יום האינטרנט הבטוח הבינלאומי: טיפים לגלישה בטוחה
05.02.24 / 12:26
לקראת יום האינטרנט הבטוח שיחול בשלישי הקרוב (6.2), ד"ר אביעד אלישר, ראש מסלול הסייבר במחלקת מדעי המחשב ב-SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, מספק מספר טיפים לשימוש בטוח באינטרנט
ביום שלישי הקרוב, יציינו ברחבי העולם את יום האינטרנט הבטוח הבינלאומי ואפשר לומר ללא ספק כי האינטרנט (מרשתת בעברית) הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו במאה ה-21. אנו נסמכים עליו כמעט בכל תחומי החיים - מתקשורת בין משתמשים, צריכת תוכן בידורי מסרטונים ב-Instagram ו-TikTok, חינוך והקניית ידע מקמפוס IL, YouTube, Coursera ועוד. גם עסקים לא נשארים מאחור וכמעט כל חברה מתחזקת אתר על מנת להגדיל את מרחב לקוחותיה, שותפיה העסקיים ולבצע גיוס מועמדים פוטנציאלים.
בעשורים האחרונים על גבי תשתית האינטרנט, זוכות רשתות המדיה החברתית כדוגמת Facebook ו- (X)Twitter לפופולריות רבה בעקבות האפשרויות הרבות שהן מציעות למשתמש כמו שמירה על קשרים חברתיים עם מכרים, יצירת קשרים חברתיים חדשים, שיתוף תוכן כמו טקסט ותמונות, מציאת אנשים בעלי תחומי עניין דומים, הבעת דעה ועוד. כיום, גם חדשות ואירועים עכשוויים מגיעים לטלפונים החכמים שלנו או נשלחים אלינו באופן אוטומטי (Push Notification). נוחות השימוש והגישה של האינטרנט כמעט לכל מכשיר דיגיטלי הביאה לעלייה מתמדת בשימוש בו לאורך השנים.
לצד התועלות הברורות שהאינטרנט מספק עבורנו, האינטרנט טומן בחובו גם לא מעט סכנות. בריונות רשת (Cyberbullying) הפוגעת במיוחד בילדים ונערים, גניבת זהויות, פריצה למחשבים, צריכת חדשות כזב (Fake News) וחשיפה לתוכן לא הולם הן רק חלק מרשימה ארוכה של סכנות העלולות להתרחש כשאנו נמצאים במרחב המקוון. האינטרנט מהווה לעיתים קרובות כר פורה לתוקפים לנצל חולשות אנושיות שונות על מנת לפגוע בקורבנותיהם.
לכבוד יום האינטרנט הבטוח שיחול ביום שלישי הקרוב, ד"ר אביעד אלישר, ראש מסלול הסייבר במחלקת מדעי המחשב ב-SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, מספק מספר טיפים לשימוש בטוח באינטרנט.
לחצו רק על קישורים מוכרים
לחיצה על קישורים (Links) לא מוכרים עלולה לחשוף את המשתמשים לאיומים מגוונים למכשירם (מחשב או טלפון חכם) כמו החדרת נוזקה (Malware), רוגלה (Spyware), וירוסים שונים, גניבת מידע, הונאות פיננסיות ועוד. מקורם של רוב הקישורים הזדוניים מגיע מהודעות טקסט, Whatsapp, פרסומות קופצות (pop-up ads) או עקב ביקור באתרים מפוקפקים. קישורים אלו עלולים לעורר הורדות אוטומטיות של נוזקות למחשבכם שבמקרה הטוב עלולות לנטר את פעילותכם ברשת (רוגלה) ובמקרה הרע יכולות להצפין את כל המידע שברשותכם ולבקש תשלום כופר עבור פענוח ההצפנה (כופרה).
על מנת להגן על עצמכם, בדקו תמיד את מקור הקישור לפני שתלחצו עליו, התעלמו מהודעות המכילות שגיאות כתיב, בחנו את כתובת הקישור ושאלו את עצמכם האם אני מכיר/ה אותה? בנוסף, אני ממליץ להיכנס לאתר בשם Virus Total ולהזין בו את הקישור החשוד. אתר זה מתחזק מספר מרובה של אנטי וירוסים ותוכנות הסורקות קבצים וקישורים חשודים ומתריע במקרה של קישורים או קבצים המכילים נוזקות.
בצעו עדכוני תוכנה תכופים
ספקי תוכנות שונים משחררים באופן קבוע עדכונים המטפלים בחולשות ובאגים בתוכנות המנוצלים ע"י ההאקרים לפרוץ למחשבכם. עדכוני תוכנה תכופים יכולים למנוע סוגי התקפות כאלו.
ודאו שעל מחשבכם האישי מותקנת תוכנת אנטי-וירוס
תוכנת אנטי וירוס מיועדת להגנה על המחשב מפני התקפות ופריצות חיצוניות, שעלולות לקרות למחשבכם בזמן ביקורכם באתרים מפוקפקים. ודאו שברשותכם תוכנת אנטי וירוס מוכרת ואמינה.
בצעו טרנזקציות כספיות בכרטיסי אשראי או ב-Paypal
כאשר אתם מבצעים רכישות שונות באינטרנט, השתמשו באמצעי תשלום של כרטיס אשראי או באמצעות חשבון Paypal. חברות האשראי מספקות כעת הגנה לרוכשים בהרבה מקרים של הונאה. חשבון Paypal משמש כגורם מתווך לקנייה, עובדה המאפשרת לנו לבצע קניות בלי לחשוף את פרטי האשראי של הקונה.
לסיכום, נצלו יום זה להגברת מודעות ועידוד לגלישה בטוחה ופחות לרתיעה מהאינטרנט וטכנופוביה.
הכותב הינו ד"ר אביעד אלישר, מרצה במחלקה למדעי המחשב ב-SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון
בתמונה: ד"ר אביעד אלישר, ראש מסלול הסייבר ומרצה ב-SCE, צילום פרטי