מחדרי בריחה ועד מציאות מדומה - ככה לומדים היום את הוראת המחר
10.05.21 / 07:32
בעולם משתנה ועמוס טכנולוגיות שהופכים את החיים שלנו ללא היכר, אם יש משהו שאל לנו להשאיר מאחור היא מערכת החינוך. כדי להכין את התלמידים להסתגל במהירות לשינויים ולהיות גם אלו שמובילים אותם, על תכנית הלימודים להיות גמישה. במכללת אחוה מקבלים הסטודנטים להוראה כלים שיאפשרו להם לחשוב מחוץ לקופסה
החינוך מהווה מרכיב ליבה חשוב בהתפתחות החברה האנושית, ובשנים האחרונות הוא הפך גם לחלק בלתי נפרד מהמהפכה הטכנולוגית. כדי להתאים את התלמידים של היום להיות היזמים המשפיעים של המחר, על תכנית הלימודים להפוך לגמישה ולכזו שמכניסה לתוך ההוראה המסורתית שיטות חדשניות וחשיבה מחוץ לקופסה. בבית הספר לחינוך במכללה האקדמית אחוה זיהו את המגמות המשתנות ופיתחו קורסי הוראה ייחודיים ופורצי דרך, שהופכים את הסטודנטים לדמויות מפתח בעיצוב דור העתיד.
השינויים הגלובליים המואצים ואי הוודאות המלווה אותם, מעצבות מחדש את הדרישות בהן צריכים לעמוד הבוגרים העתידיים של מערכת החינוך. על הסטודנטים לתואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה להיות כאלה שאינם רק מגיבים לתנאים הקיימים אלא גם יוצרים, יוזמים ומובילים מציאות. בבית הספר לחינוך במכללת אחוה מקדמים לימודי הוראה המותאמים לתפיסה האינטגרטיבית לפיה חינוך הוא תחום רוחב המכוון לקידום יכולתו של המורה להיות יוזם, מנהיג חדשני ובעל מסוגלות ומשמעות במערכת החינוך. לפיכך, ישנה חשיבות רבה בפיתוח והכשרת אנשי חינוך כמובילי שינוי.
במסגרת תכנית הלימודים לתואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה במכללת אחוה, נחשפים הסטודנטים לשיטות הוראה חדשניות ולוקחים חלק בקורסים ייחודיים המעניקים להם חוויית למידה מעשירה. בתכנית מודגש הדיאלוג שבין ידע תאורטי לבין ידע יישומי, תוך הבניית שפה חינוכית מקצועית שתפקידה להוביל לשינוי, לדבר יזמות וחדשנות ולהעניק למידה חברתית-רגשית. "אנחנו מאמינים כי הבוגרים שלנו יהיו בעלי זהות מקצועית איתנה, חוסן אישי וחברתי, גמישות מחשבתית ותודעה יזמית כאנשי חינוך מובילים במערכת החינוכית", מסבירה פרופ' אורית אבידב-אונגר דיקן בי"ס לחינוך. "הקורסים במסגרת תואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה מדגישים כיוונים אלה וכוללים תכנים מעולם היזמות והחדשנות, חקר בחינוך, מנהיגות והכלה, היבטים התפתחותיים, הנעתיים ועוד".
בוחרים חדשנות
במטרה לשפר ולהרחיב את יכולותיהם של הבוגרים לתואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה כמחנכי דור העתיד התפתח בבית הספר לחינוך, החוג לחינוך החושף את הסטודנטים ללימודי הוראה להתנסות בהכשרה ייחודית וחדשנית. במסגרת החוג מועברים קורסים חווייתיים העוסקים ביזמות בחינוך מזוויות שונות, ביניהם מיינדפולנס בחינוך, פסיכולוגיה חיובית, משחק ומשחוק בלמידה, טאי צ'י, פדגוגיה חדשנית בשילוב חדרי בריחה, דיבייט ועוד.
כך, למשל, בקורס 'פדגוגיה חדשנית בשילוב חדר בריחה' מתנסים הסטודנטים לתעודת הוראה במגוון תחומים תוך שימוש בחדרי הבריחה, כגון משבר האקלים, שירה מודרנית, משוואות במתמטיקה, העלייה לארץ ישראל וכדו'. חדרי הבריחה היצירתיים מפוזרים לכל אורך הקמפוס ומכילים בתוכם חידות מאתגרות וסיפורים מרתקים המזמינים עבודה בצוות, פתרון בעיות וחשיבה יצירתית.
דרך נוספת בה מועברים תכנים חדשניים ושיטות הוראה מתקדמות הוא שימוש במשקפי מציאות מדומה ורבודה. הסטודנטים לתואר ראשון ושני בחינוך ותעודת הוראה מתנסים לדוגמה במסע וירטואלי בגוף האדם, בהליכה בנופיה ובאתריה השונים של ישראל ואף מדמים משימה בחלל. "ללמידה בסביבה וירטואלית זו יתרונות רבים והיא מספקת אתגרים חדשים ושונים ב-180 מעלות מההוראה המסורתית", מוסיפה פרופ' אבידב-אונגר. "הוראה העושה שימוש בהרפתקה כדרך ליצירת חדשנות ויצירתיות בעולם שבו היזמות והטכנולוגיה הן חלק בלתי נפרד מהמרחב הדיגיטלי שבו אנחנו חיים".
היחידה לחדשנות ויזמות
השנה, כשהסטודנטים ללימודי הוראה מצאו עצמם מתמודדים לראשונה עם לימודים און ליין בעקבות מגפת הקורונה, הוחלט לנצל את אתגרי הזום לטובת מציאת דרכי הוראה גמישות ומותאמות לשינויים. בהתאם לכך קמה בבית הספר לחינוך יחידת חדשנות ויזמות ייחודית ופורצת דרך בתחום הכשרת המורים בישראל.
תפקיד היחידה הוא לחשוף, להעמיק ולעודד יזמות בתחומי החינוך השונים, וכחלק מפעילותה מתקיים אחת לסמסטר שבוע חדשנות ויזמות שמטרתו לחשוף את הסטודנטים לתפיסות ויוזמות חדשניות בתחום החינוך. בין היתר עורכים הסטודנטים ללימודי הוראה היכרות עם מסגרות חינוכיות טיפוליות ועסקיות שנותנות כלים וזוויות מבט שונות המפתחות את הזהות המקצועית של הסטודנטים.
הסטודנטים מוזמנים לבחור ממגוון קורסים בנושאים חדשניים המאפשרים חוויה והתנסות, ומרחיבים את הפרספקטיבה שלהם באשר לחינוך ומטרותיו. הקורסים מדגישים את נושא היזמות והחדשנות וניתנים על-ידי מומחים בתחומם. לדוגמה, מהעולם האמיתי לחינוך ובחזרה - למידה מבוססת פרויקטים (BPL), כל מורה הוא ’מאמנטור‘- ארגז כלים חוויתי לאימון רגשי חברתי, תקשורת מקרבת - המורה כאמן ביצירת קשר ואמון, יזמות EdTech בשיטת DTC, להוציא את היזם שבנו ולהפוך ל-GameChanger ועוד.
בנוסף, לראשונה התקיים השנה במסגרת בית הספר לחינוך אירוע TEDx וירטואלי. לקראת האירוע נבחרו 30 משתתפים שעברו במשך חודש וחצי תהליך הכשרה שנתן להם את כל הכלים להרצאה בסגנון TED. בערב האירוע הרצו 8 סטודנטים, מרצים, בוגרים ואנשי חינוך מעוררי השראה ששיתפו בסיפורם המרגש וברעיונות חדשניים מעולם היזמות בחינוך.
"בתפיסתנו, תפקיד המורה הוא להדריך את התלמידים, ללמוד יחד איתם, לייצר סביבת למידה מאפשרת, מעוררת גירויים, להוות גורם מכווין ומלווה בתהליכי הלמידה השונים ולסייע ברכישת כלים ומיומנויות לחיים", מסכמת פרופ' אבידב-אונגר. "פעילות היחידה בנויה בצורה המאפשרת לסטודנטים לתואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה לקחת חלק בעשרות הרצאות, סדנאות וסיורים ולקבל כלים שיעזרו להם לפתח מיומנויות המרחיבות ומעשירות את הלמידה בתחומים מגוונים".