שלאחר השימוע נדע בדיוק לאן פני נציגי הציבור באשדוד.
כולי תקווה שלאחר הבדיקה המקיפה יאמצו נבחרי הציבור נורמות ראויות המחייבות אותם ליושרה ולנקיון כפיים .
מי שיאמץ נורמות חדשות יבחר על ידי הציבור ומי שלא טוב יעשה אם ישאר מחוץ למסגרת הציבורית.