הוכרזו הזוכים בפרס תור הזהב 2018
07.03.18 / 11:59
זו השנה הרביעית בה מוענק "פרס תור הזהב", אשר נועד לעודד יצירה איכותית של יוצרים וחוקרים החיים במדינת ישראל, בהשראת תקופת תור הזהב שהתאפיינה ביצירה גדולה לצד פתיחות ורב תרבותיות. הפרס מוענק לאישים אשר מהווים את עמודי התווך המרכזיים של ההוויה הישראלית על כל גווניה- ללא הבדלי דת, מגדר או מוצא
"פרס תור הזהב" נועד לבטא הוקרה על פועלם של יוצרים בתחומים: שירה, ספרות, מוסיקה, אמנות פְּלַסטית, אמנות הבמה והמסך, וכן על פועלם של חוקרים בתחומים: היסטוריה, מחשבת ישראל, הלכה, מנהג, תרבות, אמנות, לשון וחברה. כמו-כן על מפעל חיים ליחידים בגין הישגים חברתיים ו/או תרבותיים.
קטגוריה זו נועדה לבטא את ההוקרה, הכבוד והחשיבות לעשייה ציבורית בעלת השפעה ניכרת על תיקון עולם, צמצום פערים חברתיים, קידומו של מרחב ציבורי רב-תרבותי ועוד.
על הזוכים:
על הבחירה ביוצרת חנה אזולאי הספרי לזוכה בקטגוריית הקולנוע והטלוויזיה: שחקנית, תסריטאית, מחזאית ובמאית קולנוע ישראלית, זוכת פרס אופיר לשחקנית הראשית הטובה ביותר. היוצרת הישראלית הראשונה שהציבה בקולנוע הישראלי את התרבות, השפה היהודית-מרוקנית והזהות המורכבת של בני ובנות הדור השני והשלישי להגירה המזרחית. ביצירתה משתקף ההומאז' לבני ובנות הדור הראשון, לנרטיב התרבותי שלהם, למורשתם, להיסטוריה שלהם ולתמונת עולמם.
על הבחירה בסופר עוזיאל חזן לזוכה בקטגוריית הספרות (פרוזה עברית):
עו"ד עוזיאל חזן הוא סופר ישראלי, בוגר האוניברסיטה העברית, זוכה פרס ספרותי לשנת היובל לעליית הנוער וחתן פרס היצירה על-שם ראש הממשלה לוי אשכול לשנת תשנ"ח. הוא חתום על 14 ספרים עד כה ונחשב למספר העברי הראשון בזמננו שפתח צוהר לעולמם של יהודי המגרב והמתאר בעברית קולחת, עשירה ופיוטית, את ההווי והתרבות שלהם. יצירותיו זכתה להכרה עצומה בארץ ובחו"ל.
על הבחירה במר אבי סבג לזוכה בקטגוריית מפעל חיים:
מייסד ומנהל ביה"ס מוסררה, לאמנות רב תחומית. תרם רבות למכלול העשייה של בית הספר כבית ספר לאמנות עכשווית הפועל בלב קו התפר של ירושלים, בין מזרח למערב מתוך מעורבות חברתית והשתלבות ותרומה להיסטוריה הייחודית של שכונת מוסררה.
זוכה פרס ע"ש טדי קולק למצוינות ציבורית לשנת 2007 מטעם הקרן לירושלים. מקבל אות יקיר ירושלים מטעם עיתון 'כל העיר'. זוכה פרס על מפעל חיים טעם מוזיאון ישראל 2011.
הזכייה לוותה בהליך שיפוט קפדני על-ידי ועדת הפרס המורכבת מחוקרים וחוקרות בעלי שם באקדמיה הישראלית. כל אחד משלושת הפרסים בכל שלוש הקטגוריות לעיל הוא בגובה 75,000 ₪, כגובה סכום הזכייה בפרס ישראל.
טקס הענקת פרס תור הזהב במעמד ראש העיר אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי,
יתקיים במסגרת פסטיבל תור הזהב, ביום רביעי, 4.4.18, חוה"מ פסח, בשעה 18:00, אודיטוריום מונארט, אשדוד.
נימוקי ועדת הפרס:
פרס תור הזהב לשנת תשע"ח מוענק ליוצרת חנה אזולאי הספרי בקטגוריית הקולנוע והטלויזיה:
על תרומתה החלוצית והמתמשכת לפיתוחה ולהטמעתה של היצירה הקולנועית והטלוויזיונית הרב-תרבותית בישראל בתחום המשחק, הבימוי והתסריט העלילתי והתיעודי, בפעילות אמנותית המשתרעת על-פני ארבעה עשורים, בהעזה, בנחישות, ביצירתיות ובמקוריות.
על היותה היוצרת הישראלית הראשונה שהציבה בקולנוע הישראלי את התרבות, השפה היהודית-מרוקנית והזהות המורכבת של בני ובנות הדור השני והשלישי להגירה המזרחית, ועל ההומאז' לבני ובנות הדור הראשון, לנרטיב התרבותי שלהם, למורשתם , להיסטוריה שלהם ולתמונת עולמם.
על יצירתה הנוקבת המתארת בווירטואוזיות, בכאב, בביקורתיות ובאהבה את ההשלכות של ההגירה על היחסים הבין-דוריים ואת ההעברה של חוויית ההגירה כפי שעולה למשל מיצירתה המופתית הביוגרפית 'שחור', ובה בעת את ההתחדשות של הזהות הישראלית כמניפה רחבה של מסורות וזהויות, כפי שעולה למשל מיצירתה 'אנשים כתומים'.
על תרומתה הכבירה לעולם המשחק הישראלי בגילום שלל הדמויות האנושיות שהפכו למופת של דמויות עגולות ומורכבות של הנשים המזרחיות. כמו למשל בסרטים "שחור" ,"חולה אהבה משיכון ג'", "שבעה", "פולישוק" ועוד.
על כתיבה, משחק ובימוי המשרטטים ברגישות ובאסתטיקה ייחודית את פניה העוצמתיות של הזהות הנשית המזרחית על-פני ציר הזמן והמרחב, מהרי האטלס במרוקו לשכונות הפריפריה, בואכה יפו-תל-אביב. כל זאת תוך הקפדה על ביקורת מעמדית, חברתית, נשית ותרבותית, כפי שעולה בסדרות הדוקומנטריות שיצרה על נשים פועלות ועל נשים יזמיות, בישראל הסמויה מן העין, ובמגוון התפקידים שהיא מגלמת בקולנוע ובטלוויזיה.
פועלה האמנותי של אזולאי הספרי מפרה ומרחיב את אמנות הקולנוע והטלוויזיה בישראל, טוען אותו בסיפורים מקומיים ואוניברסליים עזי יופי ומבע, הופך דוגמא ומופת ובכך מגדיר אותו מחדש למען חברה רב תרבותית חיונית ושופעת חיים.
על כל אלה ועוד בחרה הוועדה את חנה אזולאי הספרי, כלת פרס תור הזהב בקולנוע וטלוויזיה לשנת ה'תשע"ח.
פרס תור הזהב לשנת תשע"ח מוענק לסופר עוזיאל חזן בקטגוריית הספרות (פרוזה עברית):
על תרומתו הכבירה להרחבת אופקיה של הספרות העברית המודרנית, בפעילות ספרותית המשתרעת על פני יובל שנים, בהתמדה ובחריצות בלתי רגילות. תחת פרי עטו יצאו 14 ספרים עד כה, ביניהם: הנובלה ׳ארמנד׳ והרומן ההיסטורי "מי אתה ישראל מיר?".
על היותו המספר העברי הראשון בזמננו שפתח צוהר לעולמם של יהודי המגרב והמתאר בעברית קולחת, עשירה ופיוטית, את ההווי והתרבות שלהם, בגָלותם, בעידן שבין שתי מלחמות העולם ובעקבותיהן, ולאחר עלייתם לארץ;
על תיאוריו האומנותיים של תהליכי מעבר קיצוניים מן הכפרים הציוריים והפסטורליים בהרי האטלס אל העיר המתועשת על חולָיֶיהָ המוסריים והחברתיים, מתרבות עתיקה ומסורתית אל תרבות מודרנית, מִיַציבות שורשית אל תלישוּת ומשבר זהות, ומתרבות פָּטֶרנָליסטית אל קונפליקטים בין-דוריים;
על יכולתו לטוות עלילות סיפור מותחות ומרתקות ולהפגיש את הקורא במפגש בלתי-אמצעי עם עולם פנימי עשיר, וידויִי וכואב, של דמויות ססגוניות מכל הגילים והמינים, יהודים, ערבים, בֶּרְבֶּרים ואירופים על האינטראקציה ביניהם, בדור של תהפוכות ושל אנרגיות נפשיות ולאומיות מתפרצות, ערב חיסול הגולה וַעֲליות ההמונים לארץ;
על ההכרה העצומה שיצירתו זכתה לה בארץ ובחו"ל ושבאה לידי ביטוי בביקורות חיוביות מפליגות, בתרגום ללשונות אחרות, בהמחזה ('קליפת אגוז') ובתסריט ('מבחן החלב'), ועל הפרסים שזכה בהם, בכללם – פרס ראש הממשלה ע"ש לוי אשכול והפרס הספרותי לרגל יובל לעליית הנוער;
על כל אלה ועוד בחרה הוועדה את הסופר עוזיאל חזן חתן פרס תור הזהב בסִפרות לשנת ה'תשע"ח.
פרס תור הזהב לשנת תשע"ח מוענק למר אבי סבג בקטגוריית מפעל חיים:
על תרומתו להקמת ביה"ס מוסררה לאמנות רב תחומית. על הקמה של גלריה קהילתית "מוסררה 2" בלב שכונת מוסררה; על הקמת הסמינר היהודי ערבי דוקומנטרי לצילום וכתיבה; על הקמת הגלריה "פוטופואטיקה" המשלבת צילום, אמנות, וידאו ושירה, ומחברת עשייה של צלמים, אמנים משוררים ואוצרים; על תרומתו לעיצוב פסטיבל "מוסררה מיקס". על פרויקט "מוסררה מון אמור" - פרויקט דוקומנטרי הנעשה בשיתוף פעולה עם תושבי השכונה באמצעות תחקירים, איסוף תצלומים מארכיונים וצילום מחדש של מנהיגי תנועת הפנתרים השחורים. על תרומתו הסגולית להקמת תכנית ייחודית וראשונה מסוגה בארץ ללימודים מתקדמים במוסיקה אקספרימנטלית ואמנות הסאונד; על תרומתו למכלול העשייה של בית הספר מוסררה כבית ספר לאמנות עכשווית הפועלת בלב קו התפר של ירושלים, בין מזרח למערב מתוך מעורבות חברתית והשתלבות ותרומה להיסטוריה הייחודית של שכונת מוסררה.
חברי ועדת פרס תור הזהב:
פרופ' חביבה פדיה - יו”ר וועדת הפרס, ד”ר מירב אלוש לברון, פרופ' אהרון ממן, ד”ר אהרון כהן, מר מוטי מלכא.