לימודי חינוך מיוחד באזור השפלה והדרום
19.04.22 / 07:48
נכון להיום, עשירית מן התלמידים במדינת ישראל הם תלמידים בעלי צרכים מיוחדים. מטרתו של החינוך המיוחד היא לענות על הצרכים של התלמידים בעלי הצרכים המיוחדים. חלק מן התלמידים שעונים להגדרה תלמידי חינוך מיוחד הם: תלמידים בעלי אוטיזם ברמות שונות, תלמידים בעלי פיגור שכלי ברמות שונות, תלמידים בעלי ליקויי למידה כאלה ואחרים, תלמידים בעלי בעיות קשב וריכוז ברמות מסוימות ועוד.
מכיוון שאוכלוסיית התלמידים עליה אנו מדברים היא בעלת קושי רב יותר בלמידה, מערכת החינוך מספקת להם תמיכה מסוימת, עזרה ועוד שירותים נוספים אשר עוזרים לאותם תלמידים להצליח.
בדרך כלל, תלמידי חינוך מיוחד מקבלים תמיכה מכמות גדולה יותר של אנשי מקצוע אשר קיימת בכיתת לימוד רגילה. העזרה אותה מקבלים תלמידי חינוך מיוחד כוללת: טיפולים פסיכולוגיים במידת הצורך, טיפולי רפואה במידת הצורך, טיפולי התפתחות וכו'. כמו כן תלמידי חינוך מיוחד בדרך כלל יקבלו הקלות במבחנים והתאמות לעבודות שונות שאמורות להקל עליהם במהלך ביצוע העבודה.
החוק במדינת ישראל קובע כי כל תלמיד בין הגילאים 3-21 אשר אובחנה אצלו מוגבלות מסוימת, זכאי לקבל טיפולים מיוחדים במימון של מדינת ישראל.
למי מתאימים לימודי חינוך מיוחד?
לימודי חינוך מיוחד מתאימים לאנשי חינוך בעלי תשוקה לתחום הזה, אנשי חינוך בעלי רצון עז לעזור לאחר, אנשי חינוך אשר מסוגלים להבין את האחר בדיוק כמו שהוא ורוצים לעזור לו ולהעצים אותו ככל האפשר.
לימודי החינוך המיוחד מתאימים במיוחד לאותם אנשי חינוך שרואים בעבודה זו שליחות, כאלה אשר רוצים לגרום לשינוי משמעותי בכל ענף החינוך המיוחד.
בנוסף על כך, בוגרי לימודי חינוך מיוחד יכולים להמשיך ללימודים מתקדמים בתחומים מעניינים כמו למשל: תחום הטיפול, תחום הייעוץ וההדרכה ועוד.
מהם תנאי הקבלה ללימודי חינוך מיוחד?
תנאי הקבלה למסלול הלימודים של חינוך מיוחד משתנים בין מוסד לימודי אחד למוסד לימודי אחר, אך בכל מוסד לימודי כיום נדרשת הצגה של תעודת בגרות מלאה, בחלק מן המקרים יהיה על מגיש המועמדות להציג גם ציוני פסיכומטרי. קיימים גם מוסדות לימוד מסוימים בהם נדרש הסטודנט לעבור ראיון אישי או סדנה אשר תבדוק את רמת ההתאמה שלו למסלול הלימודים.
מוסדות לימוד מסוימים מציעים מכינות לסטודנטים מעל גיל 30, מטרתן של המכינות הללו היא להקל על תנאי הקבלה של המועמדים בגילאי 30 ומעלה.
אילו נושאים נלמדים בלימודי חינוך מיוחד?
במהלך מסלול הלימודים של לימודי חינוך מיוחד הסטודנטים ילמדו כיצד לעבוד וכיצד להעביר שיעורים לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים בכיתות א-י"ב. מסלול הלימודים של לימודי חינוך מיוחד משלב בתוכו לימודים מעשיים, לימודים תיאורטיים וגם תקופת התמחות.
תקופת הלימודים נמשכת בין שלוש שנים לארבע שנים, משך תקופת הלימודים תלויה במוסד הלימודים בו הסטודנט לומד את התואר.
בסיום התואר, בוגרי התואר מקבלים תואר ראשון מסוג B.A או B.Ed שמוכיח כי הם בוגרי הוראה, כמו כן בוגרי התואר מקבלים גם תעודת הוראה לתלמידי חינוך מיוחד, את התעודה יקבלו הבוגרים בסיום תקופת ההתמחות שלהם ממשרד החינוך.
חלק מנושאי הלימוד אותם לומדים הסטודנטים במהלך התואר הם: היכרות עם לקויות שונות בהתאם לרצף הגיל והתפקוד, הסטודנטים יכירו מיומנויות הוראה וילמדו כיצד לנהל כיתה מעורבת גם בחינוך מיוחד וגם בחינוך רגיל, הסטודנטים ילמדו כיצד לעבוד בצוות רב מקצועי ועוד.
כמו כן, הסטודנטים יכירו את שפת הסימנים כדי להצליח לתקשר עם תלמידים בעלי בעיות שמיעה כאלה ואחרות.