רופאה בכירה באסותא: "תלות במכונת הנשמה עלולה להיות בלתי הפיכה"
26.03.20 / 12:13
לדברי ד"ר הדר מרום, סגנית בכירה למנהל בית החולים אסותא באשדוד, במשרד הבריאות מחמירים את ההנחיות במטרה לצמצם את התפשטות הקורונה, זאת כדי שלמערכת תהיה אפשרות לטפל בחולים הבינוניים ובכל החולים הקשים שנזקקים לרוב להנשמה, אלא שתלות של חולה קשה במכונת הנשמה עלולה לדבריה להיות בלתי הפיכה. ד"ר מרום: "סיכויי החלמה של אדם אחרי שכבר הונשם אינם ידועים"
לפי נתוני משרד הבריאות נכון להיום בבוקר (ה'), 41 מתוך 2495 הישראלים שאובחנו כחולי קורונה מוגדרים במצב קשה ומונשמים. 68 חולים נוספים נמצאים במצב בינוני. במקביל, בבית החולים אסותא בעיר מניין החולים עלה הלילה ל-14, 9 מתוכם במצב קל, 3 במצב בינוני ו-2 במצב קשה.
במשרד הבריאות חוששים מעלייה משמעותית במספרים ונערכים על-ידי הכנת חמישה מלונות לאשפוז חולי קורונה במצב קל. בנוסף, נערכים גם להרחבת התשתית בבתי החולים כדי להוסיף אלפי מיטות עם מכונות הנשמה לחולים בינוניים וקשים.
עד כה נפטרו בישראל חמישה חולי קורונה במצב קשה בעקבות הידרדרות מהירה במצבם. ארבעה מהחולים היו מורדמים ומונשמים בבתי החולים שיבא, וולפסון, הדסה ושערי צדק. חולה נוסף, בן 87, הגיע במצב אנוש אל בית החולים מעייני הישועה ונפטר לאחר 5 שעות למרות מאמצי ההחייאה.
ד"ר הדר מרום, סגנית בכירה למנהל בית החולים אסותא באשדוד, מסבירה כי מיטות ההנשמה הן משאב מוגבל וכי משרד הבריאות פועל במדיניות שמטרתה - קצב תחלואה מבוקר, כדי שלמערכת תהיה אפשרות לטפל בכל החולים הקשים והבינוניים.
"מחמירים את ההנחיות במטרה שלא ידבקו עוד אנשים" – היא מסבירה, "כך לא נגיע למצב שלא נוכל להעניק לכל החולים הבינוניים והקשים טיפול בבתי החולים". לדבריה, ההחמרה במצב של חולה קשה מונשם תלויה בגילו ובמחלות הרקע שהיו לו לפני שנדבק בקורונה.
"יכולה להיות הידרדרות מהירה במצבו של חולה עם מחלות רקע, בעיקר אם הוא מבוגר" – היא אומרת. "הנגיף למעשה תוקף את המערכות בגוף, זה יכול לקרות בתוך שבועיים-שלושה וזה יכול גם לקרות מיידית".
לדברי ד"ר מרום, תלות במכונת ההנשמה עלולה להיות בלתי הפיכה, ולכן בבתי החולים מנסים תחילה לתת לחולים טיפולים נשימתיים אחרים כמו מתן חמצן ותרופות. "התמיכה הנשימתית לא נובעת רק מכך שיש בעיה בנשימה" – היא מסבירה. "הרבה פעמים מדובר בקריסת מערכות, ולכן הטיפול הוא כמו מעטפת טיפול נמרץ לסייע למערכות בגוף".
"אנחנו לא יודעים מה הסיכוי של אדם להחלים אחרי שהוא כבר מונשם" – הוסיפה, "אנו אוספים את כל האינפורמציה שאפשר כדי להבין איך לפעול ולהתכונן".