הסרט שחושף את סיפורן האמיתי של עיירות הפיתוח בישראל
11.02.18 / 11:57
סיפור ההקמה של עיירות הפיתוח בישראל, כפי שלא סופר עד היום... כעבור חמישים שנה, מגלה הבמאי דוד דרעי, בן העיירה ירוחם, איך הפכה השיטה האכזרית שהופעלה על הוריו ובני דורם, לחטא הקדמון שיקבע גם את מסלול חייו ויגבה מחיר כבד ממאות אלפי אנשים בעיירות הפיתוח. בואו לצפות בסרטו המטלטל " סלאח פה זה ארץ ישראל" בהקרנה מיוחדת שתתקיים במשכן לאמנויות הבמה באשדוד ולפגוש את הבימאי המוכשר
הסרט "סלאח פה זה ארץ ישראל", על אף שמו האירוני הינו חזק וחשוב. הבימאי דוד דרעי יחד עם רותי יובל ודורון גל עזר חושפים באמצעותו בין היתר, את השורשים של הגזענות בישראל כלפי מאות אלפי העולים מצפון אפריקה שעלו ארצה בשנות החמישים והשישים ומוכיח שהייתה בישראל אפליה ממוסדת, שההתוויה שלה נעשתה בידי הדרגים הגבוהים ביותר. זהו לא רק סיפור העבר, אלא גם הסיפור שהוביל להיווסדותן של "השכבות החלשות'' - הדור השני והשלישי בעיירות הפיתוח בישראל.
דוד דרעי – בן ירוחם, (במאי) מגיע להרצאה ולשיחה עם הקהל יחד עם קטעים מהסרט האישי-היסטורי שביים והפיק. במפגש משלב דוד דרעי גם קטעים מסרטיו האחרים העוסקים בקונפליקטים ושאלות מפתח בחברה הישראלית בכל הנוגע לזהות פריפריאלית.
במרכזו הסיפור של יצירת עיירות הפיתוח שהוא הסיפור שלנו ושל ההורים שלנו. אחת התחושות שהוא מסתובב איתן... "אף פעם לא הרגשתי שאני באמת מבין למה אני שם, למה עיירות הפיתוח הוקמו והפכו להיות אינקובטור שחונק אנשים שנורא קשה להם לשרוד ולצאת משם, דבר שהפך להיות יותר ויותר קשה עם השנים", אומר דרעי.
הוריו הגיעו לירוחם בשנת 63'. שלושה מאחיו נולדו במרוקו מרקש והשאר בירוחם. האח הבכור עדיין גר בירוחם ושאר אחיו (הם 10 סך הכל)... עוד מהנערות פנטזו וניסו לנווט עצמם מחוץ לירוחם.
בסרט מוצג הדור של הוריו של דרעי שהגיעו ממרוקו לירוחם באמצע שנות ה-50 וכן מערך ההונאה והכפייה שהפעיל עליהם וכנגדם הממסד, נציגי הממשלה והסוכנות, סרט שאחריו הדיון בשאלה העדתית חייב להשתנות. דרעי, שגדל על סיפורים שדגרו בתוכו ועם הזמן הבין את הצורך שלו לחזור לשם שוב ושוב ויגיע להקרנת הסרט באשדוד וכן ישוחח עם הקהל לאחר ההקרנה.
דרעי: "בילדות ונערות הייתי פריק של סיפורי עלייה, גדלתי עם התחושה שהלכה והתעצמה שיש הרבה חורים בסיפור של ההורים, איך שהרגלנו אותם להשמיע את הסיפור, כמו שמצפים מהם. העבודה שלי מול כל הדור הזה כשל ידעתי מה שהיום אני יודע... ניסיתי להבין איפה כל מה שמצאנו בתוך הפרוטוקולים נמצא בסיפורים שלהם. תיפרדו מכל מה שסיפרתם היום ובואו ננסה לאתר את הסיפור במה שמצאנו בפרוטוקולים עיקר הסרט הוא חשיפה של זה שזו הייתה מערכת מתוכננת עם "תורת לחימה" למשל שכבר באנייה בדרך לכאן נציג הסוכנות צריך להכין את הקרקע לכך שיעלו על האוטובוס בלי התנגדות, שבכל מקום שהם מגיעים אליו יהיה נציג שיגיד להם שירדו וטוב בעיירות הפיתוח במנגנון קפדני, קשוח ומתוכנן היטב".
זוכה פרס הבימוי, פסטיבל דוקאביב 2017 , זוכה פרס התחקיר, פסטיבל דוקאביב 2017.
צפו בטריילר הסרט:
אל תפספסו למען הדורות הבאים, כחלק חשוב מהזהות הישראלית שלנו. הקרנה מיוחדת רגע לפני שהסרט מגיע לטלוויזיה. בתום הסרט, תנהל ד"ר מירב אלוש-לברון שיח עם הבמאי ויוצר הסרט, דוד דרעי.
יום ראשון, 11.2.18, בשעה 20.30 במשכן לאמנויות הבמה באשדוד
לכרטיסים חייגו 08-9568111