תוספי תזונה: מה לקחת לפני, במהלך ואחרי האימון?
01.08.23 / 11:31
בין אם אתם ספורטאים או חובבי כושר, שילוב תוספי תזונה במשטר האימונים שלכם יכול לעזור לייעל את הביצועים וההתאוששות שלכם. עם זאת, התזמון והבחירה של תוספים יכולים להיות קריטיים.
בקטלוג תוספי תזונה לספורטאים - Qualify-Pro - תמצאו תוספים עבור שלבים שונים של האימון.
הנה כל מה שאתם צריכים לדעת:
תוספי תזונה לפני אימון
כדי להתחיל את האימון עם רמת אנרגיה גבוהה, דרוש תדלוק נאות של הגוף שלכם. אלה כמה תוספי תזונה נפוצים לשלב זה:
קפאין - כחומר ממריץ ידוע, קפאין הוא תוסף מומלץ לפני אימון. הוא מגביר את הערנות, מפחית את המאמץ הנתפס, ואף עשוי להגביר את שריפת השומנים. צריכת 3-6 מ"ג/ק"ג ממשקל הגוף כשעה לפני פעילות גופנית נחשבת יעילה.
בטא אלנין - בטא-אלנין יוצר חיץ לחומצה בשרירים שלכם, ומשפר את הביצועים בתרגילים בעצימות גבוהה הנעים בין 1 ל-4 דקות בכל פעם. מינון של 4-6 גרם ליום יכול לעזור להגביר את הביצועים, אך הוא יעיל יותר כאשר הוא נלקח באופן עקבי ולא באופן חד פעמי.
קריאטין - קריאטין מאוחסן בשרירים ועוזר לייצר ATP, יחידת האנרגיה העיקרית של התאים. צריכת קריאטין לפני אימון בעצימות גבוהה יכולה להגביר את הכמות הזמינה לייצור ATP במהלכו. בדרך כלל, מומלץ להתחיל עם 20 גרם מדי יום למשך 5-7 ימים, ולאחר מכן 3-5 גרם מדי יום.
תוספי תזונה במהלך האימון
המטרה של תוספת תוך אימון היא לשמור על אנרגיה ולחות, ולמזער את הנזקים לשרירים. הנה כמה תוספי תזונה נפוצים לשלב זה:
BCAAs - חומצות אמינו מסועפות (BCAA) כוללות לאוצין, איזולאוצין, ולין. הן חיוניות לסינתזת חלבון השריר ויכולות לעזור להפחית את הנזקים לשרירים ואת כאבי השרירים במהלך האימון. כוונו לצריכה של 5-20 גרם במהלך האימון שלכם.
פחמימות - במהלך תרגילים ארוכים, הגוף שלכם עשוי להפיק תועלת מפחמימות נוספות כדי לשמור על רמות הסוכר בדם ולמנוע דלדול גליקוגן בשריר. זה המקום שבו תוספים כמו ג'ל אנרגיה או משקאות המכילים 30-60 גרם פחמימות לשעת פעילות גופנית מועילים.
אלקטרוליטים - זיעה שאבדה במהלך פעילות גופנית מכילה אלקטרוליטים כגון נתרן, אשלגן וכלוריד. חשוב לשמור על רמות חומרים אלה באמצעות משקאות אלקטרוליטים או טבליות, לשמירה על מאזן הנוזלים ומניעת התייבשות, במיוחד במהלך אימונים ארוכים או חמים.
תוספי תזונה לאחר אימון
בסיומו של האימון, המטרה היא התאוששות. שמים דגש על חידוש מאגרי אנרגיה, קידום סינתזת שרירים והפחתת דלקת. הנה כמה תוספי תזונה נפוצים לשלב זה:
חלבון - חלבון הוא אבן הבניין של השרירים וצריכתו לאחר אימון עוזרת לתקן ולבנות רקמת שריר. יש לשאוף ל-20-40 גרם חלבון איכותי, כמו מי גבינה או חלבונים מהצומח, בשעה הראשונה לאחר האימון.
קריאטין - תוספת של קריאטין לאחר אימון יכולה גם היא לסייע להתאוששות, על ידי מילוי מאגרי הקריאטין בשרירים. כאמור, מנה של 3-5 גרם ביום מומלצת לאחר תקופת ראשונית של צריכה מוגברת.
אומגה 3 - חומצות שומן אומגה 3, המצויות בתוספי שמן דגים, ידועות בתכונות האנטי דלקתיות שלהן. נטילת 1-2 גרם לאחר האימון יכולה לסייע בהפחתת דלקת וכאב בשרירים.
נוגדי חמצון - ויטמינים C ו-E הם נוגדי חמצון חזקים, המסייעים להילחם בלחץ חמצוני הנגרם על ידי אימונים אינטנסיביים. צריכת אלה לאחר אימון יכולה לסייע להתאוששות ולהגנה מפני נזקי שרירים.
לסיכום, תוספי מזון יכולים להוות תוספת חשובה למשטר האימונים שלכם. עם זאת, זכרו שתוספי מזון הם תוספים בלבד, שנועדו להשלים תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה, לא להחליף אותן. ודאו תמיד שאתם מתדלקים את הגוף במגוון של רכיבים תזונתיים ממזונות מלאים ושומרים על לחות טובה.
כמו כן, התייעצו עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות לפני כדי להבטיח ששאתם לוקחים תוספים אשר תואמים את מטרות הבריאות והכושר שלכם.