חוב של 60 אלף ש"ח לבנק נסגר ב-7,000 שקלים בלבד - איך זה קרה?
04.08.21 / 13:38
חוב בסך 60 אלף ש"ח לבנק נסגר לאחר משא ומתן בן חודשים בודדים, בתשלום של שבעת אלפים ש"ח בלבד. כיצד זה קרה ומדוע בכלל שגוף גדול כמו בנק יחליט למחול על מרבית החוב ולסגור את תיק ההוצאה לפועל כנגד חייב בסכום סמלי בלבד? עו"ד עידן רוקח עם כל הפרטים
למשרדנו הגיעה לקוחה שפתוח נגדה תיק הוצאה לפועל לבנק זה למעלה מ-7 שנים. היא ביקשה שנסביר לה מה האפשרויות העומדות בפניה מבחינה משפטית.
הוסבר לה שיש אפשרות להגיש אותה להליך חדלות פרעון, היות והחוב הפסוק נגדה הגיע לסך של 60,000 ש"ח, אך משרדנו המליץ לה שבטרם תפנה להליך זה, לעשות מאמץ לסיים את החוב בסכום נמוך ככל האפשר.
משרדנו יצר קשר עם באי כוח הבנק, ולאחר הליך של משא ומתן נקבע שהצדדים ייפגשו ובמהלך הפגישה תועלה הצעה רלוונטית והבנק ישקול אותה.
במהלך הפגישה הוסבר לבנק שמדובר בחוב ישן, שהתחיל מסכום נמוך ואשר במרוצת השנים צבר ריביות בגובה של עשרות אלפי שקלים, וכי בהיעדר הסכמה לא תהא ברירה והלקוחה תפנה להליך שיפוטי.
בתחילה הבנק התעקש לקבל סך של 10,000 ש"ח, ואולם השתכנע בסופו של דבר וניאות לסגור את התיק בסכום סימלי של 7,000 ש"ח בלבד.
אילו הלקוחה הייתה מוגשת להליך של פשיטת רגל, היו חולפים שנים עד שהייתה מסיימת את חובותיה, אך בהליך המשא ומתן, הדבר נמשך 3 חודשים.
חשוב לציין, כי קיימים מספר סיבות לכך שנושים בהוצאה לפועל ירצו לסגור את תיק ההוצאה לפועל בסכום סמלי בלבד, ובין היתר:
- כאשר הנושה מוחל על חובו, הוא מתקזז על ההפרש המחול בסוף שנת המס, כאשר רכיב זה מתווסף לדו"ח ההוצאות/הכנסות שלו.
- רבים ממשרדי עורכי הדין המייצגים, עובדים בסטטיסטיקה של אחוזי גבייה, וככל שהתיק פתוח זמן רב יותר ללא גבייה, גוברים הסיכויים לסוגרו.
- ככל שהנושה לא יגיע עם החייב להסדר, גוברים הסיכויים שהחייב יפנה להליך חדלות פרעון, שם סביר להניח שהנושה יקבל דיבידנד נמוך בהחלט.
- כאשר חייב ניגש להליך חדלות פרעון, על הנושה לממן הוצאות משפטיות לעורכי דין שייצגו אותו בהליך המשפטי, דבר אשר גורר אותו להוצאה כספית אותה הוא מעוניין לחסוך.
- כאשר נושה זונח את תיק ההוצאה לפועל, הוא מסתכן בכך שהחייב יוכל לבקש לסגור את התיק מחמת חוסר מעש, דבר אשר הביא לסגירת מאות אלפי תיקים בהוצאה לפועל במרוצת השנים, ומשכך לעיתים עדיף לו לקבל סכום נמוך מאת החייב, מאשר להותיר את תיק ההוצאה לפועל בחוסר גבייה ולעיתים כאמור גם בחוסר מעש.
מניסיוננו, רוב רובם של החיביים בסכומים של עד 200,000 ש"ח מצליחים להגיע להסדר עם הנושים במוקדם או במאוחר, אך קיימת חשיבות יתרה לפעול מוקדם ככל האפשר במסגרת הליכי משא ומתן ואף לזמן פגישה ישירות מול הנושים ובכלל חברות האשראי, בנקים וכיו"ב כבר בשלב מוקדם, שכן פגישה זו כאמור, יכולה לחסוך זמן רב של הליכי הוצאה לפועל, ואף להביא לסיום מהיר ויעיל של החובות.
חשוב מאוד להיוועץ בטרם נעשית פנייה לפשיטת רגל, היות ובמקרים רבים ניתן לחסוך את משך ההליך העלויות הנלוות וכיו"ב.
הכותב הוא עו"ד עידן רוקח, מרוקח ושות' משרד עו"ד למחיקת חובות