מהו בקע וכיצד מתמודדים איתו?
20.04.25 / 09:23

בקע הוא מצב רפואי במסגרתו חלק מאיברי הגוף, לרוב רקמות רכות כגון מעי או שומן, בולטים דרך דופן חלל גוף, בדרך כלל דרך אזור חלש בדופן השרירית. בקע יכול להתרחש באזורים שונים בגוף, אך הנפוצים ביותר הם באזור הבטן, המפשעה והטבור. תופעה זו עלולה לגרום לכאבים עזים, לאי נוחות ואפילו לסיבוכים חמורים אם לא מטפלים בה בזמן. במיוחד כאשר מדובר בבקע במפשעה או בבקע בטבור, חשוב לטפל במצב כדי למנוע החמרה. בקע ללא טיפול מתאים יכול להוביל למחלות נוספות ולפגיעה בתפקוד היומיומי.

סוגי ניתוחי בקע ויתרונותיהם
כאשר מדובר בתופעה של בקע, ישנם סוגים שונים של ניתוחים המתבצעים בהתאם למיקום הבקע, גודלו וחומרתו. ניתוחים אלו משתנים בשיטותיהם ומטרותיהם הספציפיות, כאשר המטרה המרכזית היא לתקן את המצב ולמנוע את חזרתו של הבקע בעתיד.
אחד מהניתוחים הנפוצים ביותר הוא ניתוח בקע מפשעתי. מדובר בבקע במפשעה, אזור בו דופן הבטן חלשה במיוחד. הניתוח יכול להתבצע בשתי שיטות עיקריות: ניתוח פתוח או ניתוח זעיר-פולשני (לפרוסקופי). בשיטה הלפרוסקופית מבוצע חתך קטן בבטן, והמנתחים משתמשים במצלמה ומכשירים מיוחדים לתיקון הבקע. יתרונה של שיטה זו טמון בכך שהיא מאפשרת זמן התאוששות קצר יותר, צלקת קטנה יותר ופחות כאב לאחר הניתוח.
שיטה נוספת היא ניתוח בקע טבורי. ניתוח זה מתבצע כאשר הבקע נמצא באזור הטבור, והוא יכול להיעשות גם כן בשתי שיטות – פתוחה או לפרוסקופית. כאשר מדובר בבקע גדול או במקרים מורכבים יותר, ייתכן כי יהיה צורך בניתוח פתוח בו החתך גדול יותר, אך הוא מבצע תיקון יסודי וכולל גישה ישירה לאזור הפגוע. היתרון בניתוח זה הוא שניתן לתקן את הבקע בצורה מקיפה ומעמיקה.
ההליך הניתוחי, בכול השיטות, כולל בדרך כלל החזרת רקמות הגוף שנפלטו מחוץ לדופן אל מקומן, ולפעמים נעשה שימוש ברשתות ביולוגיות או חומרי תפירה מיוחדים לחיזוק דופן הבטן ולמניעת חזרת הבקע בעתיד. רשתות ביולוגיות, אשר נמסות בגוף עם הזמן, משפרות את תוצאות הניתוח ומפחיתות את הסיכון לתופעות לוואי כמו דלקת או חזרת הבקע.
ההתאוששות מהניתוח וסיבוכים אפשריים
לאחר הניתוח סובלים רוב המטופלים מכאב קל, אך זמן ההתאוששות קצר יחסית. ברוב המקרים, המטופלים יכולים לשוב לפעילות רגילה תוך שבועיים עד שלושה. יתרונות הניתוח הלפרוסקופי הם צלקת קטנה יותר, זמן התאוששות מהיר וכאבים פחותים. עם זאת, חשוב להימנע ממאמצים גופניים אינטנסיביים בשבועות הראשונים לאחר הניתוח כדי לא להעמיס על האזור המנותח.
כמו בכל ניתוח, גם בניתוחי בקע ישנם סיבוכים אפשריים, אם כי הם נדירים. הסיבוכים יכולים לכלול דימום, זיהום, או חזרה של הבקע. במקרים נדירים ייתכן שהרשת המושתלת תזוז ממקומה, או שהאזור המנותח יזדקק לחיזוק נוסף. חשוב להבין כי רוב המטופלים, לאחר ביצוע הניתוח, נהנים משיפור משמעותי בכאבים ובאיכות החיים. בנוסף, במקרים בהם הבקע נמצא בשלבים מוקדמים יחסית ניתן למנוע את הצורך בניתוח על ידי טיפול שמרני הכולל מנוחה, תרופות אנטי-דלקתיות ופיזיותרפיה.
לסיכום, ניתוח בקע הוא הליך רפואי יעיל ומתקדם אשר מפחית את הכאבים ומשפר את איכות החיים של המטופלים. בשנים האחרונות, עם ההתפתחות בטכנולוגיה הרפואית, ניתן לבצע את הניתוחים בצורה זעיר-פולשנית וכך להפחית את הסיכון ולקצר את זמן ההתאוששות. אם אתם סובלים מבקע או מכאבים באזור הבטן, המפשעה או הטבור, חשוב לפנות לרופא מומחה. בהמשך, יוכל הרופא להמליץ לכם על הטיפול המתאים עבורכם ביותר, הכולל שיטות ניתוחיות או טיפול שמרני. ניתוח בקע הוא פתרון מתבקש ברוב המקרים, ויש לפנות למומחים על מנת להבין את האפשרויות הטיפוליות המתאימות ביותר לכם.
אם אתם שוקלים לבצע ניתוח בקע, מומלץ כמובן לפנות למחלקות המתמחות בניתוחים מסוג זה. דוגמה מומלצת למחלקה שכזו ניתן למצוא בבית חולים לניאדו שבנתניה, שם כוללת המחלקה צוות מומחים מנוסה במתן טיפול מהיר ויעיל.
