כמחצית נתמכים על ידי ההורים ו-20% לוקחים הלוואות: איך לשרוד כלכלית כסטודנט
20.06.23 / 15:59
סקר הסטודנטים הגדול של ההתאחדות הארצית מראה שכמעט מחצית מהסטודנטים בישראל מקבלים עזרה כלכלית מההורים. כך יכולים הסטודנטים לשנות את המצב, ולו במעט
בסוף שנת 2022 פירסמה התאחדות הסטודנטים הארצית כמדי שנה את "סקר הסטודנט/ית", סקר דעת קהל בקרב הסטודנטים בישראל שבא לבחון את איכות הלמידה, שוויון, תעסוקת סטודנטים, הוצאות כספיות, התנהלות פיננסית ונושאים אקטואליים שונים. באופן שאולי לא צריך להפתיע, רבים מהם העידו שאינם עובדים במהלך התואר מפאת חוסר זמן, וכמעט מחצית מהסטודנטים השיבו שהם נתמכים כלכלית על ידי הוריהם.
סטודנטים מקדישים את רוב הימים שלהם ללימודים, ובאופן טבעי ההכנסות וההוצאות שלהם אינן דומות לזה של אדם עובד מן השורה. אילו צעדים הם יכולים לנקוט בכל זאת על מנת לשמור על איזון כלכלי לאורך התואר? אספנו כמה עצות מועילות.
מוציאים הרבה, מכניסים מעט
הסקר של התאחדות הסטודנטים נערך בקרב כ-14,400 משיבים ומשיבות כמדגם מייצג של אוכלוסיית הסטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. 64% מהם מציינים כי הם עובדים במהלך כל ימי השנה, כולל בתקופות מבחנים ובקיץ. 18% מהסטודנטים לא עובדים כלל, כשמתוכם 72% מציינים שהסיבה העיקרית לכך היא שאין להם זמן בין הלימודים ויתר ההתחייבויות.
לפי נתוני הסקר, השכר החודשי הממוצע של הסטודנטים העובדים בשנת 2022 הנו 4,967 שקלים, נתון שמשקף עלייה של 210 שקלים בשכר הממוצע ב-2021. מנגד, הסקר מראה כיצד ההוצאה החודשית הממוצעת הכוללת של סטודנטים ב-2022 היתה כ-5,980 שקלים. חוסר ההלימה בין הכנסות להוצאות אומרת דרשני. ואכן, כשני שליש מהסטודנטים ציינו כי הם לא מצליחים לחסוך כסף באופן מסודר מדי חודש. כיצד תצליח סטודנטית בישראל של היום לצלוח את תקופת הלימודים מבלי להיכנס לחובות?
לאור הנתונים שצוינו עד כה, לא מפליא שכמעט רבע (22%) מהמשיבים העידו כי הם נטלו הלוואה במהלך תקופת הלימודים. על השאלה "האם את/ה מקבל/ת סיוע כלכלי מהוריך במהלך לימודיך?" השיבו בחיוב כ-43% מהסטודנטים. אלו הן שתי דרכים לגיטימיות להשאיר את הראש מעל המים במהלך התואר. להלן כמה צעדים נוספים שניתן לבצע כדי לצלוח כלכלית את תקופת הלימודים המאתגרת.
חיסכון והשקעה
כן, קצת קשה לדבר על חיסכון כשההכנסות נמוכות וההוצאות גדולות. עם זאת, ישנן דרכים להגדיל חיסכון ולהשקיע גם כסטודנטים. עוד לפני התחלת הלימודים ותוך כדי התואר, אפשר להפקיד כל סכום זמין בחיסכון - כספים מעבודות קיץ, מענק שחרור מהצבא, הפקדון הצבאי שמשתחרר ועוד. את כל אותם סכומים ניתן לרכז במכשיר חיסכון מבוסס השקעה אחד, שניתן למשוך ממנו כסף באופן חופשי.
החיסכון הזה יכול לשמש כמעין "קופה" שממנה ניתן למשוך כספים להתנהלות שוטפת במהלך התואר. מכיוון שהכספים מושקעים בשוק ההון, ישנה גם תשואה שנתית פוטנציאלית. חיסכון שיתאים מאוד לצרכים של סטודנט הוא קופת גמל להשקעה , חיסכון עצמאי שכספיו מושקעים בשוק ההון, הוא נזיל, אין קנס על משיכות (רק מס על הרווח) וניתן להפקיד אליו באופן שוטף, החל מ-100 שקלים מדי חודש -בהפקדות חד פעמיות או משולב, עד לתקרת הפקדה שנתית של 76,449 שקלים (נכון ל-2023). כך גם בהפקדה של סכומים נמוכים לחיסכון ניתן ליהנות מפוטנציאל תשואה משמעותי.
מימוש זכויות והטבות
סטטוס של סטודנט לא בא רק עם אתגרים, אלא גם עם הטבות. בדקו בדקדוק אילו הטבות מגיעות לכם, כי מימוש של כל הטבה יכול להיות שווה הרבה כסף. כך, לסטודנטים מגיעות הנחות בתחבורה ציבורית ובתשלומי הארנונה, פטור ממס הכנסה על כסף שמגיע ממלגה , נקודות זיכוי במס הכנסה בגין הלימודים (כלומר, הפחתה בתשלומי המס), דמי ביטוח לאומי מינימליים ועוד.
גם גופים פרטיים – כמו בנקים, מועדוני ספורט, מלונות ועוד – מעניקים הנחות משמעותיות למחזיקי כרטיס סטודנט.
צמצום הוצאות
כפי שהעידו הסטודנטים בסקר, לרבים מהם פשוט אין זמן לעבוד במהלך התואר. מה עושים כשאי אפשר להגדיל את ההכנסה? מקטינים את ההוצאות. כן, זה לא פשוט, וגם ככה אנחנו חיים בצמצום על תקציב סטודנט. אך למי ששואף להגיע לאיזון כלכלי גם תוך כדי התואר – יש דרכים להצטמצם אף יותר. למשל, את ההוצאה הגדולה ביותר – תשלום עבור דיור – אפשר לצמצם על ידי מגורים אצל ההורים, מגורים במעונות או מגורים בדירת שותפים. ייתכן שגם הוצאות רכב מכבידות על המאזן, ותקופת התואר היא זמן מצוין לשאול את עצמנו אם אכן יש לנו צורך ברכב.
התמקצעות מוקדמת
כאן אולי לא נראה את הכסף באופן מיידי, אבל התמקצעות מוקדמת בתחום שבו אנחנו עושים תואר יכולה לקרב אותנו למשכורת המיוחלת מהר יותר. חיפוש התמחויות ומשרות סטודנטים או התנדבות בארגונים ומוסדות בתחומים הנושקים לתחום התואר שלנו, יקרבו אותנו להתחלת הקריירה מוקדם יותר, וכך נוכל לצאת לעצמאות כלכלית מייד לאחר סיום התואר.
לסיכום
תקופת התואר באוניברסיטה היא הרבה דברים: שנים של חוויות, חברויות, לימודים, התנסות, חוויות ועוד. עבור רבים זוהי גם הפעם הראשונה שבה הם נאלצים להתמודד עם "העולם האמיתי", ולהבין היכן הם עומדים מבחינת הוצאות והכנסות. תכנון מראש וחיסכון נכון ליכולים לסייע מאוד בהגעה לצד השני של התואר במאזן חיובי.
*ניתן להפקיד באופן חודשי (החל מ-100 ₪ בהוראת קבע) וכן באופן חד פעמי, עד לתקרת ההפקדה השנתית המותרת
**אין באמור תחליף לייעוץ ו/או שיווקי פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח. כפוף להוראות ההסדר התחיקתי ותקנון קופת גמל